1

Temat: szacunek - samochód dla niepełnosprawnych

w jaki sposób oszacować wartość zakupu samochodu 9-cio osobowego przystosowanego do przewozu osób niepełnosprawnych wyposażonego w podnośnik hydrauliczny (windę).
Na stronach www są cenniki dla wersji standardowej, nigdzie nie ma kosztu z podnośnikiem.
Czy mogę oprzeć się na kwotach zawartych w ogłoszeniach o udzielonych zamówieniach przez innych zamawiających, skoro mój przedmiot zamówienia jest podobny?

2

Odp: szacunek - samochód dla niepełnosprawnych

szad napisał/a:

Czy mogę oprzeć się na kwotach zawartych w ogłoszeniach o udzielonych zamówieniach przez innych zamawiających, skoro mój przedmiot zamówienia jest podobny?

Wg. mnie nie bardzo. Nie masz żadnej pewności z jaką starannością inni oszacowali wartość przedmiotu zamówienia. Dodatkowo wartość powinna być szacowana max na 3 m-ce przed ogłoszeniem.  Najlepiej jest zwrócić się do producenta lub firmy która przystosowuje takie auta do potrzeb osób niepełnosprawnych.

3 (edytowany przez Marcel 2013-04-10 10:47:00)

Dokładnie, brałem oferty od salonów/producentów itp.

4 (edytowany przez psz 2013-04-10 10:51:35)

covec napisał/a:
szad napisał/a:

Wg. mnie nie bardzo. Nie masz żadnej pewności z jaką starannością inni oszacowali wartość przedmiotu zamówienia.

Covec - sądzisz, że oferenci nie potrafią oszacować wartości tego co oferują? smile

Szad- jeśli ogłoszenia nie są wiekowe to jest to bardzo dobre i wiarygodne źródło informacji.

5 (edytowany przez covec 2013-04-10 11:19:25)

Covec - sądzisz, że oferenci nie potrafią oszacować wartości tego co oferują? PSZ zawsze można zapytać o to kontrolującego zamówienie smile

Napisałem, że nie masz żadnej pewności z jaką starannością wartość została oszacowana. Fakt jest taki, że nie ma wytycznych z jakich źródeł należy czerpać jeśli chodzi o wartość zamówienia na dostawy i usługi. Ma być starannie.

6

Staranność szacunku nie musi nas interesować. Liczy się kwota oferowana. Nie ma bardziej wiarygodnego źródła niż wartości z ofert, zwłaszcza tych wygrywających.

7 (edytowany przez covec 2013-04-10 11:48:43)

Mam odmienne zdanie.

8

Najlepsze będzie rozpoznanie rynku. Przejrzeć strony producentów, zadzwonić (zorientować sie co i jak). smile

9

Ceny z wygrywających ofert to jak najbardziej jest rozpoznanie rynku. Bardzo dobre. To nie oferty, które ktoś dla nas stworzy, a które potem możemy sobie negocjować. Kwoty z przetargu to kwoty ostateczne i realne.