1

Temat: umowa w przetargu na prawie amerykańskim

Witam serdecznie,

Proszę o poradę w zakresie umowy w zamówieniu z wolnej ręki, otóż wykonawca chce zapis aby umowa była zawarta na prawie amerykańskim.

Moja wątpliwość jest następująca, w PZP nie ma co do zasady że umowy w ramach PZP mają być zawarte na prawie polskim, natomiast sprawy nieuregulowane PZP reguluje KC czy w KC są zapisy że umowa ma być zawarta tylko i wyłącznie na prawie polskim. Proszę o podpowiedź lub odesłanie do odpowiednich zapisów w KC.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

2

Odp: umowa w przetargu na prawie amerykańskim

1-w Polsce mamy prawo polskie.
2-To jakiś żart?

3

Oczywiście, jesteśmy w Polsce, więc obowiązuje prawo Polskie.

4

Witam ponownie,

Oczywiście rozumiem i wiem że obowiązuje prawo polskie, jednak mam do czynienia z wykonawcą który nie chce zawrzeć umowy w ramach postępowania pzp na prawie polskim.
Także to nie jest żaden żart, tylko problem na który szukam właściwego rozwiązania.

Myślę, że nie tylko ja jako zamawiający borykam się z podobnymi problemami. Proszę o odesłanie do odpowiednich zapisów KC.

5

W razie komplikacji do jakiego Sądu się udasz amerykańskiego?
Rozumiem tak, robiłeś zamówienie WR. Ty ostatecznie stawiasz warunki i nie wiem czy na tyle znasz inne prawo niż polskie, aby się nie dać potem wy...kiwać w razie problemów z realizacją kontraktu a i poradzić się nie będzie za bardzo kogo

6

A tylko ten jeden jest w stanie wykonać zamówienie? Jakie są przesłanki na wolną rękę?

7

Witam ponownie,

Zgadzam cbud, z tym wszystkim co piszesz. Właśnie nie chcę się dać wyrolować w razie sporów w sądzie i dlatego stoję na stanowisku, że ma być umowa na prawie polskim. Wykonawca jest na razie nieugięty i mam sytuację patową... dlatego szukam rozwiązań.

Są spełnione przesłanki na zamówienie z wr.

8

Ciekawe - a podał ci ten wyk. na jakiej podstawie żąda, by umowa była na prawie amerykańskim ?.

9

Zgodnie z artykułem 87 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są:
?    Konstytucja
?    Ustawy, np. Pzp, KC
?    ratyfikowane umowy międzynarodowe
?    rozporządzenia
?    akty prawa miejscowego (na obszarze działania organów, które je ustanowiły).
Obok źródeł prawa powszechnie obowiązującego, wyróżnia się także źródła prawa wewnętrznie obowiązującego (akty kierownictwa wewnętrznego). Są nimi przede wszystkim uchwały i zarządzenia.

Czyli ? koniec i KROPKA.

10

Umowa podpisywana w Polsce w ramach prawa polskiego.  Z jakiej racji wykonawca chce odnosić się do prawa amerykańskiego. Moim zdaniem to jest śmieszne. Tak jak pisze Darek W. Konstytucja RP reguluje źródła prawa, a co za tym idzie POLSKA = PRAWO POLSKIE.

Pzdr smile

11

W zakresie dopuszczalności zawarcia umowy pod prawem amerykańskim konstytucja RP nie ma nic do rzeczy. Podobnie jak wyliczanie źródeł prawa. Co do zasady dopuszczalne jest zawarcie i wykonywanie umowy zgodnie z prawem obowiązującym w USA. Jednak stosowanie takiego prawa w przypadku umowy wszp jest nieporozumieniem albowiem w tym przypadku nie obowiązuje zasada swobody umów. Warunki zarówno zawarcia, jak i wykonywania umowy określają primo pzp, drugie primo kodeks cywilny i oczywiście w zależności od rodzaju umowy (nazwanej lub nienazwanej) przepisy szczególne obowiązujące w RP do których pzp odwołuje się (np. prawo budowlane). Regulacje obowiązujące w USA to zupełnie inny system prawa (w tym opartego na precedensach) więc dopuszczalność zawarcia umowy wszp nalezy zdecydowanie wykluczyć. Podobnie sprawa wygląda w przypadku ewentualnego poddania umowy prawu UE mimo, że generalnie większość państw poprawnie zaimplementowała przepisy Dyrektywy (diabeł tkwi w szczegółach i nie pozwala na takie machinacje).

12

radas napisał/a:

W zakresie dopuszczalności zawarcia umowy pod prawem amerykańskim konstytucja RP nie ma nic do rzeczy. Podobnie jak wyliczanie źródeł prawa. Co do zasady dopuszczalne jest zawarcie i wykonywanie umowy zgodnie z prawem obowiązującym w USA.

a na czym chcesz się oprzeć i jak myślisz egzekwować warunki takiej umowy? Jeśli jesteś zleceniodawcą stosuj przepisy kraju w jakim sie znajdujesz - i to nie tylko w ZP