1

Temat: dysponowanie osobami

Etap oceny ofert.
Wykonawca X w wykazie osób twierdzi, że dysponuje kierownikiem budowy na podstawie umowy cywilno-prawnej. Wykonawca Y żąda wglądu do oferty Wykonawcy X. Dzień później dzwoni do nas ten rzekomy kierownik od Wykonawcy X z pretensjami, że nie ma żadnej umowy podpisanej z firmą, która złożyła ofertę najkorzystniejszą, czyli z firmą X. Mówi mi, że mam coś z tym zrobić, że tak nie może być itd itp.
Firma X nie złożyła pisemnego zobowiązania tego kierownika, że odda się on do dyspozycji Wykonawcy X. Mogę wezwać o takie pisemne zobowiązanie?? Czy tym samym mogę wezwać aby ten kierownik budowy złożył też oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia?

2 (edytowany przez covec 2013-03-21 13:24:33)

Odp: dysponowanie osobami

Fachowca w ofercie wpisali, wpisali podstawę dysponowania (umowa cywilno-prawna). Gdyby firma "udostępniała" tego Pana to oświadczenie pisemne firmy musiałoby być ale skoro on sam siebie reprezentuje, to przestaje być to takie oczywiste...
Szkoda, że kolego nie podpowiedziałeś Panu,aby napisał pismo, że bez jego zgody wpisano go w ofertę wykonawcy X...

3

Tak, on sam siebie reprezentuje i twierdzi, że firma, która wpisała go w wykazie zrobiła to bez jego zgody i on nie będzie dla tej firmy pracował. I co teraz ?

4 (edytowany przez covec 2013-03-21 13:28:49)

Poprosić firmę X o pisemne zobowiązanie od tego Pana... z 26.2b oraz par. 1 ust. 6 pkt 2 rozporządzenia o dokumentach.
Na pewno tylko się droczy z nimi, czeka na większą stawkę smile

5

Jeżeli będę prosił o pisemne zobowiązanie, ponieważ firma polega na zasobach z 26.2b to analogicznie oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia od tego Pana też muszę zażądać ?

6

mateusz napisał/a:

Jeżeli będę prosił o pisemne zobowiązanie, ponieważ firma polega na zasobach z 26.2b to analogicznie oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia od tego Pana też muszę zażądać ?

Tylko zobowiązanie

7

jeśli żądałeś od W to żądaj od podwykonawcy art.3.ust.4 o dokumentach jakich .....

8

Podłączę się do tematu:
Wykonawca choć nie musiał przedstawił z ofertą uprawnienia kierownika budowy. Tak się złożyło, że ten sam kierownik miał odbierać jego roboty po stronie Zamawiacza.
Wszystko wskazuje, że ta oferta będzie najkorzystniejsza.
Wymagałem tylko oświadczenia w treści oferty że "osoba, która będzie uczestniczyć w wykonaniu... posiada wymagane uprawnienia..."

Czy coś z tym robić? (Pomijam oczywiście relacje Zamawiający - jego Kierownik budowy)

9

Jest to oczywiście niezgodne z PB - łączenie funkcji kierownika i inspektora nadzoru. Jednak wezwałbym go do zmiany osoby na to stanowisko.