1

Temat: Referencje - prawidłowe czy nie?

Zamawiający żądał: "Wykonawca musi wykazać się wiedzą i doświadczeniem, polegającym na wykonaniu ( zakończeniu) w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a je?eli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, co najmniej jednego zadania o wartości nie mniejszej ni? 600 tys. zł brutto, polegającego na wykonaniu
robót budowlanych w zakresie budowy lub przebudowy lub remontu drogi/dróg,
obejmującego poło?enie nawierzchni bitumicznej, oraz załączy dowody określające, czy
roboty te zostały wykonane w sposób nale?yty oraz wskazujące, czy zostały wykonane
zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone". Dołączyliśmy do oferty list referencyjny na zadanie" "Remonty dróg gminnych"- W ramach powyższego zadania inwestycyjnego wykonano remonty/przebudowe dróg i wymieniono drogi. Łączny koszt wykonanych prac wyniósł 1.200.000,00zł. Roboty te były w umowie każda z dróg wyceniona osobno i były objete jedną umową. Zamawiający wezwał nas do wyjasnienia czy roboty były objete jedną umową i stanowiły jedno zadanie inwestycyjne. Jedną umową były objete, ale czy traktować to jako jedno zadanie inwestycyjne?

2

Odp: Referencje - prawidłowe czy nie?

Nie rozumiem zamawiającego, warunek spełniacie, tym bardziej że mieliście na to jedną umowę.

3

Toczymy z nimi wojne o roboty dodatkowe do innych umów i może dlatego problemy? Dodam że jesteśmy na pierwszym miejscu w tym przetargu i muszę się upewnić co odpisać.

4

Nikt nie pomoże?

5

wg. mnie warunek spełniacie i ja takie coś przyjmuję. Wysokość wykonania spełnia warunek.

6

Napisałam wyjaśnienie że roboty były objete jedna umową i stanowiły jedno zadanie inwestycyjne i czekam na oddzew gminy. Jak uważacie, czy 24h to odpowiedni czas który nam dano na przesłanie wyjaśnienia?

7

Zamawiający decyduje ... chociaż krótki termin :-)

8 (edytowany przez covec 2013-03-22 09:06:32)

magda19831 napisał/a:

24h to odpowiedni czas który nam dano na przesłanie wyjaśnienia?

Tak, szczególnie jeśli chce się kogoś wykluczyć smile Na serio, ważny jest stan faktyczny tj. odległości wykon. - zam. i to do uzupełnienia czego wzywa zamawiający.

9

ok, dzięki :-)

10

magda19831 napisał/a:

Napisałam wyjaśnienie że roboty były objete jedna umową i stanowiły jedno zadanie inwestycyjne i czekam na oddzew gminy. Jak uważacie, czy 24h to odpowiedni czas który nam dano na przesłanie wyjaśnienia?

Jeśli Zamawiający dopuścił formę porozumiewania się np. faksem, to nie uważam żeby to był zbyt krótki termin, zwłaszcza, że to tylko wyjaśnienia, a nie np. uzupełnienie oferty o nowe dokumenty.

11

Dziękuję za pomoc. Przetarg wygrany, umowa podpisana :-)