1

Temat: remonty w budynku

witam

czy wszystkie remonty dokonane w jednym budynku w jednym roku powinienem traktować jako jedno zadanie? tzn. mieliśmy remont balkonu, wymianę instalacji elektrycznej, położyliśmy płytki na korytarzy itp. czy te wszystkie koszty muszę razem zsumować i pilnować, żeby nie przekroczyć w ciągu całego roku 14.000 euro?

pozdrawiam

2 (edytowany przez jacek0707 2007-08-24 07:19:00)

Odp: remonty w budynku

Roboty dotyczą tego samego obiektu, zatem Tak

3

a co w sytuacji jak nagle wyskoczy remont pomieszczeń, który nie był w planie, i koszt tego remontu spowoduje przekroczenie progu 14tys.? powinienem przeprowadzić PN?
czasem tak jest, że znajdują się środki i komuś w głowie urodzi się fenomenalny pomysł, który utrudnia nam życie smile

4

wtedy robisz zgodnie z pzp a wiec tryb przetargowy

5

Mam już mętlik w głowie czytając te wypowiedzi. Na ostatnim szkoleniu z zamówień publicznych prowadząca mówiła, że jeśli mam na zadanie przeznaczone jakieś środki np 13.500 euro , wykonam dane zadanie wydajac te srodki, to gdy nagle pojawią mi się jakieś dodatkowe pieniądze, nawet jeśli będą to środki, które sami sobie przesuniemy w budżecie, to kolejne zadanie będziemy traktować jako oddzielne zadanie i nie będzie tu mowy o dzieleniu zamówienia. Jeśli będzie to kolejne 13500 euro, to znów zrobimy to poza ustawą.

6

ogólnie to mam problem, które z poniższych pozycji zaliczyć do remontów budynku:
remont instalacji elektrycznej i komputerowej - tak?
modernizacja systemu alarmowego - chyba nie?
remont balkonu - tak?
naprawa windy - chyba nie?

a co wy na ten temat sądzicie?

7

Trafiłeś smile

8

a niby dlaczego? jeżeli planuję robić remont budynku to kosztorysuję wszystkie prace jakie tam należy wykonać  i nie zastanawiam się czy coś zaliczyć tu czy tu jest to jednarobota i powinnam z należytż satrannością wycenić (a później zlecić) całość

9

to nie nagłe pojawienie się środków finansowych decyduje o tym czy możemy dzielić zamówienie, jeżeli w danym momenci zostały ujęte wszystkie prace remontowe niezbędne do wykonania (i zrobiliśmy przetarg) a np za pół roku coś "strzeliło" to nie będzie to dzieleniem zamówienia jeżeli robotę tą (mam pieniądze) zlecę niezależnie od I zamówienia (pewnie to miał na myśli ten wykładowca

10

Ja zrozumiałem pytanie, które spośród ww. są robotami budowlanymi.... Pytanie nie jasno sformułowane.

11

Ale jeśli mam to przykładowe 13500 euro to stać mnie np. tylko na wymiane CO i to robię. Nie bedę szacowała całości remontu, bo nie mam na to pokrycia w budżecie. Wykonuję zadanie pn. wymiana ogrzewania CO w budynku przy ul. Takiej a takiej - i na to mam szacunek. A gdy nagle wpłyną mi pieniądze, to przeprowadzę remont dachu przy ul. Takiej a takiej. Tak to rozumiem.

12

danaug napisał/a:

a niby dlaczego? jeżeli planuję robić remont budynku to kosztorysuję wszystkie prace jakie tam należy wykonać  i nie zastanawiam się czy coś zaliczyć tu czy tu jest to jednarobota i powinnam z należytż satrannością wycenić (a później zlecić) całość

tylko, że tu nie chodzi o generalny remont budynku. nie mieliśmy np. w planie modernizacji systemu alarmowego. geodezja z funduszu geodezyjnego przeznacza środki na różne cele, nie mają sztywno zaplanowane co i na co.
też nie jestem w stanie przewidzieć czy winda klęknie raz czy może trzy, a naprawę windy mogę zlecić tylko pewnej grupie, bo przecież fachowcy od płytek jej nie naprawią.
wiem że 14tys. euro to dość dużo, ale czasem się może zdarzyć, że niebezpiecznie zbliżę się  do tej granicy, stąd mój dylemat co z sobą łączyć a co nie?

13

no to co innego , naprawa windy bo się zepsuła to nie robota budowlana, wszelkie awarie zlecamy do naprawy nie łącząc ich oczywiście z robotami budowlanymi w obiekcie chyba że w danym momencie szacując wartość remontu niesprawna jest winda to nie ma przeszkód aby ją wraz z tym zadaniem wyszacować i wykonać
Z tym dachem to też jest wytłumaczenie że nie dzielisz dla ominięcia ustawy - bo na początku nie przewidywałaś tych robót - nie ma powodu aby sumować roboty na danym obiekcie jeżeli ich na początku nie planowałaś ale musi to być oczywiste

14

Miraa napisał/a:

Ale jeśli mam to przykładowe 13500 euro to stać mnie np. tylko na wymiane CO i to robię. Nie bedę szacowała całości remontu, bo nie mam na to pokrycia w budżecie.

Powinnaś oszacować całość remontu, a robić tylko to, na co teraz masz pieniądze.

15

jacek0707 napisał/a:

Ja zrozumiałem pytanie, które spośród ww. są robotami budowlanymi.... Pytanie nie jasno sformułowane.

taki właśnie był cel mojego pytania. może nie było w pełni jasno sformułowane, ale ufam Waszej inteligencji smile

16

jacek0707 napisał/a:

Trafiłeś smile

z czego tak faktycznie wynika, że remont instalacji elektrycznej i remont balkonu powinienem zliczać razem? tylko z faktu, że dotyczy tego samego budynku, czy może w CPV  się kłania?
ktoś mi zadał to pytanie i chciałbym mu mądrze odpowiedzieć smile

17

na pewno nie z CPV, oczywiście, że z jednego budynku roboty remontowe przewidziane do wykonania w danym okresie należy zsumować

18

A co w sytuacji kiedy mamy do czynienia z dwoma obiektami (budynkami) na jednej działce i z jednym adresem? np. szkoła i sala gimnastyczna?
Jeśli zrobiłem PN (pow 14.000 euro) na remont budynku szkoły a teraz wymieniam dach sali gimnastycznej (poniżej 14.000 euro) to musi być tryb ustawowy dla zamówień pow. 14.000 euro?

19

Bartosz - wg mnie - nie jest wazne, ze budynki stoją na jednej działce czy 150 km od siebie. Wazne jest, ze masz kosztorys. A kosztorys jest robiony dla każdego z budynków osobno. Oczywiscie mozesz ogłosić przetarg na dwa budynki jednoczesnie (pewnie tu byłoby to uzasadnione z przyczyn logistycznych), ale nie musisz. Generalnie traktujesz każdy z obiektów osobno.

20

Kornelia napisał/a:

Bartosz - wg mnie - nie jest wazne, ze budynki stoją na jednej działce czy 150 km od siebie. Wazne jest, ze masz kosztorys. A kosztorys jest robiony dla każdego z budynków osobno. Oczywiscie mozesz ogłosić przetarg na dwa budynki jednoczesnie (pewnie tu byłoby to uzasadnione z przyczyn logistycznych), ale nie musisz. Generalnie traktujesz każdy z obiektów osobno.

czyli, jeżeli mam zaplanowane remonty w dwóch różnych budynkach, to dla obu budynków remonty sumuje osobno i pilnuje żeby dla każdego nie przekroczyć progu 14.000?

21

szad napisał/a:

czyli, jeżeli mam zaplanowane remonty w dwóch różnych budynkach, to dla obu budynków remonty sumuje osobno i pilnuje żeby dla każdego nie przekroczyć progu 14.000?

No pewnie... wink

22

Marko napisał/a:

No pewnie... wink

Dzięki Marko za odpowiedź, tylko to przymrużone oczko coś znaczy smile?

mam jeszcze jedno pytanko. wiem, że ten temat był już rozważany.
w planie miałem przeznaczoną kwotę na remonty. kwota ta nie przekraczała progu 14tys.
wykonaliśmy cześć remontów. w między czasie nastąpiły zmiany w budżecie i środki z jednej inwestycji zostały przeniesione na wykonanie remontu pomieszczeń, których remont początkowo nie był w planie. kwota tego remontu powoduje przekroczenie łącznej kwoty remontów ponad próg 14 tys. czy związku z tym, na remont tych pomieszczeń i pozostałych niewykonanych remontów powinienem przeprowadzić postępowanie? jeżeli tak to 1 na resztę remontów czy na każdy remont osobne?

pozdrawiam

23

Ad. 1 Jeśli jesteś chłopcem to oczko zupełnie nic nie znaczy tongue
Ad. 2 Moim zdaniem nie ma konieczności robienia postępowania

24

Marko napisał/a:

Ad. 1 Jeśli jesteś chłopcem to oczko zupełnie nic nie znaczy tongue

jestem chłopcem, i to nawet zaobrączkowanym smile

Marko napisał/a:

Ad. 2 Moim zdaniem nie ma konieczności robienia postępowania

oki, ale jak to uzasadnić przy ewentualnej kontroli. nagłym przypadkiem losowym? może jakiś artykuł by się na to znalazł?

25

dorota26 napisał/a:

wtedy robisz zgodnie z pzp a wiec tryb przetargowy

a co w sytuacji jak mam w planie np. wymianę instalacji elektrycznej za powyżej 14.tys euro oraz malowanie gabinetu szefa za 200 euro? czy na to malowanie mam robić PN skoro wszystkie remonty dotyczące danego budynku powinienem zsumować?

wiem, ze to jest bardzo drastyczny przykład, ale czasem tak bywa.
szczerze to jest dla mnie mało logiczne i nie bardzo rozumiem idei łączenia malowania z instalacją elektryczną