1

Temat: Brak uzupełnienia z 26.2d a wadium

Witam.
Wykonawca wezwany do uzupełnienia z 26.3 w dwóch sprawach oraz z 26.2d w zw. z 26.3 o uzupełnienie listy podmiotów lub oświadczenia, że nie należy do grupy kapitałowej.

Te 2 sprawy uzupełnił ale listy/oświadczenia już nie,

Oferta do odrzucenia?
Mam podstawy zabrać wadium czy jednak jest teraz luka w art.46.4a i wadium muszę oddać ?

Przy okazji druga sprawa.

TSO - 15 kwiecień
Wykonawca składa polisę zawarta w dniu 15 kwiecień, Brak potwierdzenia opłacenia, termin opłaty składki do 6 maja.
Wezwany, uzupełnia o polisę z zeszłego roku, która skończyła się 14 kwietnia, aby pokazać ze jest to ciągłość a nie jego kombinatorstwo ze zawarł polisę w dniu TSO oraz dowód opłaty składki z 2 maja.

Mimo dobrych chęci oferta do odrzucenia? na dzień składania ofert Brak opłaconej polisy ?

2

Odp: Brak uzupełnienia z 26.2d a wadium

jak dla mnie luka. była już o tym mowa na forum. furtka dla zmów.
jak dla mnie wadium do oddania.

3

Arek1980 napisał/a:

Wykonawca wezwany do uzupełnienia z 26.3 w dwóch sprawach oraz z 26.2d w zw. z 26.3 o uzupełnienie listy podmiotów lub oświadczenia, że nie należy do grupy kapitałowej.

Czy w ogóle jest podstawa do uzupełnienia na podstawie 26.3?

4

oczywyscie ze jest

5 (edytowany przez hansskloss77 2013-05-08 13:02:05)

Wracając do twojego pytania:
1)  ja bym nie zatrzymywał wadium
2) zgodnie z rozporządzeniem powinna być opłacona polisa albo inny dokument potwierdzający ubezpieczenie - moim zdaniem odrzucenie

Opinia Prezesa UZP dot. polisy: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2138

Cytat z tej opinii
Późniejsze wypełnienie tego obowiązku przez wykonawcę (opłata polisy) nie może być uznane za spełnianie warunku podmiotowego udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne, nawet - jeśli w świetle obowiązujących przepisów prawa, przede wszystkim przepisów kodeksu cywilnego - później polisa ubezpieczeniowa zostanie przez dany podmiot opłacona, a tym samym ochrona ubezpieczeniowa danego wykonawcy obowiązuje, czy też wstecznie obowiązywała w momencie składania wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu (por. wyrok KIO z dnia 10.08.2011 r., sygn. akt KIO 1623/11, wyrok z dnia 6.12.2011 r., sygn. akt KIO 2537/11). Nie można więc uznać za ?opłaconą? w rozumieniu przepisów rozporządzenia polisę, której termin płatności jest odroczony i upływa po terminie otwarcia ofert.

6

Nie zatrzymujesz wadium - wykonawca przesłał wymagane dokumenty (chodź niekompletne tj. brak oświadczenia dot. grupy kapitałowej) - odpowiedział na wezwanie zamawiającego i podjął czynności w celu uzupełnienia oferty. W przypadku bierności Wykonawcy, który wcale nie odpowie na wezwanie zamawiającego - tj. fizycznie nie uzupełni brakujących dokumentów wtedy jest podstawa zatrzymania wadium.

Jeśli chodzi o polisę to uważam, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu ale zdania są podzielone. Przykładowo: Zdaniem KIO wyrażonym w wyroku z 23.02.2012r., KIO 315/12 dopuszczalne jest przedłożenie innych dokumentów potwierdzających ubezpieczenie jeżeli wykonawca posiada polisę, której termin płatności jeszcze nie nadszedł. Zdaniem KIO wyrażonym wyroku z dnia 14..01.2011r. KIO 10/10 polisę ważną, której termin płatności jeszcze nie nadszedł można traktować jako inny niż ?opłacona polisa? dokument potwierdzający spełnienie warunku posiadania ubezpieczenia.

7

Hmmm. Eva, trochę dziwne. Czyli wzywam go do uzupełnienia 5 dokumentów, W uzupełnia 1, co do reszty milczy i mam to uznać ze uzupełnił i nie zabierać wadium?

Co do drugiej sprawy widzę, że na dwoje babka wróżyła...

8

Wezwałeś wykonawcę do uzupełnienia 5 dokumentów. Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie uzupełnia dokumenty ( w twoim przypadku nie wszystkie) - nie jest bierny, dokonuje uzupełnienia( niekompletnego).

Gdyby wcale nie odpowiedział na twoje wezwanie to wtedy masz prawo (obowiązek) zatrzymania wadium. W twoim przypadku wykluczasz wykonawcę z postępowania i zwracasz wadium.

9

Kurcze. Eva wiem, że jesteś doświadczoną osobą w pzp, ale nie przemawia to do mnie. może jakiś wyrok albo opinia ? :-)

art. 46.4a mówi że zabieram wadium jeśli w odpowiedzi na wezwanie nie złoży dokumentów lub oświadczeń.
Więc jeśli wzywam w 5 sprawie 5 dokumentów to wg mnie powinien złożyć 5 (nawet jeśli ich treść będzie błędna i nie potwierdzi spełniania warunków udziału w postępowaniu).

W sytuacji o której ty mówisz, art46.4a mógłby przykładowo brzmieć : Z zatrzymuje wadium,  jeśli W nie odpowie na wezwanie.

10

Przykładowy wyrok KIO wink

Sygn. akt KIO/UZP 590/09
?Zamawiający ma mo?liwość zatrzymania wadium tylko wówczas, gdy
wykonawca na wezwanie zamawiającego w ogóle nie uzupełni dokumentu.
Natomiast formalne uzupełnienie dokumentu, pomimo i? mo?e on nie potwierdzać
spełniania warunku udziału w postępowaniu, nie daje zamawiającemu prawnej
mo?liwości zatrzymania wadium wraz z odsetkami na podstawie art. 46 ust. 4a Pzp

11

No i z tym ja się zgadzam.

Jednak wg mnie z tego fragmentu nie wynika, że może uzupełnić przykładowo 1 z 5 dokumentów.
Powiem więcej, z pierwszego zdania wynika, że w przypadku gdy na wezwanie do uzupełnienia 5 dokumentów nie uzupełni np. 4 czy 2, to jest właśnie zachodzi sytuacja że "wykonawca na wezwanie Z w ogóle nie uzupełni dokumentu"

Przecież równie dobrze mógłbym wezwać W pięcioma osobnymi pismami, w każdym poruszając po jednej sprawie. I co wtedy? :-)

12

Arek1980 napisał/a:

Przecież równie dobrze mógłbym wezwać W pięcioma osobnymi pismami, w każdym poruszając po jednej sprawie. I co wtedy? :-)

Wzywasz tylko raz do uzupełnień wink

13

A nieprawda :-)
Raz w tej samej sprawie:-)

Więc jeśli wzywam o uzupełnienie np wykazu osób, wykazu robót, uzupełnienie pieczątki za zgodność na jakimś dokumencie, potwierdzenia opłaty składki to są to różne sprawy.
Równie dobrze zamiast wszystkie ująć w jednym piśmie mógłby wysłać 4 pisma.
I co wtedy ? Jakby na jedno odpisał a na 3 nie to nie byłoby podstaw do zabrania wadium? Oj wątpię ...

14

Do uzupełnienia wzywasz tylko raz. Natomiast do wyjaśnień treści oferty możesz wielokrotnie.

"Wezwanie do złożenia oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, w trybie art. 26 ust. 3 Pzp, jest traktowane jako czynność jednokrotna i ponowne wzywanie wykonawcy do uzupełnienia tego samego dokumentu, w trybie art. 26 ust. 3 nie jest więc dopuszczalne (por. KIO/UZP 27/09, KIO/UZP 1530/08, KIO/UZP 1385/08 i KIO/UZP 1398/08, KIO/UZP 1042/08, KIO/UZP 950/08, KIO/UZP 949/08, KIO/UZP 934/08, KIO/UZP 933/08, KIO/UZP 926/08)" wink

15

chyba się nie rozumiemy :-)

"ponowne wzywanie wykonawcy do uzupełnienia tego samego dokumentu, w trybie art. 26 ust. 3 nie jest więc dopuszczalne"

pisałem o tym w poście nr 13. W te samej sprawie.

Wracając do początku:

Czy jeśli wezwę W do uzupełnienia w 3 sprawach, a odpowie w 2 a jedną przemilczy w ogóle to czy zabieramy wadium?
Wg mnie tak ( z wyjątkiem wezwania z 26.2d), ponieważ nie uzupełnił dokumentów do których wezwał do Z.
Powyższe wyroki o tym mówią.

16

eva napisał/a:

Przykładowy wyrok KIO wink

Sygn. akt KIO/UZP 590/09
?Zamawiający ma mo?liwość zatrzymania wadium tylko wówczas, gdy
wykonawca na wezwanie zamawiającego w ogóle nie uzupełni dokumentu.
Natomiast formalne uzupełnienie dokumentu, pomimo i? mo?e on nie potwierdzać
spełniania warunku udziału w postępowaniu, nie daje zamawiającemu prawnej
mo?liwości zatrzymania wadium wraz z odsetkami na podstawie art. 46 ust. 4a Pzp

ja spotkałem również odmienne opinie na ten temat.
gdyby to interpretować w ten sposób, to te wadium w żaden sposób nie mobilizuje wykonawcy. jak się dogada z innym wykonawcą, to wyśle ten sam błędny dokument i wadium trzeba oddać a robotę zrobi ten droższy nieoficjalnie przy pomocy tego wykluczonego.

17

No niestety teraz, żeby zabrać wadium to trzeba się nagimnastykować - dlaczego? Niestety co kontrola lub wyrok to inna opinia i inne postrzeganie danej sytuacji.
Przykładowo W uzupełnił dokument nieważny lub ten sam, byle by było - i co nie można mu zabrać wadium bo w większości przypadków KIO nakazuje zwrócić wadium (liczy się fizyczne dostarczenie dokumentu) - to samo ostatnio było podczas kontroli RIO;)

18

Zgadzam sie z Szad, jak dla mnie sytuacja w której W. uzupełnia część dokumentów lub wszystkie dokumenty ale z nich nadal niewynika spełnienie warunków, to powód do zatrzymania wadium. Inaczej cel w jakim stworzono ten zapis o zatrzymaniu wadium byłby nieosiągalny. I szkoda, że ciągle nie jest wyklarowana praktyka w tej sprawie.

19

a co z problemem  polisy?jak został rozwiązany?

20

Widzę, że coponiektórych rączki świerzbia do zatrzymywania wadium wink Te wszystkie wyroki są trochę stare. Są już uchwały SN i wyroki SO stwierdzające, że nie wystarczy uzupełnienie czegokolwiek, ale ... trzeba badać intencje Wykonawców wink
II CSK 448/12: (...)Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 lipca 2011 r., II CSK 675/10, niepubl., przyjęcie odmiennego stanowiska i uznanie, że do zatrzymania wadium może dojść w każdej sytuacji, gdy wykonawca nie wypełni należycie wezwania zamawiającego, stwarza pole do nadużyć ze strony zamawiającego i możliwe staje się wykorzystanie instytucji wadium jako sposobu nienależytego przysporzenia. W konsekwencji uznać należy, że zatrzymanie wadium na podstawie art. 46 ust. 4a będzie uzasadniało tylko zawinione działanie wykonawcy polegające na celowym i umyślnym niewykonaniu wezwania zamawiającego do złożenia dokumentów i oświadczeń. Nie bez znaczenia jest wpływ uchybienia wykonawcy na przebieg postępowania przetargowego (tak też Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 27 września 2010 r., KIO/UZP 1990/10, Wspólnota 2010/45/43). Nie każde zatem uchybienie wykonawcy w realizacji wezwania, o którym mowa w art. 26 ust. 3 p.z.p. będzie uzasadniało zastosowanie tego przepisu. Ma rację Sąd drugiej instancji wskazując, że wykonawca nie może samodzielnie oceniać szans na wygranie w przetargu i na tej podstawie nie wykonać wezwania zamawiającego. Jednakże ocenie w kontekście zawinienia muszą podlegać wszystkie okoliczności wskazane przez wykonawcę, oraz związane z czasem opóźnienia i wpływem na przebieg postępowania przetargowego.(...)