1

Temat: Opracowaie dokumentacji technicznej + nadzór autorski

PN, powyżej progu, usługa na wykonanie dokumentacji technicznej.

Jak najkorzystniejszej załatwić temat nadzorów autorskich, aby potem w trakcie realizacji nie było problemów (potem są problemy, że wybrano tego a nie innego, bez żadnej procedury, itp).

Czy można w przetargu w zakresie do wykonania oprócz wykonania dokumentacji, uzyskania zgód, itp wpisać również obowiązek sprawowania nadzoru autorskiego ? Co z ilością? Określić, że Z planuje np. nie więcej niż 5 nadzorów dla każdego zadania i W jest zobowiązany wliczyć to w cenę ? A co jeśli potem wyjdzie więcej tych nadzorów?

A może zażądać w formularzu ofertowym osobno ceny za 1 nadzór, ale co dalej? Jak to potem rozliczać w zależności od ilości faktycznie przeprowadzonych nadzorów?

2

Odp: Opracowaie dokumentacji technicznej + nadzór autorski

Lepiej jest żądać ryczałtu dniówkowego ale określić maksymalną liczbę pobytów (ilość pobytów ma bezpośredni związek z jakością) wink

3

Możesz w przetargu wpisać obowiązek sprawowania nadzoru autorskiego. Ja tak robię by potem nie było problemów. Możesz również żądać wskazanie ceny za nadzór autorski, by wykonawca mógł wycenić nadzór musisz podać ilość pobytów/wizyt.

W projekcie umowy możesz sobie rozdzielić te dwie kwoty np.

1. Wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu umowy strony ustalają zgodnie z ofertą Wykonawcy ma kwotę ryczałtową brutto ................. złotych (słownie: ...........................................................................), w tym:
a) za wykonanie dokumentacji projektowej, określonej w § ... ust.... umowy zgodnie z ofertą Wykonawcy ustala się wynagrodzenie ryczałtowe na kwotę brutto ????? złotych (słownie złotych: ????????) z należnym podatkiem VAT,
b) za jeden nadzór autorski określony w § ... ust. .... umowy zgodnie z ofertą Wykonawcy na kwotę brutto ??????? złotych (słownie złotych: ??????) łącznie na należnym podatkiem VAT.

4

Eva dzięki. Jednak obawy mam takie, że nie będzie to do końca ryczałt, bo jednak kwota będzie zmienna.
A po drugie obawiam się kwot za ten nadzór, skoro nie podlega on ocenie to może być wysoko wywindowany.

Czy mogłaby by być jedna cena za wykonanie przedmiotu umowy, a w zakresie wpisane sprawowanie nadzoru autorskiego w ilości nie większej niż 50 nadzorów łącznie dla całego przedmiotu umowy ? (nie ma sensu jednak zapis np. maks 5 nadzorów dla każdego zadania, bo na jednym będzie ok a na drugim będzie dużo problemów).
Jak sądzisz?

5

za opracowanie dokumentacji projektowej - ryczałt
za nadzór autorski - rozliczenie na podstawie rzeczywistej ilości wizyt/pobytu projektanta (oczywiście w ofercie wyodrębnić osobno projekt i nadzór autorski z podaniem max ilości wizyt).

Może być również 1 cena za projekt + nadzór autorski.
W SIWZ wpisz obowiązki projektanta w zakresie opracowania dok. projektowej + obowiązki projektanta pełniącego funkcję nadzoru autorskiego.

6 (edytowany przez bipi 2013-06-18 10:12:50)

Moim zdaniem albo powinieneś na sztywno określić ilość pobytów albo określić ich maksymalną ilość i wtedy żądać ceny za 1 pobyt a w ocenie brać pod uwagę cenę ryczałtową za dokumentację wraz z ceną za maksymalną ilość pobytów.
PS. Eva mnie ubiegła wink

7

Ta 1 cena bardziej mi pasuje.
Już widziałem mnóstwo projektów zrobionych pod dużą ilość nadzorów autorskich.

Myślę, że 1 cena + np określenie że należy ując w cenie nadzory autorskie w ilości nie przekraczającej np. 50 nadzorów będzie dobrym wyjściem.
Każdy wyceni jak będzie chciał, ale te 50 będzie zobowiązany przeprowadzić jak zajdzie potrzeba (może być mniej).

Problem będzie jeśli wyjdziemy poza tą ilość jak wtedy się rozliczać, na jakiej podstawie i po jakiej stawce.

8

No jak będziesz miał ryczałt na wszystko a powiedzmy te 50 wizyt/pobytów będzie za mało to będziesz miał problem niestety.

RYCZAŁT = CENA NIE ULEGA ZMIANIE DO KOŃCA REALIZACJI  ZAMÓWIENIA

9

eva napisał/a:

No jak będziesz miał ryczałt na wszystko a powiedzmy te 50 wizyt/pobytów będzie za mało to będziesz miał problem niestety.

RYCZAŁT = CENA NIE ULEGA ZMIANIE DO KOŃCA REALIZACJI  ZAMÓWIENIA

Problem to będzie miał Wykonawca wink

10

a baaa wink