Temat: Podwykonawcy
Kiedy zamawiający może ograniczyć udział podwykonawców w realizowaniu zamówienia na roboty budowlane.
Mam prostą RB polegającą na remoncie drogi. Mogę ograniczyć udział podwykonawców?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kiedy zamawiający może ograniczyć udział podwykonawców w realizowaniu zamówienia na roboty budowlane.
Mam prostą RB polegającą na remoncie drogi. Mogę ograniczyć udział podwykonawców?
art. 36.5
mam zanotowany wyrok KIO 562/09 z 13.05.2009 ale nie pamiętam jego treści. Może trochę rozjaśni sprawę.
No tak, tyle też wiem. Ale co oznacza ta specyfika. Czy fakt że RB ma prosty nieskomplikowany charakter stanowi o tym ze specyfika pozwala na wyłączenie podwykonawców?
Zamawiający nie może,ograniczyć udziału podwykonawców. Zgodnie z ustawą wykonawca może powierzyć wykonanie zamówienia podwykonawcom, z wyjątkiem przypadku, gdy ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia zamawiający zastrzeże w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, że część lub całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom.
Stanowisko KIO: "W zamówieniach publicznych ograniczenie możliwości podwykonawstwa traktowane jest jako wyjątek od zasady. Może nastąpić jedynie w uzasadnionych okolicznościach, wynikających ze specyfiki przedmiotu zamówienia, ponieważ wpływa na ograniczenie konkurencyjności postępowań o zamówienie publiczne. Nie sposób zgodzić się z zamawiającym, że jest to przedmiot zamówienia na tyle specyficzny, aby uzasadniał ograniczenie podwykonawstwa wyłącznie do utrzymania terenów zewnętrznych. Odpowiedzialność za prawidłową realizację przedmiotu zamówienia, zgodnie ze wszystkimi procedurami obowiązującymi w obiektach zamawiającego, leży po stronie wykonawcy i jest uzależniona w szczególności od treści umowy zawartej z wykonawcą. To na zamawiającym spoczywa obowiązek precyzyjnego opisania przedmiotu zamówienia, w tym praw i obowiązków wykonawcy, które zapewnią zarówno odpowiedni poziom świadczenia usług, jak i sposób ich świadczenia."
Czyli wynika z tego, że przedmiot zamówienia musi być specjalnie specjalistyczny, wymagać nie wiadomo jakiej wiedzy i doświadczenia.
Ano właśnie. Też mi się tak wydaje, ale moi spece od inwestycji mają problemy z podwykonawcami to co robią? Skalpelem wycinają podwykonawców z SIWZ.
skąd ja to znam...wykonawca podwykonawców wskaże, ale zabronić jemu raczej przy czyś takim nie można...
Jak to sie mówi teraz to wykonawca ma więcej uprawnień niż zamawiający. Szkoda gadać. Co nie zrobisz lub zrobisz to tylko słychać NIEUCZCIWA KONKURENCJA, OGRANICZENIA itd. Przynajmniej jak wejdzie zmiana w związku z podwykonawcami będzie można załączyć w SIWZ projekt umowy z podwykonawcą
Jaroslaw nie radzę
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc