1

Temat: Brak podania ceny w ofercie - proszę o pomoc

Witam dawno nie miałam takiej sytuacji pytanie może banalne dla ekspertów.
Mianowicie przetarg nieograniczony cena neto łączna i brutto podana a formularz cenowy z przedmiotem zamówienia - załącznik , który ma 20 pozycji - 2 są bez podania ceny pominięte.
Wykonawca nie może mi podać ceny za to co pominął prawda?
Muszę go odrzucić na jakiej podstawie?

Dziękuję Pozdrawiam serdecznie

2

Odp: Brak podania ceny w ofercie - proszę o pomoc

Powiem tak kiedyś to oferta AUT.
Teraz zastanowiła bym sie nad odrzuceniem ze względu na różne wyroki KIO.

Trochę inna sytuacja.
Zamawiający w przypadku braku jakiejkolwiek pozycji w kosztorysie ofertowym może wezwać Wykonawcę do złożenia pisemnych wyjaśnień w celu ustalenia rzeczywistej treści oferty oraz jej  charakteru i rodzaju jak i zarówno dla samej potrzeby wprowadzenia ewentualnych zmian. Ponadto Zamawiający na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy poprawi inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia tj. uzupełni kosztorys ofertowy o brakującą pozycję i przyjmie, iż cena jednostkowa tej pozycji wynosi 0 zł (przyjmując, że cena została uwzględniona w innych pozycjach kosztorysu ofertowego) powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę (wyrok KIO 556/12 z dn. 3 kwietnia 2012 roku).

3

Oferta niezgodna z SIWZ, raczej.

4

Dzięki za podpowiedzi
Myślę że poprawić nie mogę.
Jest to przetarg na dostawę narzędzi i w załączniku do siwz w opisie z cenami zostały pominięte 2 pozycje są bez cen. Wykonawca ich nie wycenił sad a jest na 1 miejscu tz. był.
To co myślicie że odrzucić niezgody z SIWZ?

5

Tak przy okazji nawinął mi się wyrok wink

"W orzeczeniu KIO z dnia 14 kwietnia 2011 roku (KIO 689/11) Izba orzekła, że zakres przedmiotu świadczenia, do którego zobowiązuje się wykonawca, nie wynika ze złożonego przez tego wykonawcę kosztorysu (wypełnionego przedmiaru robót), bowiem wynika z całej dokumentacji technicznej zamawiającego, zaś kosztorys ten ma znaczenie jedynie dla określenia ceny za wykonanie przedmiotu zamówienia zgodnie z dokumentacją. Ponadto, KIO stwierdziła, że brak jest podstaw do wnioskowania, iż nieujęcie pewnych pozycji (co jest równoznaczne ze skumulowaniem ich wyceny pod innymi pozycjami) jest tożsame z oświadczeniem o zamiarze niewykonania pewnych prac / zastosowania materiałów, świadczącym o niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia".

6

no tak ale to nie są roboty budowlane ..

7 (edytowany przez covec 2013-06-17 06:02:29)

Wyrok KIO 354/13 z dnia 26 lutego 2013 r. ? poprawianie omyłek. Znajdziesz w informatorze UZP nr 5, str. 26.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co do zarzutu, iż niesłusznie Zamawiający uznał, iż oferta Odwołującego w zakresie
zadania nr 8 podlega odrzuceniu z uwagi na błędy w obliczeniu ceny (art. 89 ust. 1 pkt 6
ustawy Pzp, to podniesiono, że w swej ofercie Odwołujący w formularzu cenowym nie
wypełnił pozycji nr 4 ?Transport" w części dotyczącej czynności hodowli lasu. Błąd ten nie
podlega uzupełnieniu w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp, wbrew twierdzeniom
zawartym w odwołaniu, gdyż nie należy do kategorii ?innych omyłek polegających na ...

Sygn. akt: KIO 13/13
WYROK
z dnia 28 stycznia 2013 roku, str. 11/12

8

Dzięki wielkie!! ale odrzucę ofertę jako niezgodną z SIWZ ponieważ dla mnie nie jest to błąd w obliczeniu ceny chyba.....

Pozdrawiam serdecznie

9

Odrzuciłbym jako niezgodną z SIWZ.

10

Dzięki wielkie za pomoc!!! smile