1

Temat: Kilka pytań dotyczących zamówień powyżej progów unijnych-początkujący

Witam,
Po raz pierwszy będę ogłaszał przetarg powyżej progów (usługi), w związku z tym mam Kilka pytań do praktyków w tym zakresie:
1. Czy do przygotowania i opublikowania ogłoszenia o zamówieniu drogą elektroniczną wystarczy konto na portalu eNotices? Czy po założeniu konta i wprowadzeniu danych zamawiającego trzeba to potwierdzać w jakiejś formie np. faksem?

2. Jak liczyć w praktyce terminy; w ustawie jest mowa od 40 dni od przekazania ogłoszenia do publikacji drogą elektroniczną,  ogłoszenie planuję przekazać do publikacji 22 kwietnia, a termin składania ofert określić na dzień 4.06.2013 r.

3. SIWZ udostępniam od dnia publikacji ogłoszenia?

4. Czy obowiązkowym jest podanie szacunkowej wartości zamówienia w ogłoszeniu o zamówieniu?

5. Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę, a jest charakterystyczne dla zamówień powyżej progów?

2

Odp: Kilka pytań dotyczących zamówień powyżej progów unijnych-początkujący

1) jesli masz login i hasło w eNotices - wystarczy sie zalogować, wypełnić odpowiedni formularz (ogłoszenie o zamówieniu) i wystałac droga elektroniczną - to wystarczy. Dostaniesz potwierdzenie wysłania ogłoszenia na adres e-mail i otrzymasz numer referencyjny. Po kilku dniach (max 5) otrzymasz informacje o publikacji ogłoszenia i zostanie nadany jemu numer.

2) 40 dni liczysz od dnia przesłania ogłoszenia drogą elektroniczną

3) ja ogłaszam na stronie internetowej (swojej) w tym samym dniu co wysłałam ogłoszenie droga elektroniczną (niektórzy robią treż tak że czekają aż ogłoszenie zostanie opublikowane i wtedy zamieszczają ogłoszenie wraz z siwz na swojej str. internetowej)

4) w formularzu który wypełniasz masz zaznaczone pola które musisz wypełnić obowiązkowo - jesli chodzi o wartosć szacunkową zamówienia to moim zdaniem powinieneś wpisać.

5) wszystko masz w formularzu więc powinno być OK smile

3

Tak jak eva - lecz ...

ad3 -  lepiej udostępnić SIWZ na swojej stronie internetowej od dnia publikacji ogłoszenia w unii, bo zagraniczni mogą poczuć się poszkodowani, że nasi wiedzą szybciej. smile

ad.4 - niekoniecznie trzeba podawać wartości zamówienia - ale dla przejrzystości i równego traktowania wyk ... bla bla bla - można podać - ja podaję

4

eva napisał/a:

3) ja ogłaszam na stronie internetowej (swojej) w tym samym dniu co wysłałam ogłoszenie droga elektroniczną (niektórzy robią treż tak że czekają aż ogłoszenie zostanie opublikowane i wtedy zamieszczają ogłoszenie wraz z siwz na swojej str. internetowej)

Art. 40.6.1 i art 42.1
Ogłoszenie o zamówieniu w dniu przekazania do DUUE. SIWZ w dniu opublikowania w DUUE.

eva napisał/a:

4) w formularzu który wypełniasz masz zaznaczone pola które musisz wypełnić obowiązkowo - jesli chodzi o wartosć szacunkową zamówienia to moim zdaniem powinieneś wpisać.

Nie musisz. Pola obowiązkowe są oznaczone gwiazdkami.

5

psz - byłbym ostrożny, art.40.6.1 nie mówi, że mamy umieścić ogłoszenie w dniu jego przekazania.

Ja przekazuję ogłoszenie do DUUE i czekam.
W dniu publikacji wrzucam na tablicę opublikowane ogłoszenie w DUUE, a na stronę www również opublikowane ogłoszenie w DUUE i cały SIWZ.
Ustawa trochę źle przewidziała, że termin na zadawanie pytań płynie od dnia przekazania, czyli Wykonawcy są kilka dni w plecy.

I cytat:

"Pzp nie nakłada na zamawiającego obowiązku publikacji ogłoszenia o zamówieniu dopiero z chwilą ukazania się ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych (BZP) lub DDUE, co w praktyce oznacza, że publikacja w siedzibie i na stronie internetowej zamawiającego może nastąpić nawet o kilka dni wcześniej. Sytuacja ta w sposób oczywisty uderza w wykonawców zagranicznych, którzy swoją wiedzę o aktualnych postępowaniach w Polsce podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów.

Co prawda, zgodnie z art. 42 ust. 1 pzp zamawiający ma możliwość publikacji siwz dopiero od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w BZP lub DDUE, jednak treść ogłoszenia o zamówieniu w przetargu nieograniczonym zawiera wiele istotnych informacji znajdujących się także w siwz (np. określenie przedmiotu zamówienia, warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków, kryteria oceny ofert i ich znaczenia). Wykonawcy krajowi, którym znani są krajowi zamawiający i którzy na bieżąco śledzą ich strony internetowe, będą mogli wcześniej zapoznać się z treścią ogłoszenia, a co za tym idzie, będą mogli wcześniej dokonać analizy i sformułować pytania dotyczące przynajmniej części informacji, które znajdą się w siwz. Zatem także z punktu widzenia równego traktowania wszystkich wykonawców oraz obowiązku zachowania zasady uczciwej konkurencji, proponowany sposób liczenia terminu na uzyskiwanie wyjaśnień siwz, jeszcze przed datą publikacji tejże siwz, powinien zostać uznany za niedopuszczalny."

6 (edytowany przez psz 2013-04-17 09:24:16)

Jestem ostrożny i jestem za jak największą transparentnością dlatego umieszczam na stronie ogłoszenie o zamówieniu w możliwie najwcześniejszym terminie. W przypadku zamówień ponadprogowych to będzie właśnie w dniu przekazania ogłoszenia do publikacji w DUUE.

7 (edytowany przez Arek1980 2013-04-17 09:42:47)

Jak odniesiesz się więc do tego fragmentu:
"...publikacja w siedzibie i na stronie internetowej zamawiającego może nastąpić nawet o kilka dni wcześniej. Sytuacja ta w sposób oczywisty uderza w wykonawców zagranicznych, którzy swoją wiedzę o aktualnych postępowaniach w Polsce podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów".

Poza tym podałeś art.40.6.1 i że a stronie www w dniu przekazania do DUUE, a to nie jest w tym artykule narzucone.

8

Arek1980 napisał/a:

"...publikacja w siedzibie i na stronie internetowej zamawiającego może nastąpić nawet o kilka dni wcześniej. Sytuacja ta w sposób oczywisty uderza w wykonawców zagranicznych, którzy swoją wiedzę o aktualnych postępowaniach w Polsce podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów".

Skoro zostałem wezwany do tablicy...
To kolejny fragment z błyskotliwych poradników UZP?

Co mnie obchodzi skąd zagraniczni wykonawcy czerpią informacje?
"podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów" - jakieś statystyki proszę, bez nich to jakieś pozbawione znaczenia wypociny.

SIWZ zagraniczni też pobierają z DUUE w jakiś cudowny sposób?
Czy zagraniczni mają problem z łączeniem się ze stronami, które mają adres ".pl"?

Zupełnie nie widzę tu żadnej dyskryminacji czy nierównego traktowania.

Czy dla równości wykonawców zagranicznych mam otwierać przetarg zagranicą? Przecież wiadomo, że np. do Warszawy bliżej jest z Gdańska niż Paryża. Mam wyliczyć z algorytmu gdzie powinno być otwarcie ofert? A jeśli dostawy jakiegoś produktu mają być sukcesywne to nie jest dyskryminacja jeśli ktoś ma magazyn w Atenach i transport do mnie dużo droższy niż z Radomia?
Czemu zamawiający może żądać dokumentów w j. polskim i rozliczeń w PLN? Toż to dyskryminacja zagranicznych.
Arek1980 - zauważasz sens w tym fragmencie?

Arek1980 napisał/a:

Poza tym podałeś art.40.6.1 i że a stronie www w dniu przekazania do DUUE, a to nie jest w tym artykule narzucone.

Wyjaśniłem to w poprzednim poście. Chodziło mi o jak najwcześniejszy termin. Nie można wcześniej - można później. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zrobić to jak najwcześniej. Każdy zrobi jak uważa.

9

Jeśli przewidujesz zamówienia uzupełniające to pamiętaj, żeby gdzieś dopisać samemu tą informacje w formularzu ogłoszenia, bo w przeciwieństwie do BZP nie ma tam odpowiedniej rubryki (chyba że coś się zmieniło, dawno nie zamieszczałem europejskiego), a czasami się zdarza, że informacja jest w SIWZ, a w ogłoszeniu o niej zapominano wspomnieć.

10

Arek1980 napisał/a:

No to ciekawe jak wykonawcy zagraniczni czerpią informację o postępowaniach ogłaszanych BZP, bo przecież nikt im nie zabroni startować w takich postępowaniach. Idąc tym torem myślenia (że niby wykonawcy zagraniczni są w gorszej sytuacji) należałoby wersję BZP publikować co najmniej w wersji angielskojęzycznej, a tej jak mi wiadomo nie ma wink

Nie martwiłbym się o wykonawców zagranicznych, przecież tam też pracują wyspecjalizowane zespoły lub firmy i wyłapują interesujące ich przetargi, co więcej biorą za to niezłą kasę i wiedzę czerpią nie tylko z ogłoszeń w DUUE. Koś im przecież tłumaczy np. SIWZ. wink