1

Temat: Błąd w formularzu ofertowym

W naszym formularzu ofertowym było zapisane:
6. Wykonawca przy realizacji zamówienia zapewnia transport na koszt własny.
7. Oświadczamy, iż przewidujemy powierzenie podwykonawcom realizacji zamówienia w zakresie ???????????????????..???. .
Oświadczamy, iż nie przewidujemy powierzenia podwykonawcom realizacji części zamówienia. *

* niepotrzebne skreślić

W ofercie wykonawcy: przekreśono komputerowo cały punkt 7 oraz dodatkowo 6. Wygląda to na ewidentny Błąd. Proszę o podpowiedz czy mogę w tej sytuacji wystapić do Wykonawcy o wyjaśnienie treści oferty na podstawie art. 87.1?  Jezeli odpowie, że np. przez pomyłkę wykreślił za dużo, a miał na myśli tylko wykreślenie pierwszego zdania z punktu 7 to czy nie bedzie to prowadziło do zmiany treści oferty w zakresie punktu 6? Czy odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ gdyż Wykonawca nie zaakceptował wymogu zapewnienia transportu na koszt własny?

2

Odp: Błąd w formularzu ofertowym

Ja bym to zrozumiał że nie chcą podwykonawcy i tyle.

3

Punkt 7 ok. ale przekreślony jest też 6 i nie wiem jak to potraktować.

4

No tak to już komplikuje, a więc transportu nie będzie smile, tak na poważnie wyjaśnienia raczej nie pomogą, bo nawet jak napisze że się pomylił będzie to zmiana treści złożonej oferty.

5

Ja bym to poprawił jako oczywistą omyłkę pisarską.

6

Więć wychodzi na to, że oferta do odrzucenia przez głupi błąd bo ktos zanaczając tekst do przekreślenia zaznaczył jeden punkt za dużo. Na szczeście to nie najkorzystniejsza oferta.

7

psz napisał/a:

Ja bym to poprawił jako oczywistą omyłkę pisarską.

Czy to omyłka pisarska?, nie sądzę.

8

To może być tzw. inna omyłka, trzeba sprawdzić wyłącznie w tym kierunku (zadnym innym), a jak nie będzie pasować to ofertę trzeba odrzucić i koniec i kropka.

9

Dd odrzucenia.

10

Dokładnie, do odrzucenia, zbyt poważna sprawa jeżeli chodzi o transport.