1

Temat: cena ryczałtowa a cena za faktycznie wykonane zamówienie

Chcemy ogłosić przetarg na odbiór i zagospodarowanie odpadow komunalnych. mamy szacunkową ilość odpadów komunalnych . opis zamówienia zawiera też inne składniki które będą wchodzić w przedmiot zamowienia. czy lepiej jest oglosić przetarg z ceną za 1 Mg czy cenę ryczałtową?

2

Odp: cena ryczałtowa a cena za faktycznie wykonane zamówienie

Powiem tak jeśli chodzi o ryczałt to musisz liczyć sie z uwzględnieniem zamówień uzupełniających (dla mnie bezsens ryczałt to ryczałt i koniec ale mniejsza z tym) - dlaczego? KIO i kancelarie prawne naciskają na zamówienia uzupełniające. Nie uwzględnisz masz murowane najpierw zapytania do SIWZ i nakazanie przewidzenia zamówień uzup. jesli sie zgodzisz OK - jeśli nie to 100% odwołanie (w kilku gminach i miastach tak zrobili). U nas tak samo było zażądali by wykonawca przewidział zamówienia uzupełniające - nie ryzykując zgodziliśmy się i procedura zakończyła się podpisaniem umowy wink

Może być również cena za 1 MG. Wszystko zależy od zamawiającego i jak będzie mu się wygodniej rozliczac z przyszłym wykonawcą.

3

Mieliśmy ryczałt i wyszło OK!

4

ja również pisałem na ryczałtową cenę. W. jest w tym wypadku lepszym specjalistą od wyliczenia centy na podstawie danych i wie jak liczyć. Tylko dobrze opiszcie czego od niego chcecie.