1 (edytowany przez Arek1980 2013-05-13 06:34:08)

Temat: Zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej

Pytanie dot, sprawy oczywistej, ale im więcej czytam opinii tym więcej mam wątpliwości nawet w sprawach oczywistych.

Zawsze robię tak, że piszę Zawiadomienie o wyborze oferty, w tym: zestawienie ofert które uzyskały punkty, potem zestawienie ofert odrzuconych, wykonawców wykluczonych i termin po którym umowa może zostać zawarta.

Potem piszę pisma przewodnie do oferentów i załączam w/w Zawiadomienie.
Zawiadomienie umieszczam również na stronie www i tablicy ogłoszeń.

Teraz 3 pytania:

1) Czy zakres informacji na stronie www i tablicy ogłoszeń może być taki jak skierowany do wykonawców czy jednak trzeba się sztywno trzymać zapisu art.92 ust.4 ?  (większość zawiadomień w internecie zawiera pełen zakres informacji)

2) Czy piszecie wcześniej pisma dot. odrzucenia ofert lub wykluczenia z postępowania do konkretnych oferentów ? A dopiero potem Zawiadomienie o wyborze oferty, ofertach odrzuconych, wykonawcach wykluczonych, terminie?

Chodzi o to, żeby ktoś nie zinterpretował tego tak, że wykluczenia czy tez odrzucenia oferty dokonuję po wyborze oferty najkorzystniejszej co jest niedopuszczalne

3) Czy jeśli w piśmie mam 4 pkt (zgodnie z art. 92 ust.1) to czy jeśli w pkt. 2 piszę, że wykonawca X jest wykluczony a jego oferta uznana za odrzuconą, to czy w pkt. 3 dot. ofert odrzuconych ponownie wpisuję tą ofertą, a jako podstawę odrzucenia art. 24.4 ?

4) p.s. wysyłając pismo jak je tytułujecie? ja zawsze pisałem że dot. wyboru oferty najkorzystniejszej w postępowaniu ......   Ale przecież to Zawiadomienie dot. też paru innych kwestii :-)

2

Odp: Zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej

1) Kiedyś zamieszczałem te same informacje na www i t. ogłoszeń jak również do wykonawców, od pewnego czasu zmieniłem nawyk wink, i trzymam się ściśle przepisów, czyli publicznie nie podaję za co wykonawca został wykluczony, czy odrzucony.
2)Razem, pisma o wyborze z odrzuceniem i wykluczeniem.
3) zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty (tam jest wszystko łącznie)

3

1) Marcel, ale w związku z tym czy publicznie podajesz zestawienie tylko ofert niepodlegających odrzuceniu (tak powinno być zgodnie z przepisami, bo tylko takie dostały punkty) czy wszystkie podjesz w zestawieniu?

2) czyli wszystko razem, wybór oferty, odrzucenie, wykluczenie. Czyli W wykluczony nie jest wcześniej powiadamiany o tym fakcie?

edytowałem wypowiedź w między czasie, więc rzuć okiem jeszcze na 3)

dzieki

4

Tak jak Marcel smile

Jeśli chodzi o pkt 4 to ja tytułuje je: informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty w postępowaniu ......................... (treść pisma zawiera informację o wyborze najkorz. oferty, punktację pozostałych i ich cenę, wyk. odrzuceni i wykluczeni z uzasadnieniem faktycznym i prawnym oraz po ilu dniach będzie podpisana umowa)

5

Art.92.1 jest przecież jasny jakie info. mają znaleźć się publicznie, a więc na www i t. ogłoszeń art.92.1.1, zgodnie z art.92.2

6

Marcel, wiem jak brzmi 92.1 ;-) i właśnie dlatego Cie zapytałem, bo napisałeś: "czyli publicznie nie podaję za co wykonawca został wykluczony, czy odrzucony"

Z tego zrozumiałem, że podajesz wykluczonych i odrzucone oferty, a nie podajesz za co.
92.1 mówi że podaję tylko tych którzy dostali punkty.

Więc jak? :-)

a jeszcze jedno, jeśli kryterium jest tylko cena, to piszę przy wyborze najkorzystniejszej, że cena taka a taka, a w zestawieniu wszystkich ofert podaję już punkty w tym kryterium i łącznie, bez cen. Jest ok ?

7 (edytowany przez Marcel 2013-05-13 08:30:00)

Arek1980 napisał/a:

Z tego zrozumiałem, że podajesz wykluczonych i odrzucone oferty, a nie podajesz za co.
92.1 mówi że podaję tylko tych którzy dostali punkty.

Dokładnie tak, jednak nie tych co dostali punkty a punktację przyznaną oferentom.

8

hmmm.

Żebym dobrze zrozumiał, robisz np. tabelkę ze wszystkimi złożonymi ofertami, i albo dajesz punkty albo wpisujesz, że np. wykonawca wykluczony - oferta uznana za odrzuconą (i bez punktów oczywiście).

Myślałem, że z zapisu 92.1.1 wynika, że nie ma w tym zestawieniu odrzuconych i wykluczonych. Sugerowałem się również tym, że skoro  jest o nich mowa w art 92.1.2 i 92.1.3 to nie ma ich w 92.1.1

9

To ja jeszcze podłączę się pod temat, bo mam jakąś pomroczność jasną i zapytam za Arkiem 1980

3) Czy jeśli w piśmie mam 4 pkt (zgodnie z art. 92 ust.1) to czy jeśli w pkt. 2 piszę, że wykonawca X jest wykluczony a jego oferta uznana za odrzuconą, to czy w pkt. 3 dot. ofert odrzuconych ponownie wpisuję tą ofertą, a jako podstawę odrzucenia art. 24.4 ?

10

w pkt odnośnie ofert odrzuconych wpisujesz te oferty które odrzuciłeś na podstawie art. 89.
nie wpisuje tu ofert wykonawców wykluczonych.

przy wykonawcach wykluczonych, podaję że ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.

odnośnie www i tablicy to robię zestawienie wszystkich ofert, podaję punkty, a jak ktoś został wykluczony lub oferta odrzucona, to zamiast punktów wpisuję wykonawca wykluczony lub oferta odrzucona i nie uzasadniam tego na www i tablicy.

11

Dzięki :-)