1

Temat: równoważność

Witam i proszę o pomoc.
Przygotowuję SIWZ na dostawę papieru drukarskiego i borykam się z problemem opisu jednego z artykułów. Chodzi o papier ozdobny o określonych parametrach (gramatura, grubosć, format, objętość, ph itp.) bez zaznaczonych żadnych widełek w tych zakresach, ale ze wskazaniem na kolor określony przez danego producenta. Czyli mam podane parametry, a potem "papier ozdobny, kolor kukurydziany typu DALI".
Moje pytanie brzmi, czy mogę określić równoważność tylko w odniesieniu do koloru ?
Napisac kolor kukurydziany typu DALI lub równoważny w zakresie koloru?
Zamówienie od jednostki mam na konkretny kolor i fakturę i męcze się z tym kilka dni sad
Bardzo prosze o wskazówki, bo muszę ruszyć z tym dalej iogłosić przetarg sad
Z góry dziękuję!

2

Odp: równoważność

Zawsze w przypadku stosowania zapisu o równoważności trzeba opisać jak będzie się to badać. Rozumiem że typ "DALI" to wskazanie konkretnego producenta?

3

Zgadzam się z versus_zp. Musisz napisać jak będzie oceniany inny równoważny produkt.
Ponadto warto by było zażądać od wykonawcy próbkę smile

4 (edytowany przez covec 2013-02-04 10:03:49)

Nie jestem specjalistą od papieru, ale parametry wymienione przez Ciebie regulują zapewne PN lub PN-ISO itp. Wskazany kolor "DALI" to chyba kolor z palety jednego wykonawcy...? Czy kolory nie są jakoś unormowane? Może ten kolor został znormalizowany, ale pod inną nazwą?
Równoważność jak najbardziej, trzeba dokonać opisu sprawdzenia równoważności.
W przypadku norm należy pamiętać również o  art. 30 ust. 4.

Można określić równoważność w stosunku do koloru ale problem pojawi się w momencie kiedy ten kolor jest oferowany przez jednego wykonawcę i nie jest jakoś scharakteryzowany ogólnymi przepisami (normami)...