1

Temat: wartość robót, sumować czy nie?

Oto pytanie:
Zamawiający otrzymał środki zewnętrzne na remont północnej  elewacji budynku  w wysokości 200.000zł.
W wyniku przeprowadzonego postępowania w trybie przetargu nieograniczonego dokonano wyboru oferty na kwotę 100.000zł. , pozostaje kwota 100.000zł. brutto ,
a więc kwota powyżej 14.000euro,
I tu jest problem:
Zamawiający chciałby zrobić część dalszą remontu budynku tzn. np. stronę wschodnią, jednakże nie wystarczy mu na to środków, w związku z tym czy jest możliwość wykonania robót  polegających np. :
- na remoncie chodników przy szkole ,
- wykonania nowego ogrodzenia,
- pomalowaniu sal szkolnych,
bez stosowania ustawy pzp, bo osobno wartość szacunkowa każdego z tych zamówień nie przekroczy 14.000euro, czy należy zsumować wartość robót i zrobić postępowania przetargowe np. na remont chodników o wartości szacunkowej 20.000zł. netto. , bowiem  zgodnie z nową definicją obiektu budowlanego, obiektem jest wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną. czy należy w związku z tym sumować wartość robót składających się na jedno zamierzenie, tzn. remont szkoły.
nie wiem jak do tego podejść aby nie naruszyć ustawy pzp.
Dziękuję za odpowiedź

Aha, Zamawiający w tamtym roku również otrzymał 200.000 na remont budynku i zostały one wydatkowane, zapewne w przyszłym roku i w roku 2015 też dostanie po 200.000zł.

2

Odp: wartość robót, sumować czy nie?

Ja bym robiła przetarg z podziałem na zadania, wszystko robisz na jednym obiekcie i w jednym czasie

3

Odp: wartość robót, sumować czy nie?

J/w. Jeden obiekt budowlany - należy zsumować tj. przetarg z podziałem na części wink