1

Temat: Przedłużenie terminu związania ofertą.

Witam
Mam na tapecie taki oto przypadek
Otwarcie ofert nastąpiło 4.03.2013r. - termin związania ofertą - 30 dni (do 2.04.). Podpisanie umowy ustalone na 12.03.2013. Dostaję w dniu 12.03. od wykonawcy fax z informacją, że na podst. art 85 ust. 2 wykonawca przedłuża termin związania ofertą o kolejne 30 dni z uwagi na to, że przez cały ten czas czyli od 12.03 do 02.05 nie będzie osoby upoważnionej ze strony wykonawcy do podpisania umowy i deklarują jej podpisanie w przedłużonym terminie związania ofertą. Pytanie - czy takie postępowanie jest zgodne ze sztuką PZP?

2

Odp: Przedłużenie terminu związania ofertą.

Tak - jak najbardziej.

3

Wykonawca ma takie uprawnienie - art. 85 ust.2 PZP smile

4

Czyli nikt nie postawi mi zarzutu, że przeciągam podpisanie umowy i zamiast 12.03. umowę podpiszę np 12.05.

5

eva napisał/a:

Wykonawca ma takie uprawnienie - art. 85 ust.2 PZP smile

Zgadza się.
Tylko jaki jest cel takiego działania? Zam. ustala termin wykonania zamówienia, a wykonawca ma 2 m-ce przeciąga zawarcie umowy...no nie wiem...

6

Dziwne....

7

Sytuacja specyficzna. Najprawdopodobniej nie zdąży z dostawą w określonym w umowie terminie więc przeciąga podpisanie umowy. Pytanie- czy mogę czekać. Wydawałoby się że przepis na to pozwala.

8

a widzisz, a kary umowne? Ja byłby ostrożny z tym przeciąganiem terminu. Celem wydłużenia jest aby wybrać wykonawce w tzo, a nie pójście wykonawcy na rękę...

9

Nie możesz sobie tak robić. Po wyborze oferty wzywasz tego naj naj do podpisania umowy i wyznaczasz mu termin. Jak nie stawi się to piszesz drugie wezwanie z pouczeniem, że jak się nie stawi to będzie to z jego winy i podpiszesz umowę z drugim w kolejności a jemu jak jest to wadium  to weźmiesz.  Takie zwlekanie może spowodować iż termin realizacji umowy będzie nie realny. A do tego wszystkiego będzie twoja wina, że zwlekałaś.

10

Jak pisałem przypadek wyjątkowy. Złożono jedną ofertę więc nie mogę wybrać drugiego. Nie ma wadium (mój błąd). A zwlekanie wykonawcy z podpisaniem umowy ma właśnie na celu dostawę w terminie przewidzianym w umowie (21 dni od podpisania umowy). Wychodzi na to, że gdyby podpisał umowę dziś(13.03) to w terminie 21 dni nie zdąży z dostawą co grozi karami umownym, na które pewnie go nie stać. Właśnie dlatego składa mi informacje, że osoba, która jest upoważniona do podpisania umowy będzie osiągalna dopiero w drugiej połowie kwietnia, przedłuża termin związania ofertą (art. 85 ust.2 PZP) i deklaruje, że w tym przedłużonym terminie  podpisze umowę czyli nie uchyla się od zawarcia umowy. A jeśli nawet stwierdzę że uchyla się od podpisania umowy to co mam z nim zrobić. Wykluczyć,odrzucić ofertę? Na jakiej podstawie?

11

nina napisał/a:

Nie możesz sobie tak robić. Po wyborze oferty wzywasz tego naj naj do podpisania umowy i wyznaczasz mu termin. Jak nie stawi się to piszesz drugie wezwanie z pouczeniem, że jak się nie stawi to będzie to z jego winy i podpiszesz umowę z drugim w kolejności a jemu jak jest to wadium  to weźmiesz.  Takie zwlekanie może spowodować iż termin realizacji umowy będzie nie realny. A do tego wszystkiego będzie twoja wina, że zwlekałaś.

Zgadzam się z nina smile

12

smile

13

Zdaje się, że nie zdążę zawrzeć umowy w terminie związania ofertą.

Termin związania ofertą upływa w dniu 08.10.2013.
Wybór oferty nastąpi prawdopodobnie 04.10.2013 r. (do tego czasu jest termin na uzupełnienie oferty).
Biorąc pod uwagę, iż na podpisanie umowy trzeba będzie czekać 5 dni, najszybszy termin podpisania umowy wypada 09.10.2013 r.

Czyli trzeba by wnioskować do Wykonawców o przedłużenie TZO. Kiedy to zrobić? Już teraz czy poczekać na wybór oferty?

14

Co do terminu  związania ofertą Trybunał Konstytucyjny wydał postanowienie dnia 24 lutego 2010 r., SK 22/08, w którym stwierdzono, cyt.: "Bliższa analiza brzmienia tego przepisu wskazuje, że ustawodawca całkowicie zrezygnował z wyznaczania - kwestionowanego przez skarżącą - maksymalnego terminu, w którym powinna zostać zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, poprzestając jedynie na określeniu terminów minimalnych, przed upływem których umowa taka nie może zostać zawarta. Obecnie upływ terminu związania ofertą nie stoi na przeszkodzie zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego.(...).

15

To się zgadza, jednak będzie kłopot jak nie przedłużymy TZO a wybrany umowy po tym terminie nie podpisze.

16

Marcel napisał/a:

jednak będzie kłopot jak nie przedłużymy TZO a wybrany umowy po tym terminie nie podpisze.

A jaki widzisz tu kłopot?

17

No właśnie, więc kiedy zawnioskować o przedłużenie terminu związania ofertą?

18

Ano taki, że w przypadku kiedy trwa TZO można wybrać kolejną ofertę w przypadku kiedy wybrany jej nie podpisze.

19

Marcel napisał/a:

Ano taki, że w przypadku kiedy trwa TZO można wybrać kolejną ofertę w przypadku kiedy wybrany jej nie podpisze.

To ci przypominam, że postępowanie zostało zakończone z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty (tej pierwotnej).

20

Oczywiście że tak, ale jeżeli pierwotny umowy nie podpisz masz możliwość wyboru kolejnej, oczywiście w TZO?

21

Marcel napisał/a:

Oczywiście że tak, ale jeżeli pierwotny umowy nie podpisz masz możliwość wyboru kolejnej, oczywiście w TZO?

Czyli twoim zdaniem, upływ tzo uniemożliwia skorzystanie z art. 94.3?

22

Tak, a Twoim Nie?

23

Nie!

24

Marcel napisał/a:

Tak, a Twoim Nie?

Upływ TZO nie wpływa na ponowny wybór. Można skorzystać z 94.3 po upływie tzo.

25

Panowie, to może jeszcze w tym wątku podyskutujcie smile

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=97112#p97112