1

Temat: zapis umowy

Witam serdecznie.

Czy według Was następujący zapis w umowie jest poprawny?

"Zamawiający zastrzega sobie prawo, bez konieczności sporządzania aneksu, zamówienia większych lub mniejszych ilości przedmiotu dostawy niż wymienione w zestawieniu asortymentowo - ilościowym, pod warunkiem nie przekroczenia wartości umowy"

Kwestia dotyczy przetargów na dostawę artykułów spożywczych, gdzie mam do czynienia z bardzo dużą ilością produktów. O ile nie mam wątpliwości jeśli chodzi o niewykorzystanie całego zakresu ilościowego poszczególnych pozycji, o tyle zastanawiam się czy możliwe jest i prawidłowe przekroczenie ilości określonych w poszczególnych pozycjach asortymentowych nawet przy założeniu, że ogólna wartość umowy nie zostanie przekroczona.

Z góry serdecznie dziękuję za Wasze zdanie.
Pozdrawiam

2

Odp: zapis umowy

Jeśli prawidłowo wpisałeś w SIWZ iż Z. zastrzega sobie prawo w ilości +/- np. 10% zmiany w poszczególnych asortymentach ja nie widzę problemu. W. mógł sobie skalkulować odpowiednio.

3

Pisząc takie przetargi zawsze podaję maksymalne ilości danych produktów z zastrzeżeniem oczywiście, że mogę zamówić ilości mniejsze. Wydaje mi się , że każde przekroczenie podanych w twoim zestawieniu ilości powinno być traktowane jako zamówienie uzupełniające, które powinieneś przewidzieć na etapie pisania SIWZ.

4

Ja jdenak upierałbym się, że czynnikiem wiarygodnym jest kwota ostateczna a nie ilości.

5

Wg zapis jest ok.
Z zamówieniem uzupełniającym mielibyśmy do czynienie w przypadku przekroczenia wartości, a tu jest wyraźne zastrzeżenie, że wartość nie ulegnie zmianie. Ale dopisałbym te zmiany ilościowe w procentach tak jak  proponuje cbud.
Dla wykonawcy jest to wtedy sygnał na co może liczyć. A tak na przyszłość to zastanowiłbym się na opcją - jest dla wykonawcy bardziej czytelna, a dla zamawiającego bezpieczniejsza, chociaż w skrajnych wypadkach mało elestyczna