Temat: Tajemnica przedsiębiorstwa - wykaz osób
Czy wykonawca może zastrzec wykaz osób wykonujących zamówienie jako tajemnicę przedsiębiorstwa?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Tajemnica przedsiębiorstwa - wykaz osób
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy wykonawca może zastrzec wykaz osób wykonujących zamówienie jako tajemnicę przedsiębiorstwa?
Nie sądzę, wyjaśnić jakimi argumentami się kieruje.
Może.
PS. Spod grubego palca: KIO 2874/12 (...)Izba uznała, że zastrzeżenie jako tajemnicy przedsiębiorstwa było uzasadnione, a więc Zamawiający słusznie nie ujawniał wykazu. Dane osób posiadających bardzo wysokie kwalifikacje zasługują na ochronę choćby z tego powodu, że inni wykonawcy, funkcjonujący na rynku właściwym, mogą dane te wykorzystać do pozyskania pracowników dla siebie. Zatem opatrzenie wykazu osób klauzulą tajemnicy przedsiębiorstwa jest zasadne.(...)
Może i może, ale czy zastrzeżenie jest zasadne? Pytanie czy pracownicy o tak wysokich kwalifikacjach nie są znani w środowisku? Być może widnieją gdzieś na wykazach na stronach internetowych? Może w innych postępowaniach (wyszczególnionych w wykazie) ten sam wykonawca nie uczynił zastrzeżenia w stosunku do wykazu i już jest punkt zaczepienia do odtajnienia...
Jak zwykle ciężar rozważenia sprawy spada na zamawiającego...
Oczywiście masz rację - było pytanie, to na nie odpowiedziałem. Czy zasadnie czy nie to już jest inna kwestia.
No dobrze.
Tylko jeden z 8 wykonawców zastrzegł informację dotyczacą wykazu osób realizujacych zamówienie. Zamówienie dotyczy usług psychologicznych. Zadaniem wykonawcy jest m.in skompletowanie zespołu specjalistów którzy przeprowadzą konsultacje psychologiczne, najczęściej nie sa to osoby trwale zwiazane z wykonawcą.
Wezwij go po prostu żeby wykazał (wyjaśnił), że informacje zawarte w wykazie stanowią faktycznie tajemnicę przedsiębiorstwa.
Wyjaśnienia są obligo w tym wypadku a wyrok beznadzieja, lecz wiem że jest wiele przeciwnych i bzdurnych wyroków w wielu sprawach, chodzi mi o przejecie osób o wysokich kwalifikacjach, czy to ma sens?!
Teraz czas na mnie Wykonawca zastrzegł wykaz osób, ale prawdę mówiąc informatyków co to potrafią programować maszyny przemysłowe jest nie mało. Wydaje mi się, że zrobił to, aby nie ujawnić niskich kwalifikacji swojej kadry:)
Jak tam Jarosław po wyjaśnieniach?
Wyjaśnienia oczywiście były. Wykonawca przekonał mnie że informacja w postaci wykazu nt skompletowanego zespołu stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. Muszą zostać spełnione przesłanki do uznania za tajemnicę. Wykonawca wszystko ładnie opisał
A to ja mam dalszą część niekończącej się opowieści
Wykonawca w 3 powtórzonym przetargu (brrrrrr) doznał olśnienia i zastrzegł wykaz osób jako tajemnicę przedsiębiorstwa. Wcześniej wykaz był jawny. Założenie jest takie że kolejne wykazy różną się od siebie w szczegółach.
Jest możliwość zastrzeżenia najnowszych danych, czy można uznać że zastrzeżona informacja nie została ujawniona do wiadomości publicznej oraz podjęto w stosunku do niej niezbędne działania w celu zachowania poufności?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Tajemnica przedsiębiorstwa - wykaz osób
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc