26

Odp: Sposób liczenia

Marta napisał/a:

jeszcze jedno jeśli w siwz nie podałam do ilu miejsc po przecinku i maja byc liczone oferty to czy moge sie przyczepic do takiego wyliczenia jednej z pozycji:
cena jedn. netto 252,63
ilość: 2
cena jedn.  brutto 310,74
wartosc brutto 621,47
ktos mi to przeliczy bo juz glupia jestem

Cena jedn. netto 252,63 x 2 = 505,26 netto

505,26 x 1,23(vat) = 621,47

27

ok podaj mi jeszcze cene jedn. brutto bo W. podał 310, 74 a mi wychodzi 310,73 i chce to poprawic. mam racje?

28

Dobrze Ci wychodzi, ale jeśli w SIWZ nie był podany pożądany sposób liczenia to mógł policzyć tak jak napisał Lisvitalis.

29 (edytowany przez Marta 2013-02-25 12:58:59)

ok ale liczac tak jak lisvitalis to ceny jedn. brutto licze tak:
621,47/2= 310, 74
ale licząc 252,63x 1,23= 310,7349 dla mnie to 310,73

bez względu ile miejsc po przecinku

30

Napisałem, że dobrze Ci wychodzi, ale to nie znaczy, że wykonawcy wychodzi źle bo przecież liczy inaczej.

Należy więc zapytać nie o to czy dobrze wychodzi, tylko czy sposób liczenia jest dobry. Zamawiający dla prawidłowego porównania ofert ma prawo podać sposób wyliczenia cena. Jeśli tego nie zrobił to sposób przyjęty przez wykonawcę jest prawidłowy.

31

a co w sytuacji gdy W. ofertę raz liczy jednym a raz innym  sposobem?

32

albo źle zaokrągla  np. pierwsza pozycja

cena jedn. netto 149, 47 cena jedn. brutto 183,85 i wartosc brutto 551,56 (mi wychodzi 551,54)
a  w drugiej pozycji juz liczy tak:
cena jedn. netto 67,37 cena jedn. brutto 82,86  ( jak dla mnie 82,87)i wart. brutto 497,18 ( jak dla mnie 497,19)

33

Jeśli liczy w różny sposób to przyjmij jeden i resztę popraw odpowiednio.

34

jest jeden sposob na jego kwoty  i to sie zgadza wtedy kazda pozycja
to taki ze zaczynamy od  końca czyli wartosci brutto
np. wartosc brutto 67,20 , dzielimy na ilosc 28 i wychodzi nam cena jedn. brutto 2,40 gdy to podzielimy na 1,23 wyjdzie cena jedn. netto
czyli prawdopobnie wykonawca liczyl od tylu zaczynal od ceny wartosci brutto, gdy ja wychodze od ceny jedn. netto nie wychodza mi kwoty w kazdej pozycji , czyli na fakturze moga byc inne kwoty poszczegolnych pozycji bo wiadomo ze na czesciowych fakturach beda wychodzic od ceny netto zeby wyliczyc wartosc danego zamowienia

35 (edytowany przez Marta 2013-02-25 13:34:06)

psz napisał/a:

Jeśli liczy w różny sposób to przyjmij jeden i resztę popraw odpowiednio.

w uzasadnieniu moze podac ze jego sposob liczenia jest błedny i nie ma mozliwosci otrzymania takich samych cen netto startujac  od ceny jedn .netto dlatego Zamawiajacy poprawia oferte wg sposoby nastepujacego:
cena jedn. netto x ilosc = wartosc netto x1,23 = wartosc brutto/ilosc = cena jedn. brutto

i daje czas np 2 dni na ewentualny brak zgody na poprawke-brak zgody na pismie -odrzucenie oferty, zero odzewu- znaczy ze W. sie zgadza na poprawke

suma poprawek zmieni oferte brutto ogółem ale nadal ta oferta bedzie na miejscu nr 1

36

Możesz też poprawić jako rachunkową.

37

a przy rachunkowej tylko informuje W.  ze poprawione zostaly pozycje w sposob taki i taki i cena koncowa sie zmienia i wynosi tyle i tyle tak? ttuaj nie musze pytac W. czy sie zgadza na poprawke ?

38

psz pomożesz?

39

Tak, tylko poprawiasz i nie pytasz o zgodę.

40

jeszcze jedno- w jaki sposób poprawiacie oczywiste omyłki rachunkowe na ofercie- sklreslacie błedną kwote i wpisujecie poprawną czy podpis wasz tez?data poprawki?jak u Was się praktykuje?

41

Ja skreslam błędną kwotę i wpisuję poprawną. Nie podpisuje sie ani nie parafuje ani nie wpisuje date poprawki smile

Nigdy do tego mi się nie przyczepili przy kontroli jak co smile

42

dzieki eva

tak przy okazji wypełniania ogł. o udzieleniu zam. ..
jaką kwotę wpisujesz w pkt. IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

netto czy brutto?

43

brutto

Wcześniej był zapisek netto teraz go nie ma więc przyjmuje kwotę brutto.

44

no własnie teraz tego zapisu nie ma czyli co? znowu Z. sam sobie wybiera..a kontrola potem ma pole do popisu..

45

Powiem tak ja wpisuje kwoty brutto i kontrola nie doczepiła mi się do tego. Uznała że jest wszystko OK smile

46

Marta napisał/a:

jeszcze jedno- w jaki sposób poprawiacie oczywiste omyłki rachunkowe na ofercie- sklreslacie błedną kwote i wpisujecie poprawną czy podpis wasz tez?data poprawki?jak u Was się praktykuje?

Przekreślam, wpisuję poprawną wartość, podstawa prawna, pieczątka, podpis.

Marta napisał/a:

tak przy okazji wypełniania ogł. o udzieleniu zam. ..
jaką kwotę wpisujesz w pkt. IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

netto czy brutto?

Bodajże art. 3 ustawy o cenach.

Tylko brutto, nie ma dowolności ani wątpliwości.

47

dzięki psz
a co do formy poprawki omylek- w moim przypadku musialabym napisac w ok 200 pozycjach podstawie prawka, ok 200 pieczatek i 200 podpisow w formularzu cenowym, zrobie jak mowisz ale tlyko w formularzu ofertowym gdzie cena laczna

48

W takiej sytuacji też zrobiłbym wszystko raz, a nie 200 razy smile