1

Temat: Zdolność ekonomiczna - Oferty częściowe - konsorcjum

Witam.
PN, powyżej progu, rb, 4 Części.

Zdolność ekonomiczna :
dla Cz A - 1 mln
dla Cz B - 2 mln
dla Cz C - 3 mln
dla Cz D - 4 mln

Jest zapis w SIZW, że w przypadku składania ofert na kilka części Zdolność ekonomiczna się sumuje (czyli jeśli firma X złoży Oferty na części A,C i D musi mieć Zdolność min. 8 mln)

I teraz przypadek

Firma X składa Oferty na części A, B i C
Firma Y składa Oferty na części A i C
konsorcjum XY składa ofertę na część D.

Jakie mają pokazać zdolności bo już sam nie wiem. Czy konsorcjum traktujemy jako innego Wykonawcę, wtedy:
Firma X - min. 6 mln
Firma Y - min. 4 mln
konsorcjum XY - min. 4 mln

Czy uwzględniamy, że w konsorcjum są W którzy składają inne Oferty i wtedy jak mają wyglądać te zdolności?

Aha, i co w innym przypadku, gdy X złoży Oferty na część A, B i C, a konsorcjum XY na część B. Odrzucenie obu ofert ?

2

Odp: Zdolność ekonomiczna - Oferty częściowe - konsorcjum

W jednym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę (art. 82 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych). Odstępstwem od tej zasady jest dopuszczenie przez zamawiającego możliwości składania ofert częściowych. Wówczas wykonawca ma prawo złożenia kilku ofert na różne części zamówienia, ale zawsze tylko jedną na każdą część.

Złożenie większej liczby ofert przez tego samego wykonawcę skutkować będzie odrzuceniem wszystkich z nich, jako niezgodnych z ustawą (art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp). Dotyczy to również sytuacji, kiedy wykonawca składa jedną ofertę samodzielnie, drugą zaś w ramach konsorcjum (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej, sygn. akt  KIO/UZP 853/08).

3

Dzięki Marcel, to było dla mnie prawie oczywiste :-)

Problem mam ze zdolnością ekonomiczną...

4

W konsorcjum łączysz.

5

Firma X - zdolność ekonomiczna min. 6 mln OK
Firma Y -  zdolność ekonomiczna min. 4 mln OK
Konsorcjum XY - zdolnośc ekonomiczna min. 4 mln (obojętnie który czy lider czy partner).

Każda częśc zamówienia ( w tym przypadku) jest traktowana odrębne chodzi tutaj o to że na każą część bedzie zawarta odrębna umowa. Jesli nie masz zapisu w SIWZ (zastrzeżenia) że jeden wykonawca może składac ofertę tylko np. max na 2 części czy 1 to w tym przypadku jesli powiedzmy firma X złoży ofertę dla części A i B jest OK.

Natomiast jeśli chodzi o sytuację w której w jednej części składa wykonawca swoją ofertę i jednocześnie startuje w konsorcjum to mowa jest tutaj już o złożeniu większej liczby ofert przez tego samego wykonawcę co  skutkować będzie odrzuceniem wszystkich z nich, jako niezgodnych z ustawą (art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp). Dotyczy to również sytuacji, kiedy wykonawca składa jedną ofertę samodzielnie, drugą zaś w ramach konsorcjum (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej, sygn. akt  KIO/UZP 853/08). smile

6

Dzięki eva, chodziło mi właśnie o pierwsza część wypowiedzi.

Czyli czysto teoretycznie, wykonawca mający zdolność tylko na 4 mln, może sobie założyć 4 konsorcja, każde z kim innym, i wszędzie dać mi zdolność na 4 mln, ponieważ każde konsorcjum jest innym Wykonawcą, ja to muszę uznać. W przypadku gry wygrają wszystko zostanę z Wykonawcą mającym zdolność 4 mln kiedy ja chciałem 10 (1+2+3+4).
Kolejny absurd :-)

7

eva napisał/a:

Jesli nie masz zapisu w SIWZ (zastrzeżenia) że jeden wykonawca może składac ofertę tylko np. max na 2 części czy 1 to w tym przypadku jesli powiedzmy firma X złoży ofertę dla części A i B jest OK.

A czy w ten sposób nie ograniczamy przypadkiem konkurencji?

8

Niedzwiadek czasem jest tak, że Wykonawca powiedzmy startuje na wszystkie części bądź kilka a potem nie może dać sobie rady z nadmiarem (przerasta go to). smile

Zamawiający ma takie uprawnienie - art. 83 ust. 3

9

eva napisał/a:

Niedzwiadek czasem jest tak, że Wykonawca powiedzmy startuje na wszystkie części bądź kilka a potem nie może dać sobie rady z nadmiarem (przerasta go to). smile

Zamawiający ma takie uprawnienie - art. 83 ust. 3

To już ewidentnie jest ograniczanie konkurencji.

83.3. możesz użyć gdy zachodzą obiektywne przesłanki ku temu, aby dany wykonawca nie wykonywał jakichś zadań łącznie. Np. nadzór i wykonawstwo.

Zamawiający nie jest od oceniania co kogo może przerosnąć tylko od ustalenia warunków i pilnowania ich spełnienia.

10 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-17 06:24:57)

Eva, owszem, może tak być, co więcej zdarza się tak i masz w tym zakresie rację, że czasami nie dają rady.
83.3 oczywiście jak najbardziej, ale trzeba ten zapis stosować niezwykle ostrożnie, bo wykonawca ma zawsze na podorędziu bardzo pojemny zapis 7.1. Poza tym szczególna uwaga i ewentualnie bardzo, ale to bardzo mocne uzasadnienie potrzebne jest przy zadaniach finansowanych z UE. Szansa na korektę finansową wink będzie przy zadaniach podzielonych na części typu: dostawa mydła do punktu A i B i ograniczeniu możliwości składania tylko oferty na 1 z tych części.
Natomiast np. przy usługach typu przeprowadzenie szkolenia z księgowości w A i podstaw zarządzania w B już jak najbardziej będzie łapało się na 83.3. oczywiście przy porządnym uzasadnieniu merytorycznym.
Dlatego z tym ograniczaniem to nie do końca jest tak dowolnie, jakby chciał zamawiający.

11

Psz zgadzam się to tylko przykład z jakim sie zetknęłam smile
Z tego też co zaobserwowałam po kontrolach RIO nie doczepili się tego gdy zamawiający przedstawił w swoich wyjaśnieniach to co w #8 smile Uznali dzałanie zamawiającego za zgodne z pzp - tak przy okazji było to postępowanie unijne powyżej progów na usługi (dowozy szkolne) Ale jak to sie mówi co kontrolujący to inna opinia.