1

Temat: Zakres informacji w SIWZ i ogłoszeniu

Przetargi powyżej progu, dofinansowane.

Mam takie proste pytanko. art 36 ustawy mówi o Zakresie SIWZ.
Szczerze mówiąc mam bardzo rozbudowana specyfikację, co powoduje pewne niedogodności jak coś się zmienia (np. czy poniżej/powyżej progu) i łatwo o pomyłkę.
Pomyślałem, że skrócę SIWZ do Zakresu, o którym mowa w art.36.
Ale przeglądając inne specyfikacje, widzę że inni podobnie jak ja maja tam mnóstwo niewymaganych rzeczy np.: wyjaśnienia i zmiana treści SIWZ, zmiany lub wycofanie oferty, tryb otwarcia ofert, zwroty ofert, oferta z rażąco niską ceną, uzupełnienie oferty, wykluczenie wykonawcy, odrzucenie oferty.
Czy można t powyrzucać? w wielu przypadkach sprowadza się to do przepisywania treści z ustawy a to powoduje, że łatwo gdzieś o błąd.
Jak Wy to robicie?

Druga sprawa. ogłoszenie do Dziennika UE.

Kiedyś słyszałem, że najlepiej kopiuj-wklej fragmenty z SIWZ, żeby czegoś nie zmienić.

Ale jak wklejacie do ogłoszenia, to nadajecie nową numerację, w treści zmieniacie odwołania do nowych punktów, czy zostawiacie tak jak było w SIWZ (np.w treści jakiegoś punktu, że zgodnie z pkt 8.2.3 SIWZ  czy też odwołujecie się do punktu w ogłoszeniu)

Dzięki

2

Odp: Zakres informacji w SIWZ i ogłoszeniu

Całej ustawy nie ma sensu przepisywać bo i po co?, owszem można wprowadzić pewne regulacje ale bez nadmiernego formalizmu!

3

I co do warunków wpisuj odnośniki do art. Ustawy to jest dobre.  Jak cokolwiek zmieniam to staram się jednak robić to uniwersalnie do MOICH papierów i wiem co i kiedy napisano. Najbardziej prosto dla Z.

4

Marcel:
Piszesz pewne regulacje. Jeśli chodzi przykładowo o te punkty, które podałem a nie są wymienione w art. 36 ustawy, to wydaje mi się, że albo je opisujemy dokładnie albo w ogóle.
Bo jaki sens np. napisać dział dot. wyjaśnień i zapytań do treści siwz i napisać "tylko trochę". I tak W musi sięgnąć do ustawy żeby poczytać co i jak w tej kwestii, więc po co w ogóle pisać?

cbud: nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź.

Słyszałem opinie, że w ogłoszeniu nie powinienem powoływać się na punkty z SIWZ tylko odpowiednio zmieniać odwołania do punktów które umieszczone są w ogłoszeniu, gdyż W zapoznając się z ogłoszeniem nie powinien być odsyłany do SIWZ.

Trochę się robią problemy, bo np. w ogłoszeniu jest punkt który cały kopiuje z SIWZ, ale w nim jest odwołanie do innego punktu z SIWZ, jednak w ogłoszeniu się ten inny punkt nie pojawia, więc jak wtedy to zrobić?  pozostawić jednak odwołanie do punktu w SIWZ?

p.s. ciekawe jak u mnei wyjdzie pierwsza kontrola, bo zawsze robiłem kopiuj/wklej i zostawały odwołania do punktów w siwz (albo "kwiatki" typu: jak w punkcie 14.2.3 niniejszej SIWZ).
ehhh

5

No niestety albo skracanie do niezbędnych rzeczy z art. 38 albo jak to sie mówi wzbogacone SIWZ o dodatkowe zapisy.

U mnie Arek1980 jest podobnie. Mam rozbudowane SIWZ i czasami jak to bywa można czegoś nie zauważyć. Jednak dla mnie to ułatwienie - wszystko co chce to mam zawarte i potem nie ma niejasności no i oczywiście ułatwienie dla wykonawcy który wie co i jak (no chyba że ma zero pojęcia o PZP, a tacy się zdarzają).  Mam rocznie ok 90-100 przetargów nie mówiąc o umowach itd. poniżej 14.000 euro, i sprawdza mi się rozbudowane SIWZ (oczywiście bez przesady smile)

Wystarczy tylko dobrze przejrzeć  (porządnie) SIWZ smile

6

Masz rację eva. Choć mi się wydaje, że jak instrukcja dla Wykonawców ma ok. 35 stron to trochę to zaburza czytelność, miałaby 15 stron to by było czytelniejsze, a tak jest tego dużo, a i tak W musi znać ustawę bo wszystkiego w SIWZ się nie ujmie.

A możesz się wypowiedzieć co do ogłoszenia publikowanego w DUUE ?

7

A konkretnie ? smile

8

Słyszałem opinie, że w ogłoszeniu nie powinienem powoływać się na punkty z SIWZ tylko odpowiednio zmieniać odwołania do punktów które umieszczone są w ogłoszeniu, gdyż W zapoznając się z ogłoszeniem nie powinien być odsyłany do SIWZ.

Trochę się robią problemy, bo np. w ogłoszeniu jest punkt który cały kopiuje z SIWZ, ale w nim jest odwołanie do innego punktu z SIWZ, jednak w ogłoszeniu się ten inny punkt nie pojawia, więc jak wtedy to zrobić?  pozostawić jednak odwołanie do punktu w SIWZ?

p.s. ciekawe jak u mnie wyjdzie pierwsza kontrola, bo zawsze robiłem kopiuj/wklej i zostawały odwołania do punktów w siwz (albo "kwiatki" typu: jak w punkcie 14.2.3 niniejszej SIWZ).

9

Ja też kopiuję i wklejam smile tylko siwz pow. progów tak mam napisane, że odwołuję się do punktów i się one raczej pokrywają w ogłoszeniu jak wsio skopiuję smile.

10

Hmmm.
Nina dam przykład.

Pkt 8 siwz : warunki udziału....
8.1 posiadanie doświadczenia i wiedzy .....
8.2 dysponowanie odpowiednim potencjałem technicznym

A teraz ogłoszenie, sytuacja podmiotowa:
nie zacznę przecież numeracji od 8, wiec zaczynam od 1
1.1 posiadanie...
itp

I teraz gdzieś jak jest odwołanie do 8.1 siwz to trzeba pozmieniać na odwołane do 1.1 ogłoszenia.
Robicie tak?

Co gorsza, np w pkt.15 siwz odwołuję się do pkt 13 siwz
A w ogłoszeniu w jakimś dziale muszę zamieścić treść pkt 15 siwz, w którym jest odwołanie do pkt 13 siwz, ale treści punktu 13 siwz nie ma w ogłoszeniu bo akurat nie było nigdzie takiej potrzeby. co wtedy robicie?

11

W ogłoszeniu nie odwołuje się do pkt SIWZ. Kopiuję np. opis warunków ale potem modyfikuje smile - oczywiście zgodnie z SIWZ

12

Rozumiem. Tak będę robić.:)

A jeszcze jedno pytanko.
Jeśli w SIWZ znalazłem błąd: poprawiam w siwz, zmieniam ogłoszenie bo akurat ta informacja się w nim znalazła, i na stronę www daje zaktualizowany siwz (zaznaczyć innym kolorem co zmieniono?) + ogłoszenie przekazane do publikacji.  Prawidłowe postępowanie?

I jeszcze jedna sprawa, jeśli jest dział np. dot wadium, załóżmy składa się z 6 punktów a poprawiam zapis w 5, to w ogłoszeniu o zmianach dajecie tylko ten punkt 5 żeby było czytelniej, czy treść całego działu dot wadium?

13

eva napisał/a:

W ogłoszeniu nie odwołuje się do pkt SIWZ. Kopiuję np. opis warunków ale potem modyfikuje smile - oczywiście zgodnie z SIWZ

mam tak samo;)