1

Temat: udzielenie zam.uzupełniającego 50% od wart. szacunk.czy ceny oferty

zamawiajacy przewidział w SIWZ i ogł. zamówienia uzupełniające do 50 % wartości zam. podstawowego. W protokole do wart. szacunkowej netto dodałam 50% wart. zam.podstawowego. Udzielono zam. podstawowego. czy chcąć zawrzeć nową umowę z Wykonawcą na zam. uzupełniajace liczę te 50% które podałam w protokole postępowania czyli od mojej wartości szacunkowej czy od kwoty netto z oferty wykonawcy zamówienia podstawowego.????

2

Odp: udzielenie zam.uzupełniającego 50% od wart. szacunk.czy ceny oferty

Od twojej wartości szacunkowej.

3

a czy możesz to czymś potwierdzić, byłoby mi to bardzo pomocne w mojej sytuacji.
ponieważ w bazie pytań  LEX z zakresu zamówień publicznych znalazłam 2 odmienne odpowiedzi  z  jednej wynikało że bierze się pod uwagę wartość zamówienia podstawowego (szacunek) a nie kwoty umowy, natomiast z drugiej że bierze sie pod uwagę wartość brutto umowy z wykonawcą.  Oczywiście odpowiedzi udzielali prawnicy.

4 (edytowany przez Darek W. 2013-05-23 08:40:18)

Szacuj od kwoty netto wartości umowy  ( jeżeli ją masz) czyli zamówienia podstawowego-. Jeżeli masz brutto - szacuj od brutto - Na jedno wyjdzie.

Nie -źle się wyraziłem - tak jak post pod spodem - szacunek do wartości zamówienia pierwotnie - netto.

Następnie obliczenie 50 % od wartości umowy - czyli zamówienia podstawowego. Czy weźmiesz netto z umowy czy brutto - na jedno wyjdzie.

5

Maju,
- zamówienia uzupełniającego udzielasz od wartości zamówienia podstawowego (szacunku -  netto).
- wartość umowy bierzesz pod uwagę w przypadku zamówień dodatkowych.

To dwie różne kwestie, być może opinie prawne, którymi dysponujesz dotyczą tych dwóch zagadnień.
REASUMUJĄC: zamówienia uzupełniające to nie to samo, co zamówienia dodatkowe.

6

Dziękuję bardzo za odpowiedź
opinie prawne o których pisałam na pewno  dotyczą zam. uzupełniajacych.
Rozumiem, że jeśli mój szacunek wynosi 186 750 zł. netto  (tj. 124 500 + 50%) w tym 62 250 zł. netto zam. uzupełniające to mogę zawrzeć umowę na max. 62 250 zł. netto czyli max 76567,50 zł. brutto
sorki że tak zawracam głowę  ale jak raz do końca się w temacie odnajdę to będę miała już z tym spokój na przyszłość.

7

Dokładnie tak.

8

a czy ktoś nie natchnął się na jakiś wyrok KIO w w/w sprawie