1

Temat: Sprzątanie i pielęgnacja zieleni - czy można rozdzielić

Proszę o podpowiedź czy usługi polegające na:
- sprzataniu pomieszczeń i terenów zewnętrznych wraz z zimowym odśnieżaniem
- pielęgnacji zieleni
mogę rozdzielić na niezależne przetargi ze względu na klasyfikację obu przedmiotów zamówienia w oddzielnych grupach kodów CPV (Sprzątanie - grupa 90, pielęgnacja zieleni grupa 77). Do tej pory cały ten zakres szedł w jednym postępowaniu przetargowym, ale teraz ze względu na pewien konflikt w terminach realizacji chciałabym zrobić na to 2 oddzielne przetargi.
czy nie będzie to błędem i nie naraże się na zarzut dzielenia zamówienia?

2

Odp: Sprzątanie i pielęgnacja zieleni - czy można rozdzielić

Możesz zrobić dwa odrębne postępowania:
1) utrzymanie terenów zieleni w .....................
2) utrzymanie czystości i porządku .....................

3

carp30 napisał/a:

mogę rozdzielić na niezależne przetargi ze względu na klasyfikację obu przedmiotów zamówienia w oddzielnych grupach kodów CPV (sprzątanie - grupa 90, pielęgnacja zieleni grupa 77)

Kody CPV nie służą temu celowi.

Ale tak wg mnie możesz nie tylko zrobić dwa odrębne postępowania, ale nawet nie masz szacować razem.

4

Niedzwiadek napisał/a:

Kody CPV nie służą temu celowi.

Ale tak wg mnie możesz nie tylko zrobić dwa odrębne postępowania, ale nawet nie masz szacować razem.

Dziękuję za opinię. Jakie wobec tego jest uzasadnienie takiej decyzji skoro nie oddzielne grupy CPV?
Właśnie dostałam dekretację od prawnika firmy, że powinnam robić razem, hm....

5

np. tożsamość podmiotowa czy każda firma która zajmuje sie sprzątaniem pomieszczeń zajmuje sie tez pielęgnacja zieleni??? łącząc te 2 zamówienia ograniczasz konkurencje
ja szacuje oddzielnie

6

Marta napisał/a:

np. tożsamość podmiotowa czy każda firma która zajmuje sie sprzątaniem pomieszczeń zajmuje sie tez pielęgnacja zieleni??? łącząc te 2 zamówienia ograniczasz konkurencje
ja szacuje oddzielnie

Popieram. Co prawda mam gródek, ale do pielęgnacji roślinek na terenie np. całego miasta to by się jakiś ogrodnik - a w firmach sprzątających to raczej rzadkość, a nie norma i odwrotnie w firmie zajmującej się utrzymaniem zieleni raczej trudno znaleźć osoby zajmujące się sprzątaniem biura...

carp30 napisał/a:

a Właśnie dostałam dekretację od prawnika firmy, że powinnam robić razem, hm....

ciekaw jestem uzasadnienia takiej opinii...
No ale skoro masz opinię prawnika, to raczej dyskusja będzie już akademicka...

7

HEHE opinia, prawnika powiem Ci Niedźwiadku dlaczego opinia jest taka bo się zabezpiecza bo nie wie. Ale oczywiście jak najbardziej można to rozdzielić a nawet trzeba. Taż odśnieżanie to co innego niż pielęgnacja roślin smile no ale prawnik to prawnik smile ale skoro taka opinja to nie ma co pisać o tożsamości przedmiotowej i podmiotowej.

8

nina napisał/a:

... bo się zabezpiecza...

ciekawe przed czym lol

nina napisał/a:

...bo nie wie...

tak na studiach powinni wprowadzić odrębną specjalizację - pzp

9

Tożsamość podmiotowa i owszem - tak trzymać. Kto jest odpowiedzialny za procedury u Ciebie prawnik? czy Ty. On daje opinię a Ty podejmujesz decyzję. Przynajmniej tak u mnie.  No chyba, że nie chciałoby mi się prowadzić dwóch postępowań to zrobiłbym jedno z ofertami częściowymi:
Utrzymanie porządku w mieście Kukuryku:
- częśc A - pielęgnacja zieleni
- część B - sprzątanie obiektów publicznych oraz terenów
a może jeszcze C - odsnieżanie:)

10

Dziękuję za wsparcie. Prawnika już przekonałam, więc opinię zmienił smile Wiecie jak to jest: prawnik od wszystkiego zna się zwykle na niczym...
Problem z prawnikiem jest zwykle taki, że kierownictwo bardziej wierzy jemu niż szeregowemu pracownikowi od zamówień. Zwykle musze więc przekonywać i jego i kierownictwo.
Eh, życie...