1

Temat: Oferty częściowe a referencje, zdolność finansowa

Witam.
PN, rb, powyżej progu.
Chcę wydzielić 3 części i dopuścić składanie ofert częściowych.
Jak robicie w praktyce:

1) Wykonawca składa jedną ofertę z np. 3 różnymi formularzami ofertowymi?
2) Ja pisałem, że należy złożyć na każdą część osobną ofertę

I teraz czy powyższe różnią się tylko formą czy mają wpływ na liczenie zdolności finansowej i wiedzy i doświadczenia?

Załóżmy, że na każdą część trzeba wykazać się 1 rb za min. 5 mln zł, i mieć zdolność finansową min. 3 mln

W siwz mam zapisy, że jeśli W składa na więcej niż jedną część to zdolność finansową musi mieć na sumę wymagań dla tych części.

Co do wiedzy i doświadczenia już tak nie mam.

Więc jest tak, że jak składa mi Oferty na wszystkie części, to np. składa ze wszystkich ofertach ten sam wykaz rb+refernecje, np. na 6 mln zl.
Co do zdolności finansowej jest inaczej, musi wszędzie dać na sumę wymagań dla części, na które składa Oferty, czyli gdyby składał na wszystkie to min. 9 mln zł

Jak jest prawidłowo?

P.s. Chciałbym ograniczyć ilość części, na które W może składać ofertę, np. do 1.

Czy jest to ok?
Czytałem, że w projektach dofinansowanych trzeba się z tego mocno tłumaczyć, ponieważ podchodzi to pod ograniczania uczciwej konkurencji.

2

Odp: Oferty częściowe a referencje, zdolność finansowa

jak najbardziej jest to ograniczenie i cięcia. Czy masz jakiekolwiek słuszne przyczyny dla których nie może robić drugiej i trzeciej części? Uzasadnij...

3

Nie radze ograniczać wykonawców doz łożenia 1 oferty, będziesz mieć potem problemy chyba że masz konkretne powody ograniczenia ilości ofert które składa wykonawca. Poza tym jesli chodzi o warunki udziału w postępowaniu, możesz dać warunek dla każdej części osobno. W sytuacji gdy wykonawca będzie skaldal ofertę na 2 części to musi spełniać łęcznie warunki na 1 i 2 część.

Jesli chodzi o formularz ofertowy to ja robie na każdą część osobny. smile

4

eva napisał/a:

.....możesz dać warunek dla każdej części osobno. W sytuacji gdy wykonawca będzie skaldal ofertę na 2 części to musi spełniać łęcznie warunki na 1 i 2 część.
....

Znaczy spełniać warunek na każdą część osobno - jeśli postawiono osobno warunek na każdą część  z osobna  - smile

5

Darek W. napisał/a:

Znaczy spełniać warunek na każdą część osobno - jeśli postawiono osobno warunek na każdą część  z osobna  - smile

Tak smile

6

No to łącznie czy osobno? :-)
Załóżmy:
Część A -   finansowe min. 2 mln  , wykaz rb za min. 3 mln
Część B - finansowe min. 3 mln, wykaz rb za min. 4 mln

I teraz tak, należy złożyć osobne oferty dla każdej części (kompletne osobne oferty z dokumentami, itp).

I W składa mi osobne oferty na obie części, i załącza do każdej ten sam dokument dot. wykonania rb za 4,5 mln. Więc patrząc na każdą ofertę osobno spełnia i tu i tu.
Co do finansowej mam wpisane, że trzeba na sumę dać, więc musiałby dać ten sam papier z banku do obu ofert, ale na min. 5 mln.
będzie ok?

A ograniczyć chciałem, bo potem 1 wykonawca łapie wszystko i sobie nie radzi.

7

Wykonawca składając oferte na część 1 musi wykazać:
Część A -   finansowe min. 2 mln  , wykaz rb za min. 3 mln
                 - polisa/ dokument z banku na daną wymaganą kwotę

Wykonawca składając ofertę na częśc 2 musi wykazać:
Część B - finansowe min. 3 mln, wykaz rb za min. 4 mln
                - polisa/ dokument z banku na daną wymaganą kwotę

Jesli jesteś nadal za ograniczeniem do składania oferty przez wykonawców tylko na jedną częśc musisz to zawrzeć w SIWZ i najlepiej podać przyczynę tj. dlaczego.

8

nie, zrezygnowałem z ograniczenia.

Ale do tego co napisałaś:
czyli może dać TEN SAM wykaz rb za min. 4,5 mln tu i tu i bedzie ok?
co do zdolności, to napisałem, że jak składa na kilka części to finansowe musi pokazać na sumę. A nie, że ma finansowy na 3 mln, włoży mi ksero tego samego dokumentu do obu części i spełni, bo może wygrać obie części i mogę mieć problem, że W nie da rady finansowo.

9

Arek1980 napisał/a:

czyli może dać TEN SAM wykaz rb za min. 4,5 mln tu i tu i bedzie ok?

Tak może.

10

napisz jak brzmi dokładnie ten warunek jesli chodzi o zdolnośc finansową

11

posiadania środków finansowych lub zdolności kredytowej w wysokości co najmniej:
-    dla Części A : 2,0 mln zł
-    dla Części B : 1,5 mln zł
-    dla Części C : 2,0 mln zł
W przypadku składania ofert na kilka Części przez tego samego Wykonawcę, wymagania finansowe określone dla tych Części sumują się.

12

Też się zastanawiam nad warunkami w podobnym przetargu.  Zastanawiam się, co będzie  w przypadku, który opisujesz, jeśli Wykonawca złoży dokumenty potwierdzające zdolność kredytową 2 mln. Wykluczysz go ze wszystkich części? Spełnia warunek w co najmniej jednej części.

13

kasia_ballou napisał/a:

Też się zastanawiam nad warunkami w podobnym przetargu.  Zastanawiam się, co będzie  w przypadku, który opisujesz, jeśli Wykonawca złoży dokumenty potwierdzające zdolność kredytową 2 mln. Wykluczysz go ze wszystkich części? Spełnia warunek w co najmniej jednej części.

Jesli powiedzmy wykonawca złoży oferty na np. 3 części i przedstawi polisę na 2 mln zł tj. załączy do każdej oferty to niestety nie będzie spełniał warunku udziału w postępowaniu w cz. C,D (dla cz. A będzie bo było wymagane 2 mln zł)

14

No tak nie do końca, bo Arek1980 napisał, że "W przypadku składania ofert na kilka Części przez tego samego Wykonawcę, wymagania finansowe określone dla tych Części sumują się.", więc jeśli wykonawca składa oferty na wszystkie części, to powinien mieć polisę na 5,5 mln zł i w takim razie nie spełnia warunków przetargowych.

15

jak wyżej  - nie do Z. należy decyzja która część postępowania ma mieć finansowe zabezpieczenie skoro nie pokrywa zadań zgodnie ze złożoną ofertą.
Chyba, że gdzieś małym druczkiem pisze na jaką to część:)))

16

kasia_ballou napisał/a:

No tak nie do końca, bo Arek1980 napisał, że "W przypadku składania ofert na kilka Części przez tego samego Wykonawcę, wymagania finansowe określone dla tych Części sumują się.", więc jeśli wykonawca składa oferty na wszystkie części, to powinien mieć polisę na 5,5 mln zł i w takim razie nie spełnia warunków przetargowych.

Racja, zgadzam się. Ja odpowiedziałam tylko na pytanie co w przypadku gdy W. złoży polisę na 2 mln zł dla każdej części.