1

Temat: oficjalny kanał sprzedaży?

Czy zgodne z przepisami jest wymaganie w SIWZ, aby "towar pochodził z oficjalnego kanału sprzedaży producenta na rynek polski"?
Namawiają mnie na taki zapis informatycy (rzecz dotyczy serwerów), ale mam spore wątpliwości.

2

Odp: oficjalny kanał sprzedaży?

Niech zgadnę, a jak będą pochodziły z kanału nieoficjalnego? smile albo na rynek Niemiecki?
Ja przyznam szczerze, że mam to samo ze swoim informatykiem...
Pewnie chodzi o konkretną firmę serwerów, serwis w Polsce, wsparcie techniczne itp. warto zapytać ilu producentów w Polsce ma swoje "oficjalne" kanały dystrybucji.

3

Czyli mam rację, że chcę to usunąć z SIWZ? Nie obronię tego w razie kontroli?

4

Niech wskażą Tobie ile firm spełnia tak określony warunek. Od mojego informatyka ja wszystkie informacje wydzieram na piśmie z jego podpisem smile

5

Zastanawiam się, czy jeśli nawet wskażą mi kilku producentów, którzy spełnią tak postawiony warunek, to jak to się ma do otwarcia na rynek unijny?

6

Tak sobie myślę, że kupując takie cacko, zadamy gwarancji więc teoretycznie nie interesuje nas kto nam to sprzeda (kanał oficjalny czy nieoficjalny). Jak znam życie to pewnie zażądali zobowiązania przedstawiciela producenta o przejęciu wykonania gwarancji w przypadku kiedy dostawca nie wywiąże się z umowy gwarancji...

7

Owszem... Widzę, że wszyscy informatycy z jednej gliny lepieni:)
W tej chwili zmieniam zapis na taki:
"Zamawiający dopuszcza sprzęt zakupiony przez autoryzowany kanał sprzedaży producenta w Unii Europejskiej, jeśli będzie on objęty wymaganą przez Zamawiającego gwarancją w Polsce. "
Co o tym sądzisz?

8

Dwie sprawy.
1. Ograniczenie tylko do polskiego rynku jest do wywalenia.
2. Pytanie czy otwarcie na rynek UE cokolwiek da ponieważ np. zgodnie z polityką wewnętrzną firmy oddział może dać ofertę tylko na terenie danego Państwa.

Covec
Firmy które spełniają to Dell, HP, IBM itp

Najbezpieczniej żądać takich dokumentów przy podpisaniu umowy.

Czasem dla wykonawcy jest problem zdobyć takie oświadczenia przed otwarciem ofert wink A w momencie wygrania postępowania przeszkody znikają.