1

Temat: Kserokopia zobowiązania innych przedmiotów !

Witam !
Miałem 6 PN na roboty budowlane - na starych zasadach

Zamawiający żądał wykazania dysponowania sprzętem niezbędnym do wykonania zadania.

W tych 6-ciu przetargach ofertę najkorzystniejszą złożyła  ta sama firma.

W dwóch postępowaniach zobowiązanie  innych przedmiotów do udostępnienia zasobów firma ta złozyła kserokopie tego dokumentu. Czy w związku z tym muszę wzywać do uzupełnienia czy uznać dokument za zgodny z  siwz-em??
Dodam iż Kserokopia podpisana  jest przez osobę składająca ofertę oraz opieczętowana za zgodność z oryginałem.

Wg mnie ofertę powinienem uznać za prawidłową. Poniżej wyciąg zapisów z siwz:

(...) Informację o posiadanym sprzęcie (?Potencjał techniczny?) wymaganym dla realizacji
przedmiotu zamówienia, na formularzu zgodnym z treścią Formularza 3.5. Informacja musi  potwierdzać spełnienie warunku, o którym mowa w pkt 6.3.3. niniejszej Instrukcji dla Wykonawców. Do informacji należy dołączyć pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia niezbędnego do wykonania zamówienia sprzętu, jeżeli w przedstawionym wykazie Wykonawca wykazał sprzęt, którym będzie dysponował.(...) <-- informacja złożona wg zaleceń !

(...)     Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym,  osobach zdolnych do wykonania zamówienia innych podmiotów  niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia(...) <---złożono kserokopię zobowiązania

(...)W przypadku, gdy Wykonawca dołączy jako załącznik do oferty kopię jakiegoś dokumentu, kopia ta winna być poświadczona za zgodność z oryginałem przez osobę podpisującą ofertę. <-- Kserokopia posiada podpis osoby oraz pieczątkę za zgodność z oryginałem

2

Odp: Kserokopia zobowiązania innych przedmiotów !

Zobiwiązanie podmiotu trzeciego winno być w formie oryginału. Dobrze by było dać taki zapis w SIWZ. W twoim przypadku wezwałabym do uzupełnienia. Czasami wykonawcy odnoszą się do siwz że był zapis za zgodność z oryginałem itd. więc jakby się uprzeć można by było ewentualnie uznać.

3

pisemne czyli oryginalnie podpisane zobowiązanie

4

Wykonawca załącza zobowiązanie podmiotu trzeciego i jego referencje w języku niemieckim wraz z tłumaczeniami przez przysięgłego tłumacza. Wszystkie ww. dokumenty w formie kopii poświadczonej za zgodność przez wykonawcę. Czy dobrze myślę chcąc wezwać do złożenie oryginału (lub kopii notarialnie poświadczonej) zobowiązania w jęz. obcym ???  W siwz wyraźnie wskazano taką konieczność.

5

Pisemne zobowiązanie w oryginale.

6

§ 7 rozporządzenia  o dokumentach .... jest tam "lub" poprze analogię nie upierałbym się na oryginał jeśli jasno i bezpośrednio jest sprecyzowane jakiego postępowania dotyczy a w siwz nie było zaznaczone jednoznacznie, że mają to być oryginały

7

Fakt faktem wyroki są że ma być oryginał jak i że wystarczy kopia z przewagą na to pierwsze.

8

Tylko oryginał.

9

Oryginał pełnomocnictwa