1

Temat: Kilka problemów: RFERENCJE, KRK, ODDANIE DO DYSPOZYCJI...

Witam, natrafiłem znowu na nowe problemy, z którymi nie do końca wiem jak sobie poradzić.
Zebrałem je w jednym temacie.
Przetarg nieograniczony na rb, powyżej progu, dofinansowanie z UE (będzie kontrolowany).

1. Złożono KRK z odwołaniem do art. 24.1.4-8. Brak zapisu 10-11

Czy to tylko formalne niedopatrzenie i mam to zostawić czy to jednak merytoryczny brak i należy wezwać (co pewnie skończyłoby się wykluczeniem).
Zapewne jak dostaje pieczęć, że niekaralny to dotyczy to wszystkiego, więc w sumie nie wiem po co w ogóle mieliby wpisywać odwołanie do uPzp

2. W złożył w ofercie zobowiązanie innego podmiotu do oddania do DYSPOZYCJI zasobów.

Nie wskazał jednak jakich. Mam się domyślać i analizować szczegółowo dokumenty czy wezwać do wyjaśnienia ewentualnie do złożenia prawidłowych dokumentów wskazujących jakiego zakresu tyczy się zobowiązanie ? Tym bardziej, że mam na dwie części oferty różnych W, w której jeden oddaje drugiemu, a w drugiej drugi oddaje pierwszemu. Więc w wykazie usług mają to samo i osoby też te same, i w sumie nie wiem czy to pracownicy firmy A czy B bo nie pisze kto komu ich użycza.

3.  Zdolność finansowa.

W złożył info z różnych banków: z jednego gotówka na koncie, z drugiego zdolność kredytową, lokatę. Po zsumowaniu brakuje trochę, ale jest jeszcze info z banku o posiadaniu środków na funduszu socjalnym. Czy pomimo, że są to środki z których nie można skorzystać na inne cele można je wliczyć do zdolności ?

Oraz druga sprawa. Załóżmy, że składanie ofert było 1 kwietnia, info z banku jest z 15 stycznia więc ok (chodzi o 3 miesiące), ale w info z banku jest napisane, że zdolność kredytowa na dzień np. 30 listopad 2012 wynosila tyle i tyle.
W ustawie jest napisane, że info ma być wystawione nie później niż 3 miesiące przed składaniem ofert. Tyczy się to tylko daty wystawienia czy również na jaki dzień są dane ?

4.
Kiedy właściwie następuję użyczenie osób ?
Jeżeli jeden pracodawca oddelegowuje pracownika do innej firmy na czas realizacji?

Mam w zestawieniu osobę, która wiem że pracuje w jakiejś firmie, ale ofertę składa firma B i w zestawieniu obok tej osoby napisane jest umowa zlecenie. Czyli wtedy nie musi być zobowiązanie pracodawcy do oddania tej osoby ?

Dzięki

2 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-25 06:40:53)

Odp: Kilka problemów: RFERENCJE, KRK, ODDANIE DO DYSPOZYCJI...

1. Z opinii UZP http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2191 : wynika, że jednak wystarczy i nie ma potrzeby uzupełniać. Aczkolwiek nie do końca się z tym zgadzam - opinia dotyczyła sytuacji, w której nie było zmienione rozporządzenie w sprawie dokumentów i uzp zaspało. Według http://bip.ms.gov.pl/pl/rejestry-i-ewidencje/krajowy-rejestr-karny/ powinno być na zaświadczeniu wpisane także pkt. 10 i 11. Reasumując wezwałbym do uzupełnienia i potem w konsekwencji j.w.

2. A to ciekawa sytuacja (ja tobie a ty mi). W każdym bądź razie masz prawo do wezwania do wyjaśnienia i uzupełnienia - to w. ma obowiązek wskazać jakie zasoby udostępnia z. nie ma obowiązku się domyślać.

3.  Funduszu socjalnego bym nie wliczał. Środkami z funduszu pracodawca, zgodnie z ustawą o funduszu nie może dysponować swobodnie - poczytaj ustawę

Drugi przypadek do uzupełnienia. Zdolność miał na dzień 30 listopada - czyli po tym dniu tej zdolności może już nie mieć. Niech uzupełni.

4. Nie musi, skoro masz podstawę - umowę zlecenia, tu nie ma znaczenia w jakiej firmie zatrudniona jest dana osoba, skoro łączy ją umowa z w., to tak naprawdę to ta osoba udostępnia swoje własne zasoby w.

3 (edytowany przez Arek1980 2013-04-25 06:51:30)

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

To pytam dalej.

1. Można jednym pismem prosić o wyjaśnienia i od razu uzupełnienie w przypadku jeśli będzie konieczne w związku z wyjaśnieniami?

2. Z tym funduszem to jasne, że nie może dysponować. Pytanie jak rozumieć zapis w Rozporządzeniu, że informacja ma potwierdzać wysokość środków finansowych lub zdolność kredytową. Nie mówi wprost, że mają to być środki z których można korzystać.
Poza tym czy ten fundusz nie zwiększa zdolności kredytowej?

Z tą datą to samo. Jest napisane, że informacja ma być wystawiona nie wcześniej niż 3 miesiące, a nie że dane pokazane w tej informacji z banku mają potwierdzać zdolność nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem.

3. Czy jeśli w ofercie złożono jednostronicowy Certyfikat do polisy OC to należy to uznać jako inny dokument?
Wg mnie nie, bo Rozporządzenie mówi, że opłacona polisa a w przypadku jej BRAKU inny dokument. Skoro dał certyfikat do polisy OC tzn. że polisa jest, więc chyba należało ją załączyć ?

4. w krs jest napisane że do reprezentacji Spółki każdy członek Zarządu osobno.
Jest tylko Prezes, a potem jeszcze prokurent samoistny.
Ofertę podpisał prokurent samoistny, bez żadnego pełnomocnictwa. Czy to jest ok?

5. Co do KRK jest tak jak mówisz, opinia dotyczy stanu kiedy ustawa i rozporządzenie nei były spójne.
Jestem w stanie przyjąć KRK bez 10-11 jeśli wydane jest przed 20 lutego 2013. Ale mam takie z 30 marca i też nie ma tam pkt 10-11. Mam też takie gdzie w ogóle nie są wpisane artykuły, tylko ustawa PZP ogólnie.

4 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-25 07:22:56)

1. Najpierw wyjaśnić, potem wezwać, jak nie wystarczą wyjaśnienia. Tylko co chcesz wyjaśniać w KRK?

2. W tym przypadku to czy fundusz zwiększa zdolność kredytową, czy nie - nie ma znaczenia bo on nie ubiega się o kredyt, tylko przedstawia środki funduszu jako zdolność - a tego nie może robić, bo tymi środkami nie może dysponować swobodnie.

Co do daty, to skoro dopuszcza się informację nie starszą niż 3 miesiące wstecz, to znaczy, że potwierdzenie danych w tym dokumencie też musi być nie starsze niż 3 miesiące. Czy dopuściłbyś info z banku, że w. w 1999 roku miał zdolność kredytową wink

3. Certyfikat ubezpieczenia dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia, czasowo może on zastąpić polisę. Podobnie jak polisa jest to dokument, zaświadczenie potwierdzające zawarcie umowy ubezpieczenia. Przy czym z certyfikatu musi wynikać, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej. Jeżeli nie, to wzywasz do przedstawienia polisy. Natomiast jeżeli jest tam zapisane że: - jest ubezpieczony w zakresie oc i polisa zostało opłacona  to zostawiasz w. w spokoju. Porównaj KIO 1930/11

4. jest ok. prokura samoistna oznacza, że może sam bez współdziałania drugiej osoby.

5. Jeżeli ustawa pzp ogólnie, to bym zostawił - skoro ogólnie - czyli wszystko. Natomiast jeżeli wskazują konkretne artykuły, to powinno być wpisane 10 i 11 wprost. jak nie ma to wg mnie do uzupełnienia, a wiadomo, że nie uzupełni.

5

Dzięki bardzo.

O wyjaśnienie/uzupełnienie pytałem ogólnie, nie tylko co do KRK, dlatego że zależy mi na czasie, i np. z wykazu osób nie wynika np. 3 letnie doświadczenie i wolałbym od razu napisać o wyjaśnienie a jeśli to konieczne uzupełnienie o prawidłowy załącznik, niż tracić dwa razy czas.

Co do certyfikatu do polisy: jest nr polisy, ubezpieczony, ubezpieczyciel, okres ubezpieczenia, przedmiot ubezpieczenia (oc z tytułu działaności...), suma gwarancyjna, data.
Z dokumentu tego nie wynika czy została polisa opłacona. Wezwać tylko to potwierdzenia opłaty polisy czy również o polisę?

Dzwoniłem do KRK, pieczęć nie figuruje oznacza, że nie figuruje w ogóle, niezależnie co się wpisze na tym druku (można wpisać cokolwiek) a jak się nie figuruje w ogóle to i tak dostanie się pieczęć.
Co innego gdyby pieczęć była o treści: nie figuruje w podanym powyżej zakresie.
Czyli chyba jednak należy uznać. Nie rozumiem w takim razie w ogóle wpisywania tam czegokolwiek.

6

Jeszcze jedno.
Zaświadczenie z banku , że firma może ubiegać się o kredyty do łącznej kwoty ..... na finansowanie, ale jest to kredyt na finansowanie firm realizujących przetargi dla JSP/JST.

My jako Z, nie jesteśmy ani jednym ani drugim.
Uznać taką zdolność ?

7

1 o.k.

2. wezwałbym do uzupełnienia - dowód opłacenia

3. Skoro tak, to sporządziłbym notatkę, z rozmowy z KRK i zapomniał o sprawie.

4. Jeżeli jest mowa tylko o jst lub jsp to wezwałabym do uzupełnienia, skoro nie należycie do tych kategorii. Zastrzeżenie jako takie może być, tylko mogą poprosić o zapis, że na realizacje konkretnego zadania - przetargu, jeżeli wygrają i bezie o.k.

8

Dzięki za podpowiedzi :-)

to dalej popytam.

1. Czy prokura jednoosobowa to to samo co prokura samoistna? Mam ofertę podpisaną przez osobę posiadającą prokurę jednoosobową i nie mam pełnomocnictwa. Nie jest to problem jeśli jednoosobowa i samoistna oznacza to samo.

2. Czy jeśli W nie odpowie na wezwanie do wyjaśnień (26.4) to tez zabieramy wadium i wykluczamy, bo nie ma o tym mowy w art 46 ?

9

jednoosobowa = samoistna

za brak odpowiedzi ze strony w. na wezwanie z 26.4 w. nie grożą żadne sankcje (ani zabranie wadium, ani wykluczenie), po prostu oceniasz ofertę na podstawie dokumentów jakimi dysponujesz

10

No właśnie.
A jak jednym pismem wezwę do wyjaśnienia i ewentualnie uzupełnienia dokumentu to nie daję tym szansy W, że w ogóle mi nie odpowie (jeśli nie będzie chciał) bo i tak wadium mu nie zabiorę po piszę o wyjaśnienie i ewentualnie uzupełnienie a nie o uzupełnienie ?

11