Temat: wpisanie w opisie nazwy, typu produktu z dopuszczeniem równoważności
Witam muszę przeprowadzić przetarg unijny powyżej progów z podziałem na kilka części. Wartość wszystkich części powyżej 1 mlz zł.
W ramach każdej dość skomplikowany (jak dla mnie) fachowy sprzęt do różnych specjalistycznych pracowni w szkole.
Np. do pracowni spawalnictwa jakieś Spawarki inwertorowe, półautomaty, przecinarki , przyłbice, przewody, normy i również butle gazowe. Jak w przypadku butli można dopuścić aby były używane ale z ważna legalizacją ( do projektu ktoś takie wycenił, ze względu na koszty). Do pracowni samochodowej jakieś stanowisko sensoryki Fresto , oscyloskopy cyfrowe, mierniki itp. Niektóre pozycje dość drogie. Na etapie wniosku o dof. wiadomo, że konieczne było podanie szacunkowych kosztów wraz z podaniem nazwy wycenianej pozycji. Jak można podejść do przetargu aby wpisać dany produkt i jego nazwę czy też typ z możliwością złożenia oferty równoważnej z zapisem jaki kiedyś znalazłam tu na forum.
cyt: "Wszystkie nazwy własne urządzeń i materiałów użyte w dokumentacji przetargowej są podane przykładowo i określają jedynie minimalne oczekiwane parametry jakościowe oraz wymagany standard i mogą być zastąpione przez inne równoważne, jednak obowiązek udowodnienia równoważności, zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy, należy do Wykonawcy."
Ogólnie chodzi o to, że sprzętu jest ponad 200 pozycji, dość skomplikowanego i nie potrafię wypisac parametrów aby nie sugerować konkretnego modelu, gdyż się na tym po prostu nie znam. Czy można więc wpisać np. Półautomat spawalniczy kompaktowy - Powertec 305C 4R, wypisać jego podstawowe parametry (napięcie, prąd spawania, moc) bez podawania wagi i wymiarów zewn. ale z dopiskiem ?lub równoważny?.