1

Temat: Czy oferta jest zgpdna z wymaganiami Zamawiającego

Witam.

Taką mam sytuację:
1. Przetarg na dostawę krzeseł audytoryjnych. Opis przedmiotu zamówienia był w zasadzie kopią opisu wybranego przez nas krzesła i przez opatentowane rozwiązania jest tylko jedno takie krzesło na rynku. W zasadzie sprowadza się to do jednego elementu krzesła Czyli do pulpitu do pisania. W moim opisie jest zapis, że pulpit ma być wykonany ze sklejki dwuwarstwoej i pomiędzy warstwami sklejki przebiega chromowany pręt stanowiący mechanizm składania pulpitu. W SIWZ jest zapis że ZMdopuszcza rozwiązania równoważne pod warunkiem zachowania parametrów użytkowych i estetycznych. Pytanie: Czy inny sposób mocowania pulpitu będzie poprawny i będzie spełniał wymogi SIWZ Czy nie.

2. W ofercie mam tylko kopię gwarancji wadium a brak załączonego oryginału. Wezwać do uzupełnienia Czy traktować jako wadium niezłożone?

2

Odp: Czy oferta jest zgpdna z wymaganiami Zamawiającego

Jeżeli sposób mocowania nie był wyraźnie opisany a pozostałe wymagane parametry potwierdzają sie to wydaje się że jest ok!
Złożenie kopii dokumentu gwarancji jest wystarczające dla zabezpieczenia oferty wadium pod warunkiem, że gwarancja nie zawiera jakichkolwiek zapisów ograniczających możliwość dochodzenia roszczeń w granicach określonych w art. 46 ust. 4a i ust. 5 ustawy Pzp. Przepisy te nie precyzują szczegółowo wymogów, które musi spełniać gwarancja, aby stanowiła wadium prawidłowo zabezpieczające ofertę. Dlatego niezbędne jest każdorazowe zweryfikowanie treści dokumentu w celu ustalenia, czy będziesz mógł skorzystać (tzn. wystąpić z żądaniem wypłaty określonej sumy pieniężnej w związku ze ziszczeniem się przesłanek zatrzymania wadium) z gwarancji wadialnej złożonej w formie kserokopii.

Inaczej jednak w przypadku gwarancji bankowej:
"Czy gwarancja bankowa wnoszona jako wadium musi mieć formę oryginału, czy też wykonawca może złożyć zamawiającemu kopię gwarancji?

W procedurze wnoszenia wadium w formie gwarancji bankowej powstaje zagadnienie, czy dokument wadialny wykonawca ma złożyć zamawiającemu w oryginale, czy też wystarczające jest złożenie kopii. W doktrynie pojawia się pogląd, że wystarczające jest złożenie kopii gwarancji bankowej. Należy jednak podnieść, że przekazanie kopii gwarancji bankowej zamawiającemu nie stanowi przekazania oświadczenia woli banku wymaganej przepisami prawa. Zgodnie bowiem z art. 81 ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (Tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.) ?udzielenie i potwierdzenie gwarancji bankowej następuje na piśmie pod rygorem nieważności?. Natomiast w doktrynie prawa cywilnego przyjmuje się, że jeżeli oświadczenei woli wymaga zachowania formy szczególnej, złożenie go innej osobie musi polegać na doręczeniu tej osobie właściwego nośnika oświadczenia. Jeżeli jest zatem wymagana forma pisemna, zamawiającemu powinna być przekazana nie kopia, lecz oryginał gwarancji bankowej."

Damian Szczepański
ZP Doradca, Nr 1/2010, str. 34

3

do oferty oferent dołączył ksero gwarancji ubezipeczeniowej wadium poświdaczonego z zgodność z oryginałem w SIWZ jest zapis "7. Jeżeli Wykonawca wnosi wadium w formie niepieniężnej, zobowiązany jest włączyć do oferty kopię dokumentu potwierdzoną za zgodność z oryginałem, a oryginał dokumentu osobno załączyć do oferty". Nie przedłożył oryginału w punkcie 8 tej gwarancji jest zapis że niniejsza gwarancja wygasa gdy nastąpił zwrot oryginału gwarancji do gwaranta  troche mi e ten zapis niepokoi reszta opisu ok

4

Czyli gwarancji wadialnej nie masz, bo musisz mieć w oryginale. Wykluczenie.

5

Tak, wykluczenie. Bez oryginału gwarancji oferta nie jest prawidłowo zabezpieczona wadium.

6

nie mam oryginału gwarancji ale widzałek kilka KIO że kopia za zgodność wystarczy

7

lisvitalis napisał/a:

Witam.

2. W ofercie mam tylko kopię gwarancji wadium a brak załączonego oryginału. Wezwać do uzupełnienia czy traktować jako wadium niezłożone?

TYLKO ORYGINAŁ! Nie możesz ani wezwać, ani wyjaśnić. Wykluczenie! . A to, że są takie, że możesz być kopia - to są .... z 2008 - teraz jest inaczej.

8

dobrze że nie najtańsza oferta odrzucam

9

jo napisał/a:

dobrze że nie najtańsza oferta odrzucam

1. Wykluczenie wykonawcy - art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013, poz. 907 z późn. zm.) z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawców, którzy nie wnieśli wadium do upływu terminu składania ofert.

2. Odrzucenie oferty - art. 89 ust. 1 pkt 5 zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli została złożona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

10

jo napisał/a:

do oferty oferent dołączył ksero gwarancji ubezipeczeniowej wadium poświdaczonego z zgodność z oryginałem w SIWZ jest zapis "7. Jeżeli Wykonawca wnosi wadium w formie niepieniężnej, zobowiązany jest włączyć do oferty kopię dokumentu potwierdzoną za zgodność z oryginałem, a oryginał dokumentu osobno załączyć do oferty". Nie przedłożył oryginału w punkcie 8 tej gwarancji jest zapis że niniejsza gwarancja wygasa gdy nastąpił zwrot oryginału gwarancji do gwaranta  troche mi e ten zapis niepokoi reszta opisu ok

Wykluczasz wpierw, a potem ofertę uznajesz za odrzuconą. Tak jak lis.

11

jo napisał/a:

(...)w punkcie 8 tej gwarancji jest zapis że niniejsza gwarancja wygasa gdy nastąpił zwrot oryginału gwarancji do gwaranta (...)

I ten właśnie zapis eliminuje tego wykonawcę - nie wniósł wadium (wadium nie zabezpiecza w pełni Twoich interesów).

12

Jakby nie ten zapis, to można było by przyjąć.