26 (edytowany przez Marta 2013-06-25 13:06:16)

Odp: brak jednego członka komisji

ja wlasnie tak praktykuje, bo nie robie protokolow z posiedzen w czasie postepowania, mam 1 protokol ZP
i tak naprawde podpisy komisji mam na:
- oswiadczeniach ZP-1,
- protokole ZP-PN (przy nieograniczonym)
- informacji o wyborze/unieważnieniu/wykluczonych/odrzuconych
kropka
czy to nie wystarczy?

27

Oczywiście że proponuje ale ukłon za odwagę dla tego kierownika który zrobi coś wbrew komisji. Pomijając oczywiście przypadki skrajnej niekompetencji członków KP.
W art. 19.2 ustawodawca daje prawo powołania komisji a wtedy należy stosować przepisy dotyczące KP

28

Marta napisał/a:

ja wlasnie tak praktykuje, bo nie robie protokolow z posiedzen w czasie postepowania, mam 1 protokol ZP
- oswiadczeniach ZP-1,
kropka
czy to nie wystarczy?

Może nie wystarczyć np. dla kontroli zamówień z projektów UE wink Radzę uważać wink

29

MIRAS napisał/a:

Po pierwsze:

Art. 19. 1. Kierownik zamawiającego powołuje komisję do przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia, zwaną dalej "komisją przetargową", jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.

- oznacza to, że w postępowaniach poniżej ww. kwot wszystko może robić jeden pracownik.

To prawda, ale prawdą jest też, że jeśli już powołujemy komisję (poniżej progów), to zgodnie z następnym ustępem (19.2) przepisy Pzp stosuje się.

30

Jesli komisja została powołana zarządzeniem a podstawa prawna została przywołana z Pzp i do tego art. gdzie jest mowa o min 3 członkach komisji to musi być min 3. Jesli nie ma zarzadzenia  ani regulaminu to może być jeden.

31

nina napisał/a:

Jesli komisja została powołana zarządzeniem ...

A dlaczego jeśli nie zarządzeniem, to może byc jedna osoba??? Jeśli to będzie np. decyzja???

32

bipi napisał/a:
Marta napisał/a:

- oswiadczeniach ZP-1,
kropka
czy to nie wystarczy?

Może nie wystarczyć np. dla kontroli zamówień z projektów UE wink Radzę uważać wink

bipi możesz rozwinąć? nie mam duzego doświadczenia w kontrolach unijnych

33

Po co taka komisja która nie ma oparcia w przepisach Pzp. Co to jest za komisja. Albo komisja na podstawie art 19 albo pracownicy zamawiającego (wtedy również ta inna "komisja")

34

Marta napisał/a:

bipi możesz rozwinąć? nie mam duzego doświadczenia w kontrolach unijnych

Mogę - bardzo często kontrolerzy (nie tylko w projektach unijnych) wymagają protokołów z prac komisji (pisemność postępowania) a jeśli takowych nie ma to stwierdzają uchybienie.

35

uchybienie formalne tak?

36

Raczej tak wink

37

a co robicie jesli jedne z członków komisji (powolanych zarzadzeniem) jest nieobecny podczas otwarcia ofert-na jego oświadczeniu ZP-1 wpisujecie nieobecny czy w  ogole nie dolaczacie do dokumentow tego oswiadczenia?

38

bipi a czy kontrolerzy wymagali od Ciebie oświadczeń od osób które przyjmują oferty na punkcie /biurze podawczym??

39

bipi napisał/a:
Marta napisał/a:

- oswiadczeniach ZP-1,
kropka
czy to nie wystarczy?

Wystarczy. Ja bym uważał żeby nie przedobrzyć.

40

Marta napisał/a:

bipi a czy kontrolerzy wymagali od Ciebie oświadczeń od osób które przyjmują oferty na punkcie /biurze podawczym??

.... tak i wymagają prawa jazdy wink od bipi (jako kontroler) wymagał bym również karty rowerowej smile

41

MIRAS napisał/a:

.... tak i wymagają prawa jazdy wink

Mam wink

MIRAS napisał/a:

od bipi (jako kontroler) wymagał bym również karty rowerowej smile

Też mam wink

42

oj MIRAS ty jak zwykle..żarty

43 (edytowany przez jarosław 2013-06-26 08:25:01)

Marta napisał/a:

a co robicie jesli jedne z członków komisji (powolanych zarzadzeniem) jest nieobecny podczas otwarcia ofert-na jego oświadczeniu ZP-1 wpisujecie nieobecny czy w  ogole nie dolaczacie do dokumentow tego oswiadczenia?

Otwarcie ofert to nie czynność. Jeżeli w postępowaniu nie wykonywał czynności to nie składa oświadczenia. Jeżeli przystąpił do postępowania w późniejszym etapie to składa z datą w której zapoznał się z ofertami.

Przyjmowanie ofert to nie czynność.

44

ok idzmy dalej, Kiedy komisja przetargowa(z jaka data) wypełnia ZP-1?

45

Prawdę mówiąc data ma znaczenie drugorzędne. Ja przyjmuję że oświadczenie należy złożyć z datą w której osoba wykonująca czynności zapoznała się z ofertami. Ale uchybienia w tym zakresie nie powinny powodować konsekwencji, najważniejsze jest złożenie oświadczenia.

46 (edytowany przez Marta 2013-06-26 08:29:55)

a więc jak członkowie k./inne osoby podpiszą oświadczenia ZP-1 w dniu otwarcia ofert bedzie ok, nawet jeśli wykonuja jakies czynnosci po otwarciu ofert np. opinia prawna radcy prawnego dot.badania oferty

47

Data ma znaczenie w przypadku złożenia oświadczenia potwierdzającego konieczność wyłączenia członka komisji do ustalenia czy czynność została dokonana przez właściwy skład.

48

I właściwie tutaj można nawiązać do początku dyskusji o składach 3 -osobowych komisji. Czy do czynności potrzebny jest skład 3-osobowy czy wystarczą 1 lub 2 osoby. W/g części z nas muszą to być 3 osoby. Wtedy w sytuacji wyłączenia członka komisji (składa oświadczenie zgodnie z którym kierownik wyłącza członka z prac komisji) jest problem bo zostaje skład 2 osobowy smile

49

MIRAS napisał/a:

Wystarczy. Ja bym uważał żeby nie przedobrzyć.

Wiesz - ja piszę na podstawie osobistych doświadczeń a nie tylko przypuszczeń. Dużo zależy od osób kontrolujących i jednostek zlecających kontrolę. Niedawno byłem na kontroli i kierownictwo pewnej dużej państwowej agendy wdrażającej programy UE wymagało udokumentowania prac komisji - żebym to sprawdzał wink

50

Jest problem, osobiście stosownym pismem powołał bym nowego (trzeciego członka).