Temat: Omyłka czy błąd w cenie, niezgodnośc z treścią SIWZ?, Polisa OC
Witam. Zebrałem kilka pytań w jednym wątku bo inaczej bym musiał pozakładać ich kilka a nie chcę syfić na forum. Dużo czytania, ale wolę tak niż niejasno przedstawić sprawę.
PN na usługę, powyżej progu, kampania promocyjna.
Kryteria pozacenowe 50%.
Obowiązkiem W było:
- przedstawić koncepcję kampanii w postaci wizualizacji (tu było 13 elementów na których
trzeba było wizualizować)
- przedstawić scenariusze eventów
- załączyć próbki gadżetów (22 sztuki różnych gadżetów wg tabeli)
- opis sposobu przeprowadzenia kampanii w prasie i internecie (terminy, dobór tytułów z uzasadnieniem)
Był zapis, że brak któregokolwiek elementu będzie skutkować odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ.
I teraz problemy w różnych ofertach.
PROBLEM 1
Najpierw dot. gadżetów (były oceniane w kryteriach oryginalności, jakości a więc stanowią treść oferty i nie podlegają uzupełnianiu), a w tabeli były sprecyzowane co do minimalnych wymagań.
- próbka parasola automatycznego okazuje się parasolem manualnym: odrzucenie oferty?
- próbka parasola składanego ma 34cm długości, a w opisie w tabeli było, że ma mieć maksymalnie 30 cm: odrzucenie oferty?
- kubek izotermiczny wg opisu w tabeli miał mieć stalowe wnętrze, a złożona próbka ma plastikowe wnętrze: odrzucenie oferty?
Zastanawiałem się nad zaniżeniem oceny przy tych próbkach, ale jednak chyba nie mogę tego zrobić. Trudno oceniać coś co jest niezgodne z treścią SIWZ.
W zestawie gadżetów były również m.in. pendrive min. 16GB lub zestaw piśmienniczy z wkładem i nabojem.
I tu mam problem. Większość pendrivów otrzymałem bez elektroniki, lub jakieś 1 czy 2 GB, a np zestawy piśmiennicze opisane w tabeli z wkładami i nabojami, otrzymałem bez nich.
Różnica wg mnie jest taka, że pendrive i taki zestaw jestem w stanie pod kątem kryteriów oceny niezależnie czy maja wkład lub elektronikę.
Pozatym tabela z opisami jest zestawieniem gadżetów, które Z ma otrzymać w trakcie realizacji od W, po to były zapisy dot, wkładów, nabojów itp.
W ofercie natomiast miały być próbki, czyli produkty które pozwalają się zapoznać z ofertą, ale nie stanowią pełnowartościowego produktu. Nie można pod to podciągnąć wg mnie choćby tych parasolek czy kubka, gdyż w tym przypadku nie będzie możliwości aby Z dostał to co w ofercie i jednocześnie zgodne z SIWZ.
Mam rację?
PROBLEM 2
Z opisał tak sposób obliczenia ceny:
Ze względu na fakt, iż fakturowanie będzie odbywać się częściowo wg poszczególnych pozycji zgodnie z Formularzem Cenowym stanowiącym załącznik do niniejszej IDW,
wartości całkowite dla każdej pozycji mają charakter rozliczeniowy a nie wyłącznie
kalkulacyjny i należy zaokrąglić je do dwóch miejsc po przecinku, a następnie zsumować
odpowiednio wszystkie wartości w celu uzyskania kwot końcowych dla całego zamówienia.
W dwóch ofertach dostałem formularz cenowy w którym kwoty netto, brutto podane są z różną dokładnością zaokrąglenia, np. 44 ; 389,1 ; 12345,45 ; 378,345
Zaokrąglenia W dokonał dopiero na końcu, w podsumowaniu ponad 70 pozycji, i ta kwota stanowi kwotę ryczałtową.
Wg mnie nie mogę tego poprawić jako omyłkę.
W nie zastosował się do opisu sposobu obliczenia ceny podanego w SIWZ, wiec uważam, że odrzucam zarówno za błąd w obliczeniu ceny jak i niezgodność z treścią SIWZ.
Racja?
Jeszce inny W zaczął liczyć nie w tej kolejności jak podałem w tabeli, a więc:
cena jedn. netto, ilość, wartość netto, podatek vat, wartość brutto
Z mojego domyślania się wyszło, że miał wartość netto, podzielił przez ilość, wyszła mu cena jedn. netto, która zaokrąglił do dwóch miejsc.
I tu robi się problem, bo ja idąc zgodnie z podanym schematem, wychodząc od ceny jedn. netto mam oczywiście różnice na wartości netto, a co za tym idzie podatku vat i brutto.
Poprawiać to jako oczywiste omyłki (w ok. połowie pozycji tak będzie)
PROBLEM 3
W jednej z ofert brak media planu. Napisali, że kampania w prasie i internecie przeprowadzona zostanie zgodnie z wymaganiami w SIWZ ( a w SIWZ była podana tylko ilość artykułów i minimalna ilość znaków w artykule). W więc nie podał informacji dot. doboru tytułów redakcji, planowanych terminów, itp (a inni wykonawcy to zrobili, niektórzy bardzo dokładnie).
PROBLEM 4
Ofertę składa Pan A (działalność gospodarcza).
Zdolność kredytową (limit) przedstawił z banku wystawiony na SC (pan A i jakiś Pan B).
Rozumiem, że najlepiej by było, zgodnie z 26.3 wezwać do uzupełnienia dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku dot, sytuacji ekonomicznej i finansowej ?
Niech sam się głowi co zrobić skoro kombinuje, racja?
PROBLEM 5
Opłacona Polisa OC.
czy jeśli termin składania był np. 8 luty 2013, a Polisa jest z 1 lutego 2013 i płatna do 15 lutego 2013 to nie mogę w tym przypadku żądać potwierdzenia opłaty składki, gdyż W ma jeszcze czas?
Ale jeśli np Polisa jest sprzed paru miesięcy i termin zapłaty składki był do 23 września 2012 to żądam uzupełnienie o dokument potwierdzający opłacenie składki?
PROBLEM 6
Wykonawca w miejscu gdzie miał wpisać ewentualnie nr stron, które zastrzega jako tajemnicę przedsiębiorstwa, zrobił sobie tam spis treści, wiec de facto zastrzegł całą ofertę.
Jego oferta i tak podlega odrzuceniu, ale rozumiem, ze powinienem odtajnić ofertę, gdyż inny W może chcieć mieć wgląd w oferty, a tu cała oferta zastrzeżona.
Tylko kto teraz zdecyduje, czy mam odtajnić całą, czy np kreację kampanii pozostawić w części zatajonej, tak jak zrobiło kilku innych W (ale nie wszyscy)
Z góry dziękuję za podjęcie rozmowy i porady.