1

Temat: Zmiany w opisie przedmiotu zamówienia na RB

W wyniku zapytań wykonawców, zamawiający dokonał licznych zmian w opisie przedmiotu zamówienia szczególnie w przedmiarach i kosztorysie ofertowym. Zamawiający dokonał niezbędnych zmian, dał dodatkowy czas na poprawienie ofert i tu nie spodziewa się niemiłych niespodzianek.

Czy kontrola może zarzucić zamawiającemu niestaranne przygotowanie postępowania? Naruszenie jakiego przepisu mogłoby tu nastąpić?
Czy może zarzucić naruszenie art. 32.1 - ustalenie wartości szacunkowej BEZ należytej staranności (liczne Zmiany w kosztorysie stanowiącym podstawę oszacowania wartości zamówienia)?

Często zmieniacie opis przedmiotu zamówienia? Zaczyna mnie niepokoić fakt że coraz częściej jedynym kto sprawdza dokładnie opis przedmiotu zamówienia jest wykonawca.

2

Odp: Zmiany w opisie przedmiotu zamówienia na RB

Opis przedmiotu można zmodyfikować, Zamawiający ma do tego pełne prawo.

3

Jak Marcel, z zastrzeżeniem, że wymiar (skala) takich zmian może miec znaczenie i w skrajnych przypadkach będzie powodować konieczność ponownego oszacowania wpz, a czasami nawet unieważnienie postępowania.

4

wyjaśnienia i modyfikacje są normalnym zdarzeniem w procedurach. Biorąc pod uwagę nawet to, że każdy czytając jedno i to samo zdanie może je rozumieć inaczej, natomiast przeoczenia przedmiarowe są niestety częstym błedem Projektantów (im zlecam wraz z projektem). Nie myslę, jednak aby takie zmiany i ewentualne przeszacowanie zadania miały wpływ na procedurę - no chyba, że coś całkowicie skopane - o ile wiem to i kontrolujący nie bardzo się akurat tego czepiają.

5

Mnie się to nie podoba.
Szczególnie jak zmienia się kosztorysy które stanowią podstawę wyceny wartości zamówienia.
No i jeszcze jeden wniosek po analizie przepisów. Jak najmniej do ogłoszenia, tak żeby przy okazji tych zmian nie zmieniać ogłoszenia. W przypadku przetargu ograniczonego zmiany w siwz prowadzące do zmiany ogłoszenia po złożeniu wniosków są wręcz zakazane (38.4b)

6

oczywiście ogłoszenie - minimum ustawowe i tyle; reszta w siwz

7

Zamawiający może na etapie składania ofert (wyjaśnień siwz) zmodyfikować przedmiar robót itd. ma do tego pełne prawo. Nie przyczepią się do tego.

Trzeba tylko pamiętać że informacje zawarte w ogłoszeniu o zamówieniu a podlegające modyfikacji należy zmienić - OGŁOSZENIE O ZMIANIE OGŁOSZENIA

8

#5 "... Jak najmniej do ogłoszenia, tak żeby przy okazji tych zmian nie zmieniać ogłoszenia."

No mi się to bardzo podoba. Tylko w przypadku PN dofinansowanych z UE sam nie wiem ile tych informacji tam dawać. Ja już się nie certolę i połowę SIWZ tam wklejam choć wiem, że to głupota.
To samo tyczy się SIWZ, chciałem sobie swój skrócić i dać tylko te informacje które są w art. 36 ale oczywiście praktycznie wszystkie inne SIWZ zawierają zapisy dot. np.: wyjaśnień do treści siwz, rażąco niska cena, poprawianie omyłek, zawartość oferty, itp.
No i człowiek się potem boi zrobić minimum.

9

Ja uważam natomiast tak jak radas, że jeśli zmiany powodowałby znaczną zmianę wartości szacunkowej przedmiotu zamówienia, to zamówienie to powinno zostać unieważnione. W innym wypadku narażamy się na zarzut przygotowania postępowania z nienależytą starannością. Ponadto mamy jeszcze art. 35 ust. 2, który mówi że szacowanie wartosci zamówienia dokonuje się przed wszczęciem postępowania. Potwierdzeniem tego jest m,in wyrok KIO z dnia 7.07.2010 r. (Sygn. akt: KIO/KD 50/10).

10

Z zastrzeżeniem, że poruszamy się w granicach rozsądku (a co to jest rozsądek w pzp?) to dopóki nie przekraczamy progów, dopóty zmiany uważałbym za dopuszczalne