1

Temat: zleceniodawca

Wykonawca wykazał robotę, którą wykonał jako podwykonawca firmy D. i załączył wystawione przez nią referencje. Ale w wykazie robót jako zleceniodawcę wskazał nas (bo byliśmy zamawiającym smile )
Jak postąpić - wyjaśniać, uzupełniać, a może poprawić jako omyłkę - w końcu wiemy, kto był faktycznym zleceniodawcą ??

2

Odp: zleceniodawca

Ja bym nic nie robił i nic nie wyjaśniał, wszak wiadomo jak i co było.

3

Po co uzupełniać wszystko jest jasne. Uznać smile

4

Tylko zleceniodawcą był wykonawca dla podwykonawcy więc wyjaśnienie by się przydało, wszak podał coś innego niż w rzeczywistości.

5

nina napisał/a:

Tylko zleceniodawcą był wykonawca dla podwykonawcy więc wyjaśnienie by się przydało, wszak podał coś innego niż w rzeczywistości.

I tak dla świętego spokoju zrobiliśmy. Ale jest ciąg dalszy smile
Firma D, która również składała ofertę i jest następna w kolejności napisała, że wystawiona "rzekomo" przez nich referencja jest nieskuteczna, bo została podpisana przez nieuprawnioną osobę,ponieważ wg KRS firmę reprezentuje prezes jednoosobowo lub dwaj członkowie łącznie (referencje podpisał jeden wiceprezes). Czyli podwazają własne referencje , co troszkę chyba trąci żenadą. Co radzicie?
Nawiasem mówiąc ta informacja jest podpisana przez (chyba) nowego prezesa D., a zamawiacz ma  KRS z oferty D, w którym ta osoba nie występuje.

6

Referencje to oświadczenie wiedzy, a nie woli. Niestety nie mam pod ręką wyroków KIO ale czytałem takie gdzie wskazywano, że wcale nie muszą być podpisane przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy.
Tak na marginesie to faktycznie żenada smile

7

covec napisał/a:

Referencje to oświadczenie wiedzy, a nie woli. Niestety nie mam pod ręką wyroków KIO ale czytałem takie gdzie wskazywano, że wcale nie muszą być podpisane przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy.
Tak na marginesie to faktycznie żenada smile

Tak jak Covec to nie jest oświadczenie woli tylko informacja więc niech się.................. .Spokojnie, nic nie mogą podważyć.  Na pewno jeden wiceprezes może udzielać informacji więc  jest ok.