1

Temat: kryteria oceny cena, doświadczenie i jakość

Witam

Mam pytanie odnośnie kryteriów oceny ofert pomóżcie proszę:
Przetarg nieograniczony na przeprowadzenie i organizację szkoleń z bazy danych na terenie całej Polski. Minimalna ilość osób do przeszkolenia 2000
Baza danych  została stworzona na potrzeby organów administracji państwowych do wprowadzania dokumentacji związanej z ocenami oddziaływania na środowisko. I teraz my jako organ który jest w posiadaniu bazy musi zorganizować szkolenia aby inny użytkownicy mogli nauczyć się wprowadzać dane do bazy.

kryteria oceny ofert:
1. cena 60%

2. doświadczenie wykonawcy 20%

Ocenie zostanie poddana liczba zorganizowanych i przeprowadzonych przez Wykonawcę szkoleń ponad minimum wymagane w warunku, o którym mowa w Rozdz. IV pkt. 3.2. Przyznając punkty w ramach niniejszego kryterium zamawiający weźmie pod uwagę każdą, wymienioną w załączniku nr 8 do SIWZ usługę polegającą na zorganizowaniu i przeprowadzeniu szkoleń komputerowych (informatycznych) dla co najmniej 500 osób, o ile usługa ta została wykonana (zakończono jej realizację) w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert.

3. jakość materiałów szkoleniowych 20% (wykonawca musi przygotować materiały szkoleniowe na podstawie których zostaną przeprowadzone wszystkie szkolenia).
Punkty za kryterium ?jakość materiałów szkoleniowych? zostaną przyznane w skali do 20 punktów, na podstawie próbki materiału szkoleniowego o objętości 10 stron.

A.    jakość materiału szkoleniowego pod względem merytorycznym

Uporządkowanie treści, kolejność przekazywanych informacji, przejrzystość komunikowanych treści    - Za tekst logiczny i przejrzysty, o uporządkowanej treści Wykonawca otrzyma maksymalnie 5 punktów. Za każdy błąd logiczny lub przypadek braku przejrzystości tekstu lub złej kolejności układu informacji zostanie odjęty 1 punkt (łącznie nie więcej niż 5 punktów).    

Poprawność merytoryczna materiału -Jeżeli wszystkie dane merytoryczne podane w treści będą zgodne z dokumentacją przekazaną przez Zamawiającego Wykonawca otrzyma 5 punktów.    

A.    jakość i atrakcyjność materiału szkoleniowego

Sposób zobrazowania poszczególnych elementów bazy danych, ich kolejność, sposób umieszczenia, spójność z prezentowana treścią-Jeżeli Wykonawca zobrazuje poszczególne elementy bazy danych ( np. print screeny, zdjęcia itp.) w sposób widoczny, logiczny i spójnie powiązany z przekazaną treścią otrzyma 5 punktów.

Estetyka    Ocenie poddany będzie całościowy wygląd materiału: tekst, elementy graficzne i inne zastosowane przez Wykonawcę np. print screeny lub zdjęcia). Pod uwagę będą brane: wielkość i kształt czcionki, ilość światła na stronie, rozmieszczenie tekstu (tekst pisany ciągiem, wypunktowany), boldy najistotniejszych informacji. W zależności od estetyki wyglądu materiału Wykonawca otrzyma od 0 do 5 punktów.

Co myślicie o takich kryteriach? Pytam bo sama nie jestem doświadczona w zamówieniach publicznych a chciałabym znać zdanie i opinie osób doświadczonych.

Pozdrawiam wszystkich druppi78

2

Odp: kryteria oceny cena, doświadczenie i jakość

Średnio jestem doświadczony smile
ale,
1. cena jak najbardziej,
2. dośw. wykonawcy, jak rozumieć 500 osób jako jedna umowa obejmująca przeszkolenie takiej ilości osób, czy może jedna grupa szkoleniowa smile ? sporo te 500 osób, ale jeśli były takie umowy to ok,
3. Materiały - kryterium wysoce subiektywne, zależne od gustu komisji. Stosowane, ale ostrożnie. Wszystkie kryteria których nie można opisać wzorem i uzyskać konkretna wartość mogą być krzywdzące. Nie odradzam, ale warto dobrze się zastanowić na ewentualnymi niespodziankami przy ocenianiu.

3

DZIĘKI ŚLICZNE ZA ODPOWIEDŹ.

A tak przy okazji czy można w jednym przetargu nieograniczonym połączyć promocje szkoleń i ich organizacja i przeprowadzenie. Chciałabym aby jeden wybrany Wykonawca zajął się wszystkim kompleksowo: najpierw promocją szkoleń z bazy a następnie zorganizował i przeprowadził te szkolenia. 
Co myślicie czy to dobry pomysł? Da radę?

Buźka
Aga

4

Jeżeli nie ograniczysz takim działaniem konkurencji, to możesz połączyć. Należałoby też poczytać o usługach priorytetowych i nie priorytetowych; pytanie gdzie znajduje się promocja, a gdzie szkolenia. nie można łączyć usług nieprio. z innymi aby unikać stosowania przepisów ustawy.

5

3. jakość materiałów, jak Covec - kryterium mocno subiektywne i mogące nieść wiele niespodzianek na etapie oceny.

Co do ceny, uważam że skoro decydujecie się na tak rozbudowane kryteria dodatkowe to 60% dla ceny to zbyt wiele - w rzeczywistości to cena dalej będzie decydowała o wyborze (ale to znów moja subiektywna ocena smile )

Co do łączenia, jak Covec, łączyć. Zwróć uwagę czy nie okaże się ze do takiej konfiguracji może wystartować jeden wykonawca, z drugiej strony od czego są konsorcja.  Zwróć uwagę na podział usług na priorytetowe i niepriorytetowe. Przy usługach priorytetowych 2 kryterium - doświadczenia, jest niedopuszczalne.

Kryterium doświadczenia. Dobrze opisz sposób naliczania pkt za doświadczenie. Szczególnie chodzi mi o przypadek uzupełnienia dokumentów w wyniku wezwania i doświadczenie podmiotów trzecich.

6

Dziękować ślicznie za podpowiedzi mądrym głowom:)))

Ukłony
Aga

7

Witajcie

Mam kolejne pytanie do przetargu na szkolenia na terenie całej Polski. Nauczona doświadczeniem zawsze podawałam ilość maksymalną osób do przeszkolenia a teraz mój zwierzchnik wpadł na pomysł aby podać tylko liczbę minimalną osób a jeśli przeszkolą więcej to będziemy im płacić do kwoty jaka Zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia? Czy to jest zgodne z PZP? Nie wiem ale jakoś mi się to nie widzi. Pomóżcie.

Buziaki
Aga

8

druppi78 napisał/a:

Witajcie

Mam kolejne pytanie do przetargu na szkolenia na terenie całej Polski. Nauczona doświadczeniem zawsze podawałam ilość maksymalną osób do przeszkolenia a teraz mój zwierzchnik wpadł na pomysł aby podać tylko liczbę minimalną osób a jeśli przeszkolą więcej to będziemy im płacić do kwoty jaka Zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia? Czy to jest zgodne z PZP? Nie wiem ale jakoś mi się to nie widzi. Pomóżcie.

Buziaki
Aga

Nie podoba mi się model zastosowania minimalnej liczby osób - uczestników szkolenia (!) Nalezy pamiętać, że nawet jeżeli będziemy uzależniać wysokość wynagrodzenia od liczby takich osób to zarówno szacunkowa wartość wynagrodzenia, jak i cena ofertowa powinna uwzględniać maksymalną liczbę. (art. 34.4 Pzp. Jeżeli zamówienie na usługi lub dostawy przewiduje prawo opcji, przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnia się największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji).

9

mozna byłoby zastosować warunki przykładowe co do kryterium - minimalna liczba osób do przeszkolenia np. 100, natomiast za każde dodatkowe 10 osób pkt. i ująć w kryterium oceny.

10

Witam

Zastanawiam się nad prawem opcji w przetargu na szkolenia. Moje pytanie jest następujące jak powinien brzmieć prawidłowo zapis:

Do przeszkolenia jest 2500 osób z prawem opcji 500 osób czy
Do przeszkolenia jest 2500 osób z prawem opcji do 500 osób
zapis jest skrótowy gdyż chodzi mi o to słowo 'do" ....czy w prawie opcji przewidzianym przez Zamawiającego Wykonawca może przeszkolić mniej niż 500 osób czy konkretnie 500 osób??? Nie do końca rozumiem prawo opcji.

Pozdrawiam
Aga

11

Oba zapisy są prawidłowe. Należy wybrać odpowiedni do potrzeb.

"Do 500 osób" oczywiście jest szerszym zapisem, ale może zamawiający będzie chciał przeszkolić dodatkowo 0 albo 500 osób, więc w tej sytuacji można zastosować pierwszy zapis.

12

A czy może być taka sytuacja że przy takich zapisach Wykonawca przeszkoli tylko 300 osób a nie 500 bo np. nie dał rady albo sie nie wyrobił itp. i czy jest to prawidłowe?
Czy Zamawiający w oświadczeniu woli powinien wskazać ile dokładnie ma przeszkolić Wykonawca osób z zakresu opcjonalnego np. 250 czy 318? Czy tylko ma wskazać że pozwala skorzystać z prawa opcji Wykonawcy i on szkoli tyle ile da jeszcze rade do końca umowy? Czy Ja dobrze myślę?

13 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-12 09:43:20)

Przy prawach opcji powinno się zawsze podawać minimalny zakres zamówienia, jaki zostanie zrealizowany nie może być od 0 do 500. Minimalną ilość musisz podać, wykonawca musi wiedzieć na co może liczyć składając ofertę. Jeżeli musisz to jako minimalną ilość wpisz nie 500 a 300.

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2132
(...)Mając na względzie powyższe, wskazać należy, że przedmiot zamówienia odzwierciedlający zakres zamówienia udzielanego z wykorzystaniem instytucji prawa opcji oraz jego wartość powinny być określone przez zamawiającego już na etapie przygotowania postępowania. W konsekwencji, specyfikacja istotnych warunków zamówienia, wzór czy warunki przyszłej umowy powinny zawierać wyraźne i precyzyjne uregulowania dotyczące tej części zamówienia, która będzie realizowana na pewno oraz równie precyzyjne określenie tej części zamówienia, której realizacja będzie poddana uznaniu zamawiającego. Wyszczególnione w ten sposób części wchodzą w zakres tego samego zamówienia, są elementem ściśle określonego zakresu przedmiotowego zamówienia o ustalonej łącznie wartości szacunkowej zamówienia, na które zamawiający przewidział określone środki finansowe. W orzeczeniu Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 11 stycznia 2008 r. (sygn. akt KIO/UZP 22/07) Izba wskazała, że niedopuszczalną praktyka jest określenie przez zamawiającego jedynie górnej granicy swojego zobowiązania, bez wskazania nawet minimalnej ilości, czy wartości, którą na pewno wyda na potrzeby realizacji przedmiotu zamówienia. ?Taki sposób określenia przedmiotu zamówienia nie spełnia wymogów art. 29 ust. 2 ustawy Pzp, który nakazuje, aby przedmiot zamówienia był opisany w sposób wyczerpujący i konkretny?. Izba uznała ponadto w tym przypadku, że ?zamawiający zastosował praktykę handlową, która pozostawia wykonawcę w niepewności, co do zakresu, jaki uda mu się zrealizować w ramach umowy, oraz uniemożliwia kalkulację ceny umownej. W efekcie na wykonawcę zostaje przerzucone całe ryzyko gospodarcze kontraktu, co z kolei stoi w sprzeczności z zasada równości stron umowy?. Instytucja prawa opcji pozwala zatem na precyzyjne określenie poziomu zamówienia, który zostanie przez zamawiającego zrealizowany, co pozwala wykonawcom na prawidłowe dokonanie wyceny oferty (por. wyrok KIO z dnia 23 lipca 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1447/10, wyrok KIO z dnia, sygn. akt KIO/UZP 2376/10) (...)

14

"Przy prawach opcji powinno się zawsze podawać minimalny zakres zamówienia, jaki zostanie zrealizowany nie może być od 0 do 500. Minimalną ilość musisz podać, wykonawca musi wiedzieć na co może liczyć składając ofertę. Jeżeli musisz to jako minimalną ilość wpisz nie 500 a 300."

Oczywiście, że nie może być od 0 do 500. Mój błąd. Może być od 1 do 500. Jak jest zero to nie ma prawa opcji smile

Nie mylmy pojęć. Druppi jak najbardziej poda minimalną wielkość zamówienia (2500 osób). a opcja może być podana w skali od 1 do 500. To jest bonus, coś ekstra od zamawiającego.

"W orzeczeniu Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 11 stycznia 2008 r. (sygn. akt KIO/UZP 22/07) Izba wskazała, że niedopuszczalną praktyka jest określenie przez zamawiającego jedynie górnej granicy swojego zobowiązania, bez wskazania nawet minimalnej ilości, czy wartości, którą na pewno wyda na potrzeby realizacji przedmiotu zamówienia."

Tą ilością minimalną jest 2500 osób.

Czyli zamawiający wskazuje minimum (2500) jak i maksimum (3000).

15

druppi78 napisał/a:

Ja dobrze myślę?

Dobrze

16

druppi78 napisał/a:

A czy może być taka sytuacja że przy takich zapisach Wykonawca przeszkoli tylko 300 osób a nie 500 bo np. nie dał rady albo sie nie wyrobił itp. i czy jest to prawidłowe?
Czy Zamawiający w oświadczeniu woli powinien wskazać ile dokładnie ma przeszkolić Wykonawca osób z zakresu opcjonalnego np. 250 czy 318? Czy tylko ma wskazać że pozwala skorzystać z prawa opcji Wykonawcy i on szkoli tyle ile da jeszcze rade do końca umowy? Czy Ja dobrze myślę?

Jeżeli masz opcję na 500 i tyle chcesz dodatkowo przeszkolić to ma to być 500. Wykonawca ma przeszkolić tyle ile chcesz.
Wykonawca zobowiązuje się ofertą i umową, że "da radę" i że "się wyrobi".