1

Temat: polisa oc projektanta

Przetarg nieograniczony na wykonanie dokumentacji projektowej ...... Zamawiający żądał aby Wykonawca w spełnił m.in warunek
sytuacji ekonomicznej i finansowej  -:
b)    warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, iż posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem niniejszego zamówienia na wartość co najmniej  110 000,00 PLN w postaci opłaconej polisy
na potwierdzenie tego warunku Zamawiający żądał
Opłaconej polisa, a w przypadku jej braku innego dokument potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia, potwierdzająca spełnienie warunku o którym mowa wyżej.
Ofertę złożył projektant prowadzący działalność gospodarczą , zamiast polisy oc z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej załączył  Polisę Ubezpieczeniową Odpowiedzialności Cywilnej Inżynierów Budownictwa. Nie wiem czy mam uznać ten dokument.

2

Odp: polisa oc projektanta

Nikt nie chce mi pomóc?

3

Chodzi o kwotę. Inżynierów jest o ile wiem na 50 tysięcy z wypadku

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-21 06:02:19)

Mówiąc ogólnie i w skrócie inżynierowie - projektanci muszą należeć do Izby. Z tego obowiązku wynika także, że są objęci polisą OC, którą posiada Izba. Polisa jest o.k.
Sprawdź sobie tu:
rozporządzenie min. finansów z 11 grudnia 2003 roku w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej architektów oraz inżynierów budownictwa Dz. U. nr 220 poz. 2174.

5

Kwota jest ok, problemem jest rodzaj ubezpieczenia. Niekoniecznie ubezpieczenie od prowadzonej działalności gospodarczej jest tożsame z załączonym ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej architektów.

6 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-21 06:23:48)

Ale on nie będzie miał innego ubezpieczenia - przecież jego działalnością gospodarczą jest właśnie projektowanie. Poczytaj to rozporządzenie. Po lekturze trochę Ci się rozjaśni.

A jeżeli masz nadal wątpliwości poproś o wyjaśnienie - to pewnie nie jego pierwszy przetarg w którym bierze udział wink

7

Jak przynależy to składkę płacić musi, ale jedno nie pokrywa drugiego.

8

I co z tym zrobić?

9 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-21 09:30:36)

Przecież ubezpieczenie od prowadzonej działalności też jest polisą typu OC. Ja bym nie sugerował się nazwą, a zakresem udzielonej przez ubezpieczyciela ochrony .  Poza tym ta polisa nie ma chronić zamawiającego przed nienależytym wykonaniem zamówienia bo od tego jest zabezpieczenie należytego wykonania umowy. Ta polisa chroni wykonawcę przed roszczeniami innych podmiotów, w tym oczywiście zamawiającego.
Polisa służy wyłącznie sprawdzeniu, przy wykonawca posiada odpowiednie zabezpieczenie finansowe do wykonania zamówienia. Skoro jest polisa i to na kwotę na 50 tys. euro (bo na tyle musi być), a zamawiający żądał 110.000 pln to dla mnie wszystko jest o.k.