1

Temat: warunek

posiadania wiedzy i doświadczenia.
a)    warunek ten zostanie spełniony, jeśli wykonawca wykaże, że wykonał w sposób należyty oraz zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończył w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie:
?    co najmniej dwa zamówienia na roboty budowlane, o wartości każdego nie mniejszej niż 11 600 000,00 PLN netto, których przedmiotem była:
?    budowa nowej oczyszczalni ścieków o przepustowości nie mniejszej niż 12 000 (dwanaście tysięcy) m3/d;
?    lub rozbudowa/przebudowa istniejącej oczyszczalni ścieków o przepustowości nie mniejszej niż 12 000 (dwanaście tysięcy) m3/d;
lub
?    co najmniej jedno zamówienie na roboty budowlane, o wartości nie mniejszej niż
19 700 000,00 PLN netto, którego przedmiotem była:
?    budowa nowej oczyszczalni ścieków o przepustowości nie mniejszej niż 12 000 (dwanaście tysięcy) m3/d;
?    lub rozbudowa/przebudowa istniejącej oczyszczalni ścieków o przepustowości nie mniejszej niż 12 000 (dwanaście tysięcy) m3/d.
Na potwierdzenie ww. warunku żądaliśmy:
Wykaz robót budowlanych, wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania na formularzu zgodnym z treścią załącznika nr 3 do niniejszych IDW. Do wykazu należy załączyć dowody dotyczące najważniejszych robót, określające, czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujące, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.

Wykonawca robót budowlanych załączył do oferty wykaz zawierający 3 roboty budowlane i 3 referencje do tych robót. Tak naprawdę już jedna robota spełnia nasz warunek. Moje pytanie dotyczy tego, czy nie powinien wykonawca załączyć wykazu wszystkich robót budowlanych a nie tylko tych potwierdzających warunek ?

2

Odp: warunek

Jest OK wink Warunek został spełniony.

3

Ale zgodnie z uzasadnieniem do nowego rozporządzenia wykonawca powinien ujęć w wykazie wszystkie roboty, które wykonał .

4

ja bym przyjęła ze to sa jego wszystkie

5

Tylko że wyk. jest Warbud i na stronie intern. wyk. jest o wiele więcej robót.

6

Nie wiem czy mam uzupełniać wykaz czy wyjaśniać czy może uznać?