1

Temat: oferta cenowa 0,00 zł

przetarg nieograniczony, 5 ofert, w tym oferta nr 3 - "bezcenna" - 0,00 zł
oferta spełnia warunki formalne, merytoryczne, z tym że podmiot prowadzi działalność na zasadzie wolontariatu stąd wartość oferty.

czy taki wykonawca podlega odrzuceniu ?

2

Odp: oferta cenowa 0,00 zł

Moim zdaniem tak.

3

na jakiej podstawie ?

4

Jaki był wasz szacunek wartości zamówienia?

Ciekawa sytuacja, wedle ustawy tylko umowa odpłatna jest zamówieniem publicznym.

Czy wcześniej mieliście świadomość, że jest ktoś chętny zrobić to za darmo?

5 (edytowany przez obelix 2013-05-24 11:45:18)

wartość zamówienia 30 tys netto, siła wyższa zmusiła nas do zastosowania trybu PN

nie mieliśmy świadomości, że taka sytuacja może wydarzyć się, tym bardziej, że podmiot z ofertą 0.00 nie prowadzi działalności gospodarczej - jest non-profitowy,

6

http://odwolania.blogspot.com/2013/05/czy-mozna-zaoferowac-cene-0-z-za.html

7

Marcel, wielkie dzięki !!

8

OBELIX  - Ale to była cena za cały przedmiot zamówienia tak ????, a nie za element kalkulacji przecież.

Jeśli cena za cały przedmiot zamówienia - to oferta do odrzucenia-

i dalej - kontra moja do Marcela

KIO/UZP 447/10 - Skoro art. 2 pkt 1 p.z.p. odwołuje się do pojęcia ceny w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z 2001 r. o cenach, jako należności za towary czy usługi wyrażonej w jednostkach pieniężnych, to nie jest możliwe podanie ceny w wysokości "0" zł.

KIO/UZP 1622/09; KIO/UZP 1647/09

Polski system monetarny, nie przewiduje jednostek pieniężnych o nominale "0" (zero złotych). Cena powinna być wyrażona w złotych i w groszach.

9

Ok, zgadzam się sprawa jest do głębszej analizy, jeżeli cena jest za całość to się zgadzam z Tobą i wyrokami.

10

Darek W. napisał/a:

OBELIX  - Ale to była cena za cały przedmiot zamówienia tak ????, a nie za element kalkulacji przecież.

Jeśli cena za cały przedmiot zamówienia - to oferta do odrzucenia-

i dalej - kontra moja do Marcela

KIO/UZP 447/10 - Skoro art. 2 pkt 1 p.z.p. odwołuje się do pojęcia ceny w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z 2001 r. o cenach, jako należności za towary czy usługi wyrażonej w jednostkach pieniężnych, to nie jest możliwe podanie ceny w wysokości "0" zł.

KIO/UZP 1622/09; KIO/UZP 1647/09

Polski system monetarny, nie przewiduje jednostek pieniężnych o nominale "0" (zero złotych). Cena powinna być wyrażona w złotych i w groszach.

tak, cena dotyczyła całego przedmiotu zamówienia.

ale biorąc pod uwagę specyfikę działania wykonawcy, który jest nonprofitowy i nie prowadzi działalności gospodarczej - zarobkowej, a zgodnie ze swoim statutem bezpłatnie  realizuje swoje zadania ..

11

Na moje to oferta kwalifikuje się bezwzględnie do odrzucenia na podstawie art. 89.1.2 pzp. Oferta musi zawierac cenę!

12

Temat był już wielokrotnie omawiany. Nie dajmy się zwariować.
http://www.przetargipubliczne.pl/numery/luty-2012/pelna-waga-pusta-oferta.html
http://www.przetargipubliczne.pl/numery/wrzesien-2011/cena-niejedno-ma-imie.html

13

Radas - otóż to - nie dajmy się zwariować.

Odrzućmy coś darmowego i zapłaćmy za to jakieś 30 tys. netto!

14

Jeżeli gwałt podstawowych przepisów (sic!) pzp to mało, to zawsze można podnieść gwałt podstwowych zasad uczciwej konkurencji. Według mnie nie ulega najmniejszej watpliwości, że w omawianym przypadku można podnieść co najmniej zarzut czynu nieuczciwej konkurencji.

15 (edytowany przez psz 2013-05-27 10:25:31)

Drogi Radasie, jeśli takie są przepisy to tylko gorzej dla nich.

Poproś ludzi o odpowiedź na pytanie - czy powinno się płacić za coś 30 tys. jeśli można mieć dokładnie to samo za darmo nie uzyskując tego na drodze przestępstwa?

Już starożytni Grecy wiedzieli co to jest zdrowy rozsądek i logiczne myślenie.
Taki gwałt na tych wartościach jest czymś dalece poważniejszym niż gwałt na jakimś pzp.

Co do nieuczciwej konkurencji - według mnie możliwe jest tu pogwałcenie zasad uczciwej konkurencji, ale wiemy zdecydowanie zbyt mało. Poza tym prawdopodobnie jw.

16

Litości psz!
Wiadomo, że lepiej było dogadać się wcześniej, ale ... mamy tu oto do czynienia z klasycznym przypadkiem rozlania mleka i płaczem nad tymże rozlanym mlekiem. Jak chcesz się przyłączyć to proszę bardzo - ja nie zamierzam - wydaje się, że na gromki okrzyk eureka jest już nieco za późno, więc pozostaje smutna i przygnębiająca KONSEKWENCJA stosowania przepisów pzp.

17

Dokładnie - litości! (sic!) (sic!)

Mleko się nie rozlało, jest chwilowo poza lodówką, trzeba je tam schować i będzie ok.

Kto Ci powiedział, że ja nie chcę stosować przepisów pzp?

Otóż jest to nieprawda. Wybieram art. 93.1.6, który pasuje tu bardzo ładnie.

18

Trochę ryzykowne ... ale inspirujące smile