1

Temat: Żądanie dokumentów od powykonawców - czy zgodne z PZP?

Witam!

czy zamawiający może żądać dokumentów dotyczących wykazania braku podstaw do wykluczenia z art. 24 ust. 1 ustawy (ZUS, US, Krajowy Rejestr Karny) od PODWYKONAWCÓW?

"Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane" mówi w moim rozumieniu o wykonawcach i ich dokumentach.

Pytanie wzięło się stąd, że ostatnio startowaliśmy w przetargu gdzie w SIWZ zamawiający zawarł zapis:

"Jeżeli wykonawca polega na zasobach innych podmiotów [...], zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w pkt xx" (czyli ZUS, Skarbówka, Krajowy Rejestr Karny, oświadczenie).

Pytanie - co to znaczy, że "może"? Mój tok rozumowania jest taki, że w takim przypadku nie miałem obowiązku dołączania tych dokumentów (podwykonawców) do oferty. Być może Zamawiający zwróci się o nie np. przed podpisaniem ewentualnej umowy.

No i otrzymaliśmy ostatnio faks, że zamawiający wzywa nas z art. 26 ust. 3 do uzupełnienia tych dokumentów.
Przytoczony ust. ustawy mówi:
"Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli WYMAGANYCH przez zamawiającego oświadczeń lub dokumentów [...]"

czy Zamawiający miał prawo powołać się na art 26 PZP, skoro w SIWZ nie wymagał tych dokumentów a tylko napisał, że może ich zażądać (nawet nie wiadomo kiedy)?

Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

2

Odp: Żądanie dokumentów od powykonawców - czy zgodne z PZP?

Może, należy traktować jako uprawnienie zamawiającego. Zamawiający maja różne doświadczenia i raz żądają a raz nie. Skoro zamawiający "pod" dokumentami  dotyczącymi wykonawcy napisał, że podwykonawca również (ale tylko ten podwykonawca, który będzie brał udział w realizacji zadania) to takie dokumenty należy uzupełnić na wezwanie zamawiającego.
Kiedy zamawiający może żądać dokumentów? Na pewno w postępowaniu. Czas po wyborze wykonawcy i przed podpisaniem umowy to już raczej po postępowaniu.

3

Dziękuję za odpowiedź, ale czy w takim razie może powoływać się na art. 26 ust. 3 wzywając nas do uzupełnienia dokumentów? Jak pisałem w pierwszym poście - nie było wymogu składania tych dokumentów w ofercie.

Pytam w tym kontekście, gdyż brak uzupełnienia dokumentów wiąże się z utratą wadium, a zaświadczenia ZUS czy Skarbówki nie moga być wydane do tyłu.

Czy w takim przypadku (na tym etapie procedury przetargowej) dopuszczalna jest zmiana podwykonawcy na takiego, który ma te dokumenty i które możemy przedstawić Zamawiającemu?

Czyli innymi słowy czy przejdzie takie schematycznie przedstawione poniżej pismo:

"W związku z faktem, że wykazany w ofercie podwykonawca XX nie posiada aktualnego na dzień składania ofert zaświadczenia ZUS, US w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu przekazujemy (nowy) wykaz osób wraz z odpowiednimi dokumentami".

4

A czy powoływałeś się przy wykazywaniu spełniania warunków na zasoby Podwykonawców?

5

Nie rozumiem, jak nie było wymogu składania wspomnianych dokumentów? Wystarczy, że zam. dopisał, że jak będzie podwykonawca zaangażowany w realizację to też ma złożyć. może powołać się na 26.3.
Wykonawca w ofercie wskazuje, że posłuży się podwykonawcą. Nie ma konieczności piłowania jednego podwykonawcy. Jak nie ten, to inny (przynajmniej w postępowaniu).

6

@bipi - tak, jako dysponowanie odpowiednimi osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.

@covec - no właśnie w tym problem, że nie było to wprost napisane. Jeszcze raz przytoczę zapis:

"Jeżeli wykonawca polega na zasobach innych podmiotów [...], zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w pkt xx"

Może żądać nie oznacza, że żąda przedstawienia ich w ofercie, czyli o ile dobrze rozumiem nie miałem obowiązku tych dokumentów umieszczać w ofercie. Jesli nie były one wymagane, to moim zdaniem zamawiający nie może powoływac się na art. 26 ust. 3

7

A czy w ogłoszeniu o zamówieniu  zam. zaznaczył, że będzie żądał tych dok. od podwykonawcy?

8

W ogłoszeniu o zamówieniu jest identyczny zapis jak w SIWZ, czyli, że może żądać.

Abstrahując nawet od tego czy mógł czy nie mógł, to najprostszym wyjściem z tej sytuacji byłoby przedstawienie innych osób, które te dokumenty miały na dzień składania ofert (jak pisałem we wcześniejszym poście). Ale jak to wygląda z punktu PZP i wezwania do uzupełnienia dokumentów?

Zamawiający wezwał do uzupełnienia dokumentów pana X, a ja odpisuję, że nie moge uzupełnić i przedstawiam pana Y z dokumentami". Literalnie rzecz biorąc nie uzupełniłem dokumentów, których żądał zamawiający, a przedłożyłem je dla innej osoby.

9

aak napisał/a:

Zamawiający wezwał do uzupełnienia dokumentów pana X, a ja odpisuję, że nie moge uzupełnić i przedstawiam pana Y z dokumentami". Literalnie rzecz biorąc nie uzupełniłem dokumentów, których żądał zamawiający, a przedłożyłem je dla innej osoby.

IMO masz prawo tak zrobić, aczkolwiek nic nie pisz, że zmieniasz podwykonawcę czy z niego rezygnujesz, bo uparty zamawiajacy może próbować Cię odrzucić za zmiane treści oferty

10

Masz wykazać spełnienie warunku udziału w postępowaniu najpóźniej na dzień skalania ofert. Jeżeli przedstawisz inną osobę, która spełnia wymagania zamawiającego i nie podlega wykluczeniu z postępowania to jest ok.

11

bipi napisał/a:
aak napisał/a:

IMO masz prawo tak zrobić, aczkolwiek nic nie pisz, że zmieniasz podwykonawcę czy z niego rezygnujesz, bo uparty zamawiajacy może próbować Cię odrzucić za zmiane treści oferty

Czy zmiana podwykonawcy jest zmianą treści oferty?

12

W bieżącym stanie prawnym - oczywiście! Np. KIO 98/13:
(...)Jak powyżej opisano zal. nr 6 do SIWZ jest wymieniony jako załącznik nr 14 do oferty (W formularzu ofertowym w punkcie 13 Załącznikami do niniejszej oferty są: w ppkt 14 wymienia się "załącznik nr 6 (określenie części zamówienia, którą Wykonawca powierzy podwykonawcy)". Jako załącznik nr 6 do SIWZ znajduje się Tabela pn" Określenie części zamówienia, którą Wykonawca powierzy podwykonawcy."). W związku z powyższym zał. nr 6 jest elementem oferty (załącznikiem do formularza ofertowego). Poza rozważaniami pozostaje okoliczność podnoszona przez odwołującego, że zał. nr 6 nie jest to istotny element oferty, ponieważ z treści art. 87 ust. 1 ustawy PZP wynika, że po złożeniu oferty nie dopuszcza się jakiejkolwiek zmiany w treści oferty czyli badanie czy to jest istotny czy nie istotny element oferty jest bezprzedmiotowe. Regulacja art. 87 ust.1ustawy PZP mówi o zakazie jakiejkolwiek zmiany w jej treści. W przedmiotowym stanie rzeczy Izba nie dopatrzyła się wystąpienia dyspozycji art. 87 ust.2 ustawy PZP, obligującej zamawiającego do dokonania poprawienia oferty.(...)

13

Zbyt ogólnie napisałem - zmiana podwykonawcy w tym samym zakresie niekoniecznie będzie zmianą treści oferty ale rezygnacja z podwykonawstwa już tak, tak jak zmiana zakresu podwykonawstwa też.

14

Jakiś trefny ten wyrok....dotyczy zmiany części zamówienia która zostanie powierzona podwykonawcy. U nas zmienia się podwykonawca a nie zakres (tak rozumiem).

15

Czyli rozumiem, że zmiana podwykonawcy na innego podwykonawcę mogłaby mieć miejsce, ale już np. zmiana podwykonawcy na inną osobę która jest np. zatrudniona na umowę o pracę nie jest możliwa (rezygnacja z podwykonawstwa)?

Tutaj nasuwa się kolejne pytanie - kim jest podwykonawca? Nie ma jednoznacznej definicji. Spotkałem się już z przetargami, gdzie w SIWZ jasno napisali, że np. umowa o dzieło z osobą nieprowadzącą działalności gospodarczej nie jest podwykonawstwem.

16 (edytowany przez bipi 2013-06-07 09:41:00)

Myślę, że tak - byleby z treści uzupełnienia nie wynikało, że w jakiś sposób modyfikujesz oswiadczenie o podwykonawstwie (zmiana zakresu czy też rezygnacja z podwykonawcy).
PS. Możesz nawet zmienić człowieka bylebyś gdzieś wspomniał, że dalej zamierzasz daną część zlecić podwykonawcy - nie każdy zamawiacz jest w stanie pojąć, że zmiana osoby nie oznacza rezygnacji z podwykonawstwa.

17

Witam!
Proszę o pomoc. Przetarg nieograniczony na doradcę biznesowego do projektu finansowanego ze środków unijnych, poniżej progów. Najkorzystniejsza oferta została złożona przez  firmę, która jako swojego podwykonawcę wskazała kierownika tego projektu unijnego, który uczestniczył z racji zajmowanego stanowiska w przygotowaniu procedury (opis przedmiotu, szacowanie wartości). Wykluczyć z postępowania? Na jakiej podstawie? Art. 24 ust.2 pkt 1?

18

A skąd my mamy to wiedzieć?

"chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu
nie utrudni uczciwej konkurencji;"

19

Bardzo jestem wdzięczny za pomoc.

20 (edytowany przez psz 2013-09-03 12:26:14)

Skoro przywołałeś Art. 24 ust.2 pkt 1 to znaczy, że zajrzałeś do ustawy.
Tylko czy zastanowiłeś się nad dyspozycją tego przepisu?
Ja osobiście bym stosował ten przepis również do podwykonawców.

"2. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się również wykonawców, którzy:
1) wykonywali bezpośrednio czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania, z wyłączeniem czynności wykonywanych podczas dialogu technicznego, o którym mowa w art. 31a ust. 1, lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności, chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji..."

Wyraźnie jest napisane kiedy nie wykluczasz takiego delikwenta.
Teraz ja mam pytanie do Ciebie: skąd ludzie po przeczytaniu kilku linijek Twojego posta mają wiedzieć czy w tym konkretnym przypadku wystąpiło "utrudnienie uczciwej konkurencji"?

21

o matko!