1

Temat: odrzucenie nie-vatowca/brak ceny netto

Witam,

Właśnie dostałem informację, że moja oferta została odrzucona ponieważ zgodnie z SIWZ brak w niej było informacji odnośnie cen jednostkowych netto. Jako, że nie jestem vatowcem, to nie wpisałem ceny netto, tylko jednostkowe ceny brutto oraz wartość brutto (cena brutto x ilość towaru). Oczywiście w formularzu oferty umieściłem informację, iż ze względu na to, iż nie jestem vatowcem, to ceny brutto nie posiadają wyliczonych wartości netto.

Czy w związku z moim sposobem wpisania cen była podstawa do odrzucenia oferty? Czy może powinienem w formularzu przy cenie netto wpisać to samo co przy cenie brutto i np. w okienku vat wpisać "zwolniony"?

Czy jest szansa na pozytywny wynik odwołania?

2

Odp: odrzucenie nie-vatowca/brak ceny netto

W Twoim przypadku NETTO=BRUTTO.

Moim zdaniem Zamawiający nie powinien odrzucać oferty:
-  cena jednostkowa była wpisana (nawet jeśli nie było ceny netto to zamawiający wiedział, że wykonawca nie jest vatowcem i w jego przypadku netto=brutto)

- w razie wątpliwości co do oferty zamawiajacy jest zobowiązany do wezwania wykonawcy do złozenia pisemnych wyjaśnień

- ponadto zamawiający mógł poprawić omyłki tj. wpisując/przepisując w tabeli/miejscu gdzie jest cena ofertowa netto podaną przez wykonawcę cenę jed. brutto (netto=brutto)

- poza tym wpisanie cen jedn. netto przez zamawiającego nie ingeruje w istotny sposób w treść oferty

WARTOŚĆ OFERTY NIE ULEGA ZMIANIE CENA JEDNOSTKOWA BRUTTO W TYM PRZYPADKU JEST RÓWNA CENIE JEDNOSTKOWEJ NETTO. smile

3

To mnie pocieszyłaś. Wysłałem maila z prośbą odnośnie cen najkorzystniejszych ofert i czekam na odpowiedź. Jeśli będą wyższe od moich to będę próbował się odwołać

4

A czy w informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty nie było cen ofert?
Bo domniemywam, ze informację o odrzuceniu Twojej oferty dostałeś wraz z wykazem innych ważnych ofert w postępowaniu + cena + punktacja smile

5

Tak, informacja o odrzuceniu mojej oferty była wraz z decyzją o wyborze najkorzystniejszej oferty, ale brak w niej było podanych cen oferentów tylko przyznana im punktacja.