1

Temat: czy umowa stanowi częśc siwz

Witam,
W projekcie umowy zamawiający zapisał, że przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających. Tego zapisu nie było w samym tekście siwz. Teraz tłumaczy, że skoro nie było mowy o zam. uzupełniających w siwz, to musiał wykreślić taki zapis z projektu umowy.
czy załączony do siwz projekt umowy  (który mają do przetargu zaakceptować i załączyć w ofertach wykonawcy) jest częścsiwz, czy nie? wydaje mi się że warunki przetargu należy rozpatrywać "całościowo", z uwzględnieniem wszystkich przekazanych wykonawcom dokumentów. Ale może sie mylę i może umowa nie jest częścsiwz, i można w niej zapisywać różne rzeczy, a potem po wybraniu wykonawcy zmieniać jej zapisy.

proszę o info i pozdrawiam wszystkich

2

Odp: czy umowa stanowi częśc siwz

Wzór umowy jest częścią SIWZ - mówi o tym wyraźnie art. 36 ust. 1 pkt 16.

Pamiętaj jednak, że zamówienia uzupełniające to uprawnienie zamawiającego, z któego może on nie korzystać.

3

dzięki, wiem że to uprawnienie .. ale zaskoczyło mnie bardziej to że osoba z zam. pub. mówi   że umowa nie jest częścią siwz, a przecież  umowie są nie tylko uprawnienia ale tez obowiązki obu stron... pozdro

4

SIWZ , załaczniki do SIWZ, projekt umowy, kosztorysy itp. to pewna całość i tak nalezy to traktować. Widocznei ktoś u Zam. zapomniał wykreślić coś z umowy i teraz tak głupio się tłumaczą. Tylko po co? tongue.