1

Temat: dzielenie zamówienia

Cześć wszystkim.

Chciabym się dowiedzieć jak to jest z tym dzieleniem zamówienia.
Przykad: sporządzilem 3 umowy o wartości 30, 25, 31 tyś zl. brutto. Byly to roboty budowlane a dokladnie remonty drogi. 2 drogi są w jednym solectwie a 1 w innym. Te roboty robi ta sama firma. Umowy byly sporządzone w trybie art.4 ust.8. Moje pytanie: czy bylo to podzielenie zamówienie? Kiedy się mówi że mogą mnie posądzić o podzielenie zamówienia? Za odpowiedz dzięki.

2

Odp: dzielenie zamówienia

adamos napisał/a:

sporządzilem 3 umowy o wartości 30, 25, 31 tyś zl. brutto. Byly to roboty budowlane a dokladnie remonty drogi. 2 drogi są w jednym solectwie a 1 w innym. Te roboty robi ta sama firma. Umowy byly sporządzone w trybie art.4 ust.8. Moje pytanie: czy bylo to podzielenie zamówienie? Kiedy się mówi że mogą mnie posądzić o podzielenie zamówienia?

Śpij sokojnie - rownie dobrze mógłbyś wymienić okna w 3 sąsiednich budynkach -ignoranci zarzucili by Ci również dzielenie zamówienia. Ad rem def roboty budowlanej jest w prawie budowlanym wink

3 (edytowany przez adamos 2007-09-01 17:44:38)

Cześc Marko.

Trochę nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Nie wiem w końcu czy podzieliłem zamówienie czy nie? I czy mógłbys mi napisać jakiś przykład kiedy mówi się że zamówienie jest podzielone? Z góry dzięki.

4

Każda droga to osobna robota budowlana a nigdzie ustawa nie nakazuje łączenia odrębnych od siebie robót budowlanych. Nie jest wiec dzieleniem zamówienia zawarcie 3 umów na remont 3 różnych dróg mimo że łączna wartość tycho 3 robót obligowałaby do stosowania ustawy.
Zakładanie 2go tematu nie wnosi nic oprócz śmiecenia... wink

5

Dzięki Marko.