1

Temat: Odpady komunalne!!! Jak zwykle odwrotna kolejność ....

Sytuacja co najmniej dziwna....

Podpisana umowa na wywóz odpadów komunalnych od 1 sierpnia 2013 r. na 24 m-ce (wydatkowanie środków do 14 000 euro), stawka oczywiście wpisana w umowę;-)

Dzisiaj dostaję fakturę z prawie podwojoną stawką !!! No więc dzwonię do źródełka, a tu Pani ze stoickim spokojem, że tak owszem podnieśli i że pisemka w tej sprawie były wysyłane w grudniu 2012 r. (oczywiście nic nie przyszło) - firmy odbierające Odpady zostały zobowiązane przez sejmik wojewódzki do odstawiania odpadów komunalnych do jednej spalarni (siła wyższa).

Teraz chcę przygotować pisemko o korektę, ale pewnie i tak będziemy musieli zapłacić po nowemu, tylko Jakiś aneks powinien być.

No właśnie, czy ja taki aneks mogę podpisać z tą firmą? (po nowej stawce dalej jesteśmy do 14 000 euro).

I na koniec wisienka na torcie: umowa nasza będzie obowiązywać i tak tylko do końca czerwca b.r., później wygaśnie automatycznie, bo gmina przejmie cały odbiór odpadów w mieście ;-)

I bądź tu mądry ... Jak postąpilibyście w takiej sytuacji?

1. Podpisalibyście aneks co do daty obowiązywania i nowej  kwoty ? (dalej  art. 4 pkt 8)

2.  Jakieś przeszacowanie, notatka do księgowego, zgoda kierownika ?

2

Odp: Odpady komunalne!!! Jak zwykle odwrotna kolejność ....

Nikt, nic w temacie ??

3 (edytowany przez eva 2013-02-14 11:52:23)

A jaki masz zapis w umowie ? tzn. czy jest jakis zapis dotyczący zmiany stawek ?
np. Zmiana postanowień umowy może nastąpić wyłącznie w formie pisemnej, w drodze aneksu, pod rygorem nieważności.

Wtedy sporządzasz aneks i powołujesz się na dokument który zobowiązuje do zmiany stawki. Aneks musiałby byc podpisany od momentu wejścia tej zmiany - bo jak wyjaśnisz potem na jakiej podstawie były płacone faktury jeśli wtedy nie obowiązywał aneks.

4

Tak, jeżeli z przyczyn od nich niezależnych będzie musiała nastąpić zmiana, Zamawiający może się zgodzić ale nie musi i może wypowiedzieć umowę.

Wypowiedzenie w sumie mnie nie urządza, bo i tak na pół roku będę musiała podpisać z jakąś firmą, a wiem z konkurencyjnej firmy, że oni też podnosili ceny z tego samego powodu.

Zastanawiam się tylko jak w poście 1:

1. Podpisać aneks co do daty obowiązywania i nowej  kwoty ? (dalej  art. 4 pkt 8) - mój radca mówi, że skoro jesteśmy poza ustawą, to on nie widzi przeciwwskazań, ale podkreśla, że on specjalistą w pzp nie jest ;-)

2.  Jakieś przeszacowanie, notatka do księgowego, zgoda kierownika ?

5

Moim zdaniem lepiej byłoby:
1. sporządzić aneks do umowy dotyczący stawki oraz terminu obowiązywania umowy - powołac się na dokument regulujący ta zmianę oraz na paragraf w umowie który mówi o zmianie.
2. dodatkowo wartoby było sporządzić notatkę w której bedzie zawarte dlaczego zmieniono stawkę oraz termin oraz należałoby napisać, że z przyczyn niezależnych od zamawiajacego (których nie mógł przewidzieć w chwili podpisania umowy) stawka ta została podniesiona.
Jesli chodzi o wartość szacunkową wskazać że wartość zamówienia została oszacowana  w sposób staranny i rzetelny wykazując że zamawiający w dniu szacowania wartości zamówienia nie miał informacji (tzn. nie było wiadomo wczesniej) o zmianie stawki

6

Dzięki Eva, pozdrawiam