1

Temat: Pełnomocnik-złożenie oferty wslnej

Witam,
Czy w przypadku złożenia oferty przez konsorcjum 2 firm, pełnomocnikiem do reprezentacji może być osoba trzecia tj. osoboa fizyczna? Mam takie pełnomocnictwo, że konsorcjum upoważnia pana x, tu jego dane,  do reprezentacji konsorcjum w postępowaniu, podpisania oferty, wszelkich dokumentów złożonych do postępowania, skłądania oświadczeń woli itp. jak rozumiem wynika mi z tego,że w trakcie postępowania mam pisać na prywatny adres tego pana, ponieważ innego nie mam. Jeszcze jedno pytanie, czy ten pełnomocnik może podpisywac oświadczenia z art. 22 ust. 1 oraz n4 ust.1 w imieniu wykonawców tzn. pieczatki wykonawców są, ale podpisuje się pełnomocnik.
pozdrawiam

2

Odp: Pełnomocnik-złożenie oferty wslnej

1. Tak
2. 22.1 tak, może, 24.1 - nie, nie może

3

Ja bym spokojnie uznał tego pełnomocnika (zakładam, że pełnomocnictwo jest prawidłowe), w efekcie z nim wymiana korespondencji, jego podpisy, jego firma (!), członkowie mnie nie obchodzą, zaś ich stemple raczej nie są poprawnym rozwiązaniem. Jedynie  niektóre oświadczenia woli zasługują na inne traktowanie, ale one nie wydają się istotą pytania.

4

Dokładnie jak hubal.

5

Darek W. napisał/a:

24.1 - nie, nie może

A jakieś uzasadnienie ... . Skoro ma tego tego pełnomocnictwo, to w czym problem?

6

Ja właśnie uzasadnienia nie widzę.

7

1. Konsorcjum złożone z : 1) P.D. Sp. z o.o. i 2) Anna C. (osoba fizyczna). W ofercie są:
- odpis z ceidg, z którego wynika, że pełnomocnikiem przedsiębiorcy Anny C. jest Sławomir C.
- upoważnienie podpisane przez prezesa P.D. Sp. z o.o. dla Sławomira C. do "reprezentowania mnie przed.... oraz skladania podpisów w moim imieniu na potrzeby zadania......".
Czy ww. dokumenty wypełniają przepis art. 23.2 ???

2. pan Sławomir C. podpisał m.in. oświadzcenie o braku podstaw do wykluczenia i informację  z art. 26.2d, gdzie w nagłówkach widnieje "Konsorcjum firm......"
Czy te dokumenty nie powinny być złożone przez  każdego z wykonawców z osobna, nawet przyjmując że ten pan jest pełnomocnikiem konsorcjum??

8

podbijam smile

9 (edytowany przez covec 2013-07-26 05:39:56)

Wygląda to tak, jak gdyby Pan C wraz z Panią C robili coś za plecami Pana prezesa PD sp. zoo. smile
Ewidentnie brakuje ustanowienia pełnomocnika. Nawet jeśli z CEIDG wynika pełnomocnictwo, to do każdej sprawy indywidualnie jest wymagane pisemne pełnomocnictwo.