1

Temat: zamówienie uzupełniajace

czy moge udzielić zamówień uzupełniających na roboty budowlane, które obejmują te same nazwy i kody (te same czynności) i dotyczą tego samego obiektu - tylko przedmiot zamówienia podstawowego obejmował częśc budynku: skrzydło A, natomiast uzupełniające tyczyły by sie skrzydła B i innego piętra???? jak mozna rozumiec zapis w  art. 67 ust. 6 " jest zgodny z przedmiotem zamówienia podstawowego" czy uzupełniające musi sie tyczyć tych samych pomieszczeń???

2

Odp: zamówienie uzupełniajace

wg mnie tak.
Ponieważ: polega na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień oraz jest zgodne z przedmiotem zmówienia podstawowego. Trudno jest powtórzyć idealnie usługę czy robotę raz już wykonaną. Można je powtórzyć, ale już w innych realiach. Śmiałbym nawet twierdzić (może się mylę), że gdyby był to inny budynek, to też można zastosować wskazany tryb.

Ciekaw jestem stanowiska innych na forum.

3

Moim zdaniem nie - skrzydło B z innym piętrem nie jest skrzydłem A, w którym to były wykonywane roboty budowlane. Bez znaczenia jest to, iż jest to ten sam budynek.

4

Przedmiot zamówienia podstawowego obejmował skrzydło A, wiec zamówienie uzupełniające dotyczy własnie tego. Srzydło B nie kwalifikuje się moim zdaniem do zamówień uzupełniających dla tego postępowania.

5 (edytowany przez covec 2013-01-14 12:39:02)

pytanie co jest tym samym rodzajem zamówienia oraz co jest przedmiotem zamówienia.
analogia do szkolenia; czy jeśli szkolenia np. temat zamówień publ. było realizowane w hotelu "x" to gdzie i na jaki temat powinno być zrealizowane szkolenie następne aby można był zastosować WR?

a gdyby w nazwie zam. podstawowego było wykonanie malowania w budynku... przy ul... bez rozdrabniania się na "skrzydła"?

to dodam jeszcze, że takie postępowania są dokładnie sprawdzane.  Jeśli brak jest pewności to lepiej zrezygnować.

można skonfrontować z informatorem UZP 5/2012 od str. 26 (pdf)

6

goska1 napisał/a:

czy moge udzielić zamówień uzupełniających na roboty budowlane

Moim zdaniem lepiej nie udzielać. Nie znam dobrego przykładu robót zamówień uzupełniających na roboty budowlane. Malowanie nie jest dobrym przykładem bo to dobry przykład konserwacji a nie robót (czy ktoś zna lepszy???).

goska1 napisał/a:

czy uzupełniające musi sie tyczyć tych samych pomieszczeń???

Moim zdaniem TAK (jeśli już mają być te uzupełniające). Jeśli bowiem mamy do czynienia z robotami, to mamy z zasady konkretny rysunek konkretnych robót w konkretnych pomieszczeniach, więc trudno po wykonaniu ich twierdzić, że to nieprawda, że rysunek czego innego dotyczy.

7 (edytowany przez doris233 2013-01-14 13:06:28)

U mnie był przypadek, że robiliśmy pół dachu bo na więcej nie mieliśmy pieniędzy i przewidywaliśmy zamówienia uzupełniające.
Może być hubal?

Wracając do pytania- w tej sytuacji nie ryzykowałabym

8

Brak pieniędzy to istotny problem, więc przerwanie robót może być zasadne i zrozumiałe, tylko mam wątpliwość, czy może tak być, że wznowienie (kontynuację) starego nazywa się uzupełniającym czyli nowym.

9

Jeżeli zamówienie podstawowe obejmowało wykonanie określonych robót budowlanych na konkretnym obiekcie budowlanym, to zamówienie uzupełniające może być udzielone, tylko wówczas gdy przewiduje wykonanie robót o tych samych nazwach i kodach CPV oraz dotyczy obiektu budowlanego objętego zamówieniem podstawowym.
Zamówienie dotyczące innego obiektu budowlanego będzie zupełnie nowym zamówieniem, którego udzielisz odrębnie i w nowej procedurze właściwej dla jego ustalonej wartości szacunkowej, nawet jeżeli będzie obejmowało roboty budowlane tożsame z poprzednim zamówieniem.

10

hubal napisał/a:

Brak pieniędzy to istotny problem, więc przerwanie robót może być zasadne i zrozumiałe, tylko mam wątpliwość, czy może tak być, że wznowienie (kontynuację) starego nazywa się uzupełniającym czyli nowym.

Ależ ja nie wstrzymywałam roboty. Ogłosiłam przetarg na jedna połowę (bo wiedziałam, że na więcej nas nie stać). W ogłoszeniu zawarłam dokładnie jakie zamówienia uzupełniające przewiduję. W momencie jak dofinansowano mi zadanie mogę udzielić odrębnego zamówienia na dokładnie określona część.

11

pisząc skrzydło B mam na myśli, cześć budynku w którym pare pomieszczeń było remontowanych. a pozostałe pomieszczenia  chcemy wyremontowac teraz i mysle o zamówieniach uzupełniających.

12

Wytyczne dotyczące interpretacji przesłanek ... urzedu zp mozemy znalezc takie sformułowanie "Z niniejszej przesłanki zamawiajacy moe skorzystac w sytuacji, gdy juz na etapie
przygotowywania postepowania wie, ze kolejny etap prac polegajacych na powtórzeniu tego
samego rodzaju zadania bedzie chciał powierzyc temu samemu wykonawcy"

13

Pytanie, czy inne skrzydło to inny obiekt budowlany ? smile

14

doris233 napisał/a:

Ogłosiłam przetarg na jedna połowę (bo wiedziałam, że na więcej nas nie stać). W ogłoszeniu zawarłam dokładnie jakie zamówienia uzupełniające przewiduję. W momencie jak dofinansowano mi zadanie mogę udzielić odrębnego zamówienia na dokładnie określona część.

No to może lepiej było od razu - zapisać możliwość rozszerzenia zakresu zamówienia, na zasadzie opcji, niekoniecznie ograniczać się do zamówień uzupełniających, których możliwość stosowania w robotach budowlanych budzi wątpliwości.

15

Oczywiście że tak, ale o opcji nie chce słyszeć skarbnik.

16

goska1 napisał/a:

pisząc skrzydło B mam na myśli, cześć budynku w którym pare pomieszczeń było remontowanych. a pozostałe pomieszczenia  chcemy wyremontowac teraz i mysle o zamówieniach uzupełniających.

Jak dla mnie dopuszczalne przecie to ten sam budynek. Udzielając zamówień uzupełniających napisać, że są to zamówienia zamówienia uzupełniające do zamówienia pn....................................... uzasadnić WR i działać nie wskazywać skrzydło B co by potem derętwym kontrolującym nie tłumaczyć o co chodzi.

17

Moim zdaniem zamówienie jest dopuszczalne.

18

Zamówienia uzupełniające powinny dotyczyć przedmiotu zamówienia określonego w
specyfikacji istotnych warunków zamówienia sporządzonej dla zamówienia podstawowego.

wytyczne UZP, 2010. str. 26 (PDF)

19

Jeśli udzielam zamówienia podstawowego na przebudowę I piętra i przewiduję ,że udzielę zamówień uzupełniających do 50% zwartości amówienia podstawowego to twoim zdaniem nie mogę przeprowadzić zamówień uzupełniających na II piętrze? No można jest to swego rodzaju nagroda dla wykonawcy ustawa nie wskazuje miejsca tylko pisze o zgodności z przedmiotem zamówienia - roboty tego samego rodzaju.

20

nina napisał/a:

Jeśli udzielam zamówienia podstawowego na przebudowę I piętra i przewiduję ,że udzielę zamówień uzupełniających do 50% zwartości amówienia podstawowego to twoim zdaniem nie mogę przeprowadzić zamówień uzupełniających na II piętrze? No można jest to swego rodzaju nagroda dla wykonawcy ustawa nie wskazuje miejsca tylko pisze o zgodności z przedmiotem zamówienia - roboty tego samego rodzaju.

nino, to co napisałem w # 18 jest zaczerpnięte z wytycznych UZP. Moje zdanie jest takie, że można. Zawsze jest pewna doza niepewności oczywiście.
Byś może czytałaś wątek który zamieściłem wczoraj "Sprawnie bezprawnie". Autor porusza ciekawą sprawę, a mianowicie wykładnię prawa dokonaną przez prezesa UZP. Przykład "ten sam rodzaj zamówień".

21

Nie chcę otwierać nowego wątku, dlatego też postanowiłem odgrzebać ten temat i go trochę rozwinąć.
Mianowicie mam postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, wszczęte przed ubiegłoroczną nowelizacją. W SIWZ oraz ogłoszeniu przewidziałem zamówienia uzupełniające. Umowa zawarta została po wejściu noweli w życie.
No i teraz chcemy skorzystać z tego zamówienia uzupełniającego.
Jest tylko parę pytań.
Mianowicie zakres robót budowlanych pokrywa się się z zakresem robót ujętych w zamówieniu podstawowym. Fakt... nie wszystkie pozycje kosztorysu inwestorskiego na r. uzupełniające znajdują się w kosztorysie inwestorskim zamówienia podstawowego. Jednak chyba nie o tym myślał ustawodawca - jeżeli się mylę to mnie skorygujcie.
Żeby to zobrazować przedstawię porównanie kilku robót:
1) W ramach zamówienia uzupełniającego ma być wykonana dodatkowa instalacja elektryczna wraz z montażem oświetlenia oraz urządzeń elektrycznych (grzejnik, podgrzewacz wody) W ramach zamówienia podstawowego Wykonawca również wykonuje inst. elektryczne wraz z montażem oświetlenia (być może oprawy są trochę inne) oraz urządzeń elektrycznych (tutaj tylko podgrzewacze elektryczne).
2) W ramach zamówienia uzupełniającego Wykonawca wykona dodatkową instalację wod - kan. W zamówieniu podstawowym również przewidziano roboty w tym zakresie. Zauważyłem jednak dwie różnice. Pierwsza to brak w kosztorysie za zamówienie podstawowe pozycji dot. sprawdzenia szczelności i płukania instalacji. Jest jednak o tym mowa w SST. Kosztorys na r. uzupełniające już uwzględnia te pozycje. Kolejna różnica to przekrój jednej z rur. Mianowicie w ramach zamówienia podstawowego nie ma jednego przekroju ujętego w z. uzupełniającym.

Zagłębiając się więc w szczegóły można dostrzec różnice, jednak jakby nie było wszystko mieści się w tym samych kategoriach robót, które są ze sobą tożsame. Również patrząc na kody CPV cały czas poruszamy się w robotach tego samego rodzaju.
Myślę zatem, że te drobne różnice w zakresie nie powinny eliminować tego zamówienia jako uzupełniającego. Jeżeli się mylę proszę o skierowanie mnie na właściwy tor smile

Teraz druga kwestia. Załóżmy, że zgodnie z moim tokiem myślenia jest to zamówienie na roboty uzupełniające. Co mam zrobić?
1. Wszcząć procedurę zamówienia z wolnej ręki wg nowych przepisów czy,
2. Zawrzeć aneks do umowy podstawowej w myśl art. 19 ust. 3 pkt 2) lit. b) ustawy z dnia 22.06.2016 r. o zmianie ustawy PZP oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2016 r. poz. 1020)

Wydaje mi się, że powinienem przyjąć rozwiązanie nr 2, ale do końca pewny nie jestem.

Ostatnio zamówienie podstawowe dostało dofinansowanie, więc z pewnością będzie przechodziło kontrolę. Stąd moje pytania.

22

dla mnie ok, aneksem