1

Temat: Uzupełnione dokumenty z datą po otwarciu ofert

Wykonawca do oferty dołączył zaświadzczenie z US "przeterminowane" o 7 dni, na wezwanie do uzupełnienia złożył dokument z US datowany 5 dni po terminie składania ofert.
Spełnia warunki czy należy wykluczyć?

2

Odp: Uzupełnione dokumenty z datą po otwarciu ofert

Po terminie jest data wydania dokumentu (prawy górny róg), czy data stwierdzenia braku zaległości (gdzieś na środku kartki)?

3

Obydwie daty są takie same, tj. data wystawienia i data potwierdzenia braku zaległości na dzień "..."

4

Skoro po terminie, to art. 24.2.4.

5

W tym przypadku z treści dokumentu nie wynika, że wykonawca spełnia warunku na dzień składania ofert więc należy wykluczyć - art. 24 ust. 2 pkt 4 smile

6 (edytowany przez covec 2013-05-31 10:10:26)

Frank napisał/a:

Wykonawca do oferty dołączył zaświadzczenie z US "przeterminowane" o 7 dni

Chwilkę....jak do oferty dołączył US po terminie ???? dobra, rozumiem smile:)

7

A jak się to ma do wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 20.05.2010r. (I ACa 357/10) ?
Dotyczy to co prawda KRK, ale również chodzi o termin wystawienia dokumentu.

8 (edytowany przez covec 2013-05-31 11:14:29)

A nie wiem, nie czytałem wyroku. Termin wystawienia dokumentu to jedno, a drugie, to data w której wykonawca wykazuje spełnienie warunku. Sam wielokrotnie dostawałem ZUS i US z różnymi datami; wystawienia dokumentu i stwierdzenia zaległości lub nie.
Są tacy, którzy powiedzą Tobie, że skoro dostałeś np. KRS po terminie, ale z treści nie wynika że podmiot jest w likwidacji/upadłości to znaczy, że wcześniej też nie był, a tym samym spełnia warunek i nie podlega wykluczeniu.