1

Temat: Faksymile w referencji

W dołączonych do wykazu robót referencji potwierdzonych za zgodność z oryginałem przez wykonawcę znajduje się Faksymile podpisu osoby wystawiającej referencje a nie jej własnoręczny podpis. Podejrzenie takie powstało po porównaniu podpisów z tych referencji.
1  Czy waszym zdaniem w takiej sytuacji zachodzi podstawa do wezwania wykonawcy do przedstawienia oryginałów referencji lub ich kopii potwierdzonych za zgodność z oryginałem przez notariusza zgodnie z par  7 ust 3 rozporządzenia o dokumentach?
2  Czy w przypadku potwierdzenia podejrzenia że dokumenty te nie zostały podpisane przez wystawiającego referencję a jedynie opieczętowane Faksymile, daje to podstawę do zanegowania tych dokumentów i wezwania do uzupełnienia dokumentów w trybie art 26.3?
3  Czy w przypadku braku przedstawienia oryginału referencji (wykonawca nie odpowie na wezwanie) mogę zanegować te referencje na podstawie swoich podejrzeń i wezwać wykonawcę do uzupełnienia dokumentów w trybie art 26.3?

2

Odp: Faksymile w referencji

ad. 1 oryginałów owszem - notariusza nie
ad2 2 tak ale równocześnie jest to przestępstwo
ad3  jeśli nie przedstawi traktujesz jakby ich nie było

3

art.26 ust.3  wezwać wykonawcę do prawidłowego złożenia dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie robot  ( np. referencje) - nie musi to być oryginał ale może być kserokopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez osobę uprawniona
absolutnie nie przez notariusza -

faksymile podpisu nie może być traktowane jak dokument podpisany

4

Z tym notariuszem to chyba się źle rozumiemy. Zgodnie z par 7.3 rozporządzenia zamawiający wobec wątpliwości co do prawdziwości dokumentu (w tym wypadku referencji) może zażądać przedstawienia oryginału tego dokumentu lub notarialnie poświadczonej kopii. Dlaczego wobec tego wykluczacie notariusza?

5

Odnośnie żądania oryginału (na potwierdzenie kopii) to w sytuacji albo nieczytelności albo podejrzenia co do prawdziwości. Inne wyjście to paragraf 1 pkt 5 rozporządzenia ws. dokumentów. Zapytać samego wystawcę dokumentów czy wytrawił takie ref.
To że ktoś zastosował faksymile na ref. to nie jest tragedia. Na kopii i tak tego nie widać smile. Ważne jest również to, że ref. to oświadczenie wiedzy, a nie woli. Może równie dobrze podpisać coś takiego osoba która nadzorował/była odpowiedzialna za realizację ze strony zamawiającego.

6

covec napisał/a:

Odnośnie żądania oryginału (na potwierdzenie kopii) to w sytuacji albo nieczytelności albo podejrzenia co do prawdziwości. Inne wyjście to paragraf 1 pkt 5 rozporządzenia ws. dokumentów. Zapytać samego wystawcę dokumentów czy wytrawił takie ref..

No i tu jest problem. Wystawca dokumentu nie żyje.
Czy waszym zdaniem paragraf 1.5 rozporządzenia daje podstawę zwrócenia się o dodatkowe wyjaśnienia do inwestora z pominięciem wystawcy dokumentu? "Moje" referencje dotyczą podwykonawcy i wystawione są przez wykonawcę zamówienia.

Generalnie zamawiającemu wydaje się że referencje są lipne bo wykonawca wogóle nie realizował wskazanych w oświadczeniu robót. No ale to tylko przypuszczenia i stąd próba wyjaśnienia sytuacji.

7

Wg mnie 1.5. wpisuje się w sytuację. Skoro macie wątpliwości to należy wyjaśnić. Inwestor nie wystawił ref. waszemu wykonawcy a więc nie potwierdzi ich autentyczności, ale kto był podwykonawcą na jego robocie to powinien wiedzieć.