1

Temat: Art. 26 ust. 2b

Wykonawca załączył mi do oferty zobowiązanie do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów innego podmiotu tj. wiedzy i doświadczenia. Czy mogę to uznać czy muszę wzywać do uzupełnienia ? Wykonawca bazuje na referencjach tamtego podmiotu.

2

Odp: Art. 26 ust. 2b

Wyrok KIO 179/13 z dnia 11 lutego 2013 r. ? potencjał podmiotu trzeciego

3

Jak dla mnie to pytanie nie jest zrozumiałe, o co chodzi?

4

Już tłumaczę bo faktycznie zamotałam.  Chodzi mi o to czy sformułowanie oddania do dyspozycji "wiedzy i doświadczenia" jest wystarczające. Czy powinnam żądać bardziej konkretnych informacji ?

5

W wyroku wyżej szeroko jest omówiona ta kwestia, jeżeli zrozumiałem dobrze to samo oświadczenie z zapisem "oddaje do dyspozycji niezbędnego zasobów np. wiedzy i doświadczenia" jest niewystarczające.

1. Ja mam pytanie jeżeli w oświadczeniu dot. wiedzy i doświadczeniu z art. 26 2b udostępniający wpisuje wam: "oddaj wiedzę i doświadczenie w postaci konsultanta przy realizacji zamówienia" czy to jest wystarczające?

2. Czy w wypadku jak uznaje że wskazane oświadczenia udostępniających są niewystarczające mogę żądać dokumentów wskazanych w rozporządzeniu tj.
dokumentów dotyczących w szczególności:
a)    zakresu dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu,
b)    sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
c)    charakteru stosunku, jaki będzie łączył wykonawcę z innym podmiotem,
d)    zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia.
3. muszę to zamieszczać w siwz?
4. żądać takich informacji na podstawie 26 ust 3 czy wyjaśnienia treści oferty?