1

Temat: odrzucić czy wezwać do wyjaśnień ???

Proszę o pomoc :

Pyt. 1.
wykonawca złożył ( mimo, że nie dopuszczała tego SIWZ ) ofertę na cześć przedmiotu zamówienia.
Uzupełnić tego nie można więc - odrzucenie na podstawie art. 89.1.2 ???

Pyt 2. 
Wykonawca w formularzu parametry techniczne potwierdził, że oferowany sprzęt spełnia wymogi SIWZ.
Sprawdziłam w katalogu i opisie urządzenia i moim zdaniem nie spełnia.
Wykonawca w tabeli zamiast wpisać TAK powołuje się na wyjaśnienia zamawiającego o treści : " Zamawiający w Załączniku  - Parametry techniczne ? określił warunki wymagane - graniczne jakie musi spełniać oferowany przedmiot zamówienia. Dopuszcza się zaproponowanie w ofercie urządzeń o parametrach nie gorszych niż posiada wskazany
produkt, określonych w Załączniku 2a do SIWZ."

Ja nie mam wątpliwości, że sprzęt zaoferowany przez wykonawcę nie odpowiada parametrom ( większe wymiary, większa pojemność zabiegowa, nie takie dysze sterowanie elektroniczne a niej jak wymagał zamawiający manualne ) ale nie jestem pewna czy nie powinnam wezwać ich do wyjaśnień, żeby wskazali w czym oferowany sprzęt jest lepszy.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

2

Odp: odrzucić czy wezwać do wyjaśnień ???

Jak na część zamówienia?
2. Jeżeli nie ma pewności ewentualne odrzucenie lub wykluczenie powinno zostać poprzedzone wyjaśnieniami.

3

no na część. Wypełnił tylko niektóre pozycje w formularzu cenowym a resztę wykreślił.

4 (edytowany przez covec 2013-05-28 05:23:51)

Jeżeli pytanie 1 i 2 dotyczą tego samego zamówienia to właściwie sprawa jest jasna; nie dopuszcza się ofert częściowych.
Swoją drogą dopuszczało się oferty z rozwiązaniami równoważnymi, tak rozumiem. Mam wątpliwość, czy wykonawca nie będzie próbował "grać" słowami, poprzez (mam takie wrażenie)  niedokładny opis w zakresie rozwiązania równoważnego.
Skierować do wykonawcy pismo z pytaniem, nich się tłumaczy.

5

Faktycznie zakres równoważności może nie został określony wprost ale odwoływał  się do parametrów zawartych w SIWZ.
Moim zdanie wykonawca może zaproponować urządzenie które poza wymaganymi parametrami posiada coś jeszcze.