1

Temat: podział zamówienia przy śmieciach

Czy zrobienie dwóch przetargów na wywóz śmieci :
- pierwszy od lipca do końca 2013 r.
- drugi od 1 stycznia 2014r.  do końca grudnia 2014 r.
jest podziałem zamówienia na części ?
Dodam, że jak sumować te dwa postępowania to wyjdzie powyżej progów unijnych. 
klakier

2

Odp: podział zamówienia przy śmieciach

Raczej sensu w tym nie widzę a jak celowo obchodzicie przepisy to jest to naruszenie, poza tym, czy firmy na 6 miesięcy będą zainteresowane zamówieniem?

3

A po co tak utrudniać sobie życie - mogą się doczepić, że naruszacie przepisy pzp taj jak pisze Marcel.

Nie lepiej ogłosić jeden porządny przetarg na okres od 1 lipca 2013 r. do 31 grudnia 2014 r.

4

To ja sie wyłamię. Nie jest to dzielenie zamówienia. Większośc tak robi zwłaszcza teraz przy zmianie ustawy śmieciowej. Najpierw się bada jak zadziała nowy system, zawsze mozna cos poprawić i udoskonalic. Nie ma w tym nic złego, ze najpierw 6 miesięcy a potem na dłużej. Nie jest to dzielenie zamówienia są to odrębne zamówienia.

5

Nie zbadasz jak działa system przez okres 6 miesięcy!!!, firmy też nie chcą tak krótkiego okresu!

6

To Twoje zdanie i je szanuje ale nie zgadzam się z Tobą smile

7

Najbezpieczniej moim zdaniem będzie jeśli ogłosisz jeden konkretny przetarg na okres od 1 lipca 2013 r. do 31 grudnia 2014 r. Ale decyzja nalezy do ciebie klakier smile

8 (edytowany przez tato 2013-05-10 07:57:38)

Zaintrygowała mnie Wasza opinia. Na czym miałoby mianowicie polegać naruszenie ustawy, skoro dla zamawiającego, jakim jest jednostka samorządu,  ograniczonym czasem, w którym winny on zliczać wartość zamówień danego, powiedzmy to, typu jest rok budżetowy, rozumiany jako okres od 1 stycznia do 31 grudnia - oczywiście, gdy zamówienie realizowane jest właśnie w danym roku. Wszystko ponad to, to wola a nie oblig zamawiającego. Chyba że się mylę...
A tak na marginesie co sądzicie o przetargu na okres od 1 lipca 2013 do 31 czerwca 2014?

9

Ja nie mówię tutaj o naruszeniu, bo takowe nie nastąpi, tylko nie będzie to dobre rozwiązanie z ekonomicznego punktu widzenia, przy następnych przetargach ceny nie będą już takie jak teraz a wyższe.

10

Dzięki za wyrażenie opinii. Ja wiem, że lepiej na dłuższy okres, ale wójt się uparł i zrobiliśmy właśnie na taki okres.
Chodziło mi o to , czy ewentualna kontrola się przyczepi i jak możemy takie postępowanie obronić.

pozdrawiam
klakier

11

Do obrony ale fakt, że 6 miesięcy to krótko.