1

Temat: nowela

pytanie czy ta nowela jest tak dla wszystkich zrozumiała ,że nie ma wątków na jej temat?

2

Odp: nowela

wyrazy współczucia dla tych którzy zajmują się obronnością ale i my zwykli zjadacze  ten podział roboty budowlane , obiekt budowlany?

3

Jak to się mówi wszystko wyjdzie w praniu. Problemy zaczna się po pierwszych postępowaniach przeprowadzonych po 20 lutym smile A tak poza tym jeśli chodzi o rozporządzenie w sprawie rodzajów  dokumentów jakich zamawiajacy może żądać od wykonawcy to zastanawia mnie m.in. sprawa dokumentów potwierdzających nalezyte wykonanie robót, usług, dostaw. Zgodnie z projektowanym § 1 ust. 2 dowodami, czy roboty budowlane zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazującymi, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone oraz dowodami, czy dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, będą zasadniczo dwa rodzaje dokumentów, tj. zaświadczenia i poświadczenia.

Pytanie moje: Co z referencjami? Czy uznać referencje załączone do oferty czy wzywać do uzupełnienia tj. zaświadczenia?

4

i tego nie rozumię po co wykonawca ?
czy wykonawca robót budowlanych ma przedstawić wszystkie wykonane roboty wyk. w przeciągu 5 lat ?
po co jeżeli np. warunek udziału w postępowaniu brzmi np.dwie

5 (edytowany przez eva 2013-02-14 17:46:23)

Jeśli chodzi o pojęcia dot. robót budowlanych oraz obiekt budowlany to tutaj jest kicha.

Byłam niedawno na szkoleniu i prowadzący sam do końca nie wiedział jak to ugryźć ponieważ występuje tutaj niezgodność:
-  po pierwsze przy szacowaniu wartości zamówienia jak zgodnie z pojęciem obiektu budowlanego  tj. "wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej lub wodnej, który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną"- do szacunku bierzesz roboty budowlane które związane są z danym obiektem budowlanym który potrafi pełnić samodzielną funkcję tj. roboty które zlecasz w przeciągu roku
- po drugie zgodnie z wytycznymi prezesa urzędu zp przy szacowaniu zamówienia trzeba brać pod uwagę czy dane np. roboty mają: tożsamość przedmiotowa, podmiotowa i czasowa. I tutaj prosty przykład budowy chodnika: chodnik budowany jest na danej konkretnej ulicy wcześniej szacowany był jako jedno zadanie a teraz z nowelizacji wynika że jeśli będe robiła kilka chodników w przeciagu roku w różnych niezależnych od siebie miejscach trzeba będzie to szacować razem. Powiem jedno - bez sensu dla mnie.

Pytanie: czy szacować razem czy osobno? Odnosić sie do obiektu budowlanego czy czy całości robót gdziekolwiek by to było i szacować razem?

6

otóż to czy chodnik wykonany od punktu A   do punktu  B nie stanowi obiektu inżynierii lądowej , który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą czy techniczną ? w mieście tysiące ulic i chodników
czy mamy zliczać np. wartość wszystkich chodników wykonywanych w danym roku
rozumiem ,że w budżecie np. miasta jest program np. pod nazwą przebudowa chodników wartość 2 mln złotych i wymienione są lokalizacje ich wartość  i tak nie kwalifikuje się do ogłoszenia w  unii CO ROBIMY?

7

a grupy kapitałowe? w projekcie o wymaganych oświadczeniach i dokumentach brak jest wymogu żądania list i oświadczenia

8

myszy1953 napisał/a:

a grupy kapitałowe? w projekcie o wymaganych oświadczeniach i dokumentach brak jest wymogu żądania list i oświadczenia

To reguluje art. 26 ust. 2d
"2d. Wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej,o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Przepisy ust. 3 i 4 stosuje się.

3. Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganych przez zamawiającego oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub którzy nie złożyli pełnomocnictw, albo którzy złożyli wymagane przez zamawiającego oświadczenia i dokumenty, o których mowa w art. 25 ust. 1, zawierające błędy lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia
i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu, w którym
upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert.

4. Zamawiający wzywa także, w wyznaczonym przez siebie terminie, do złożenia wyjaśnień dotyczących oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1.

9 (edytowany przez eva 2013-02-14 19:35:04)

Otóż to myszy1953, kicha totalna smile
A co lepsze z dwóch szkoleń co niedawno się odbyły wynika co innego. I tutaj perełka: ROCZNE SPRAWOZDANIE Z UDZIELONYCH ZAMÓWIEŃ !!! Chodzi o rok 2013 i oczekiwania na nowe rozporządzenie o sprawozdaniu.

Kwestia zastosowania kodów PCV przy szacowaniu:
Na jednym szkoleniu mówią NIE, ABSOLUTNIE NIE.
Na drugim szkoleniu TAK, szacujemy.

Pytanie brzmi: Czy do szacowania wartości zamówienia brane są kody PCV tj szacowanie na ich postawie. Jeśli tak to jak ma to wygladać? Brać pod uwagę tylko główny słownik czy też słowniki pomocnicze?

10

Poczytajcie ostatni numer informatora  UZP - ciekawa lektura.

11 (edytowany przez eva 2013-02-15 07:03:37)

Czytałam smile

Chciałabym poznać Wasze opinie na temat:

1) rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów tj. głównie zaświadczenia i poświadczenia ( co z referencjami?) - post 3

2) szacowanie wartości zamówienia - post 5

3) szacowanie wartości zamówień do 14.000 euro w świetle nowego rozporzadzenia (którego jeszcze nie ma) dot. rocznego sprawozdania - post 9 smile

12

eva napisał/a:

Jeśli chodzi o pojęcia dot. robót budowlanych oraz obiekt budowlany to tutaj jest kicha.

Byłam niedawno na szkoleniu i prowadzący sam do końca nie wiedział jak to ugryźć ponieważ występuje tutaj niezgodność:
-  po pierwsze przy szacowaniu wartości zamówienia jak zgodnie z pojęciem obiektu budowlanego  tj. "wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej lub wodnej, który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną"- do szacunku bierzesz roboty budowlane które związane są z danym obiektem budowlanym który potrafi pełnić samodzielną funkcję tj. roboty które zlecasz w przeciągu roku
- po drugie zgodnie z wytycznymi prezesa urzędu zp przy szacowaniu zamówienia trzeba brać pod uwagę czy dane np. roboty mają: tożsamość przedmiotowa, podmiotowa i czasowa. I tutaj prosty przykład budowy chodnika: chodnik budowany jest na danej konkretnej ulicy wcześniej szacowany był jako jedno zadanie a teraz z nowelizacji wynika że jeśli będe robiła kilka chodników w przeciagu roku w różnych niezależnych od siebie miejscach trzeba będzie to szacować razem. Powiem jedno - bez sensu dla mnie.

Pytanie: czy szacować razem czy osobno? Odnosić sie do obiektu budowlanego czy czy całości robót gdziekolwiek by to było i szacować razem?

ad 1 - Wyrok ETS z dnia 05.10.2000 r., w sprawie Komisja Wspólnot Europejskich przeciwko Republice Francuskiej (C-16/98) ? ?Zasadnicze znaczenie dla odpowiedzi, czy mamy do czynienia z zamówieniem na jeden obiekt budowlany należy przypisać okoliczności, czy wynik całości robót budowlanych lub inżynieryjnych może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną? - to chyba rozwiązuje sprawę

ad 2 - Prezes chyba był po imprezie  "sponsorowanej" smile - patrz pkt 1 -

13

myszy1953 napisał/a:

czy wykonawca robót budowlanych ma przedstawić wszystkie wykonane roboty wyk. w przeciągu 5 lat ?

pytanie tylko w jaki sposób sprawdzimy, czy on wykazał wszystkie roboty z tych 5 lat?
przecież, żaden wykonawca nie będzie wykazywał robót, które delikatnie mówią spartolił.
to ja mam się teraz zabawiać w detektywa i prowadzić śledztwo? a może zatrudnie inspektora Barbarottiego?;)

14

no - czyli co nowela to spieprzona .... normalka ..

15

"2d. Wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej,o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Przepisy ust. 3 i 4 stosuje się.

składa tę listę w ofercie lub wniosku a skąd będzie wiedział ,że inny z grupy też składa coś to nie tak ? tym bardziej ,że nie ma tego w rozporządzeniu o wym. dokumentach i ośw.

16

szad napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

pytanie tylko w jaki sposób sprawdzimy, czy on wykazał wszystkie roboty z tych 5 lat?
przecież, żaden wykonawca nie będzie wykazywał robót, które delikatnie mówią spartolił.
to ja mam się teraz zabawiać w detektywa i prowadzić śledztwo? a może zatrudnie inspektora Barbarottiego?;)

no dobrze wykaże! 20 dobrych i 3 niedobre
ale jak ocenić czy te spartolone na tle tych wykonanych dobrze jego wykluczają ? czy nie

co oni piją w tym sejmie?

17

myszy1953 napisał/a:
szad napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

no dobrze wykaże! 20 dobrych i 3 niedobre
ale jak ocenić czy te spartolone na tle tych wykonanych dobrze jego wykluczają ? czy nie

co oni piją w tym sejmie?

Subiektywnie oceniać - a co ! smile

18

Prawdziwa jazda zacznie się po pierwszych postępowaniach ogłoszonych po 20 lutym.
To sie dopiero zacznie: będzie płacz i zgrzytanie zębami. Ale tych w sejmie to nie obchodzi że z ich perełkami w ustawie będzie zmagał sie zamawiający, który bedzie domniemywał co autor miał na myśli. I tutaj brylant w postaci rozporzadzenia w sprawie dokumentów... tj. oświadczenie i lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej,o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informacja o tym, że nie należy do grupy kapitałowej.

I co cięzko było to wrzucić w rozporzadzenie w sprawie rodzajów dokumentów ....................

19

ja rozumiem że w SIWZ będzie trzeba tego dokumentu ( grupy kapitałowe ) wyrażnie żądac , bo sami z siebie Wykonawcy nam tego na pewno nie ząłączą. A - jak zauważyła eva - w rozporządzenia ani słowa....

20

Najlepiej będzie dodać załącznik w postaci oświadczenia, bo zapewne bynajmniejna początku będą zapominali smile

21

eva napisał/a:

Czytałam smile

Chciałabym poznać Wasze opinie na temat:

1) rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów tj. głównie zaświadczenia i poświadczenia ( co z referencjami?) - post 3

2) szacowanie wartości zamówienia - post 5

3) szacowanie wartości zamówień do 14.000 euro w świetle nowego rozporzadzenia (którego jeszcze nie ma) dot. rocznego sprawozdania - post 9 smile

JAK SIĘ DO TEGO ODNOSICIE ? smile

22 (edytowany przez Apollo 2013-02-15 14:05:24)

Ada napisał/a:

ja rozumiem że w SIWZ będzie trzeba tego dokumentu ( grupy kapitałowe ) wyrażnie żądac , bo sami z siebie Wykonawcy nam tego na pewno nie ząłączą. A - jak zauważyła eva - w rozporządzenia ani słowa....

Nie ma w rozporządzeniu, bo i być nie musi (jest w ustawie, zresztą podobnie jak w przypadku art. 44). Zastanawiam się jednak nad formą takiego oświadczenia. Skoro nie ma tego w rozp., to wydaje się, iż należałoby honorować wyłącznie oryginał. W przypadku konsorcjum (s.c.) każdy z wykonawców powinien złożyć odrębne oświadczenie, ew. listę.

Mnie zastanawia coś innego - czy warunek wiedzy i doświadczenia może być analizowany wyłącznie w kontekście należycie wykonanych np. usług - innymi słowy, czy możemy badać/oceniać doświadczenie wykonawcy nie żądając wykazu informującego nas o usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie. A jeżeli tak, to który § rozporządzenia zastosować: 1.1.3 czy 1.4?
Po analizie projektu rozporządzenia i informatora UZP (II 2013 r.) mam jeszcze większy zamęt.

Ps. zaświadczenie/poświadczenie to przecież nic innego jak tzw. referencje (to tylko zmiana nazewnictwa). Zarówno jedno jak i drugie ma potwierdzić należytość w wykonaniu usług/dostaw.

23

Ada napisał/a:

moim zdaniem nie , przecież lista ta potrzebna będzie tylko w przypadku gdy w postępowaniu złożą oferty lub wnioski wykonawcy należący do jednej grupy kapitałowej a to przecież wynika z KRS i pisałam o tym w # wyżej

24

Apollo napisał/a:
Ada napisał/a:

Nie ma w rozporządzeniu, bo i być nie musi (jest w ustawie, zresztą podobnie jak w przypadku art. 44). Zastanawiam się jednak nad formą takiego oświadczenia. Skoro nie ma tego w rozp., to wydaje się, iż należałoby honorować wyłącznie oryginał. W przypadku konsorcjum (s.c.) każdy z wykonawców powinien złożyć odrębne oświadczenie, ew. listę.

Mnie zastanawia coś innego - czy warunek wiedzy i doświadczenia może być analizowany wyłącznie w kontekście należycie wykonanych np. usług - innymi słowy, czy możemy badać/oceniać doświadczenie wykonawcy nie żądając wykazu informującego nas o usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie. A jeżeli tak, to który § rozporządzenia zastosować: 1.1.3 czy 1.4?
Po analizie projektu rozporządzenia i informatora UZP (II 2013 r.) mam jeszcze większy zamęt.

Ps. zaświadczenie/poświadczenie to przecież nic innego jak tzw. referencje (to tylko zmiana nazewnictwa). Zarówno jedno jak i drugie ma potwierdzić należytość w wykonaniu usług/dostaw.

W przypadku konsorcjum złożonego z Wykonawców jednej Grupy Kapitałowej jaką listę mają złożyć ? nie mylisz pojęć  przecież stanowią jednego wyk i składają 1 ofertę

25

myszy1953 napisał/a:
Ada napisał/a:

moim zdaniem nie , przecież lista ta potrzebna będzie tylko w przypadku gdy w postępowaniu złożą oferty lub wnioski wykonawcy należący do jednej grupy kapitałowej a to przecież wynika z KRS i pisałam o tym w # wyżej

Ja jestem zdania że na etapie składania ofert wykonawcy będą musieli złożyć oświadzczenia (które będą wymagane przez zamawiającego w SIWZ) czy należą do jakiejś grupy kapitałowej czy nie.

"W celu uzyskania przez zamawiającego wiedzy na temat powiązań kapitałowych pomiędzy wykonawcami, wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, winien złożyć listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Po analizie załączonej listy zamawiający będzie zwracał się do wykonawcy o udzielenie w określonym terminie wyjaśnień dotyczących powiązań, o których mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 Pzp, istniejących między przedsiębiorcami, w celu ustalenia, czy zachodzą przesłanki wykluczenia wykonawcy. Oceniając wyjaśnienia, zamawiający będzie brał pod uwagę obiektywne czynniki, w szczególności wpływ powiązań istniejących między przedsiębiorcami, na ich zachowania w postępowaniu oraz przestrzeganie zasady uczciwej konkurencji".

Ponadto w art. 26 ust. 2d jest: ?Wykonawca, wraz z wnioskiem lub ofertą, składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej. Przepisy ust. 3 i 4 stosuje się.?

Na szkoleniu którym niedawno byłam  prowadzący też tak uważał.

Ja takie oświadczenie (własny wzór) dodałabym jako dodatkowy załącznik do SIWZ. wtedy wykonawca wpisze, że albo należy do jakiejś grupy kapitałowej  czy też nie ma związku z żadną grupą. I finito smile Wszyscy mają czego chcą. Jeśli należą i nie złożą listy to wzywam do uzupełnień a potem do wyjaśnień. smile